NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/4, 2024

Mottagare: reader reader, subscriber

---

Kafferally efter stopp i Brasilien

Kaffepriserna på världsmarknaden rusar just nu i höjden: bara på måndagen steg terminspriserna med nästan sju procent, den största ökningen över en dag sedan 2015. Sedan mitten på oktober har priserna stigit mer eller mindre stadigt, med omkring 41 procent till onsdagseftermiddagens notering om 131:20 USD per pund.
"Det råder panik", säger Jeff Kilburg, vd på mäklarfirman KKM Financial till CNBC.
Orsaken till paniken är framförallt minskade skördar i Brasilien. Eftersom skördarna går i tvåårsperioder är det låga skördar i år efter rekordskördarna förra året, men dessutom har det kommit mindre regn än normalt – och nu hotar kaffet att helt ta slut i landet.
"Det finns en oro att många odlare som sålt sitt kaffe till terminspris inte kommer att kunna leverera när det gäller underliggande produkter", säger Jeff Kilburg.

Peckas ökar med 50 procent

Peckas Naturodlingar räknar med att öka sin produktion med 50 procent när man nu byggt färdigt sin tredje växthusanläggning i Härnösand – och tänker plantera de första tomatplantorna i den redan idag. Nybygget är på 5 000 kvadratmeter, och kommer att ge företaget en total kapacitet om 500 ton tomater och 60 ton fisk per år. Om hela anläggningen går för fullt, kommer den att ge en omsättning om 35 miljoner SEK och hjälpa företaget att kunna gå med vinst om två år.

 

Såhär får en vinförpackning inte se ut

Förpackningar som ser ut som små röda stugor eller svarta modehandväskor är inte tillåtna att sälja vin i. Det har Patent- och Marknadsöverdomstolen beslutat, och ålägger nu svenska vinföretaget Oenoforos att sluta upp med att använda sådana, vid vite om en halv miljon SEK.
"Osaklig uppmärksamhet kring alkohol" kallar domstolen förpackningarna, och det hjälpte inte att Oenoforos menade att vanliga lådviner funnits så länge att det inte går att dra sådana gränser, rapporterar SVT.
Ärendet hamnade i domstol efter att Systembolaget uppmärksammat saken för Konsumentverket.

Giftig kampanj från Ica

"Att äta växtbaserat är det bästa för klimatet", meddelade Ica  tidigare i veckan på sin hemsida – och illustrerade det hela med en bild på en giftig blomma.
Stormhatt, en blå blomma som enligt Giftinformationscentralen både kan leda till allvarliga förgiftningar och till dödsfall, prydde från början reklamannonsen, men efter att Ica via sociala medier uppmärksammats på vad det egentligen var för blomma, så bytte man bild mot frukt och grönt.
"Det blev fel och det berodde på den mänskliga faktorn", säger pressansvariga Susan Vo Bergqvist till Göteborgs-Posten.

Jägare ska få sälja vildsvinskött

Från och med nästa år kan svenska jägare komma att få sälja vildsvinskött, utan att det har passerat en vilthanteringsanläggning. Det föreslår Livsmedelsverket, som utrett saken, och som menar att en utbildning för jägarna räcker. Dessutom vill man göra trikin- och cesiumprover på köttet gratis. Jägarnas Riksförbund, som länge drivit frågan, ser förslaget som en framgång.

Unilever varnar

Unilever varnar för att omsättningen blir sämre än väntat för helåret. Den tidigare prognosen om en försäljningsökning på tre till fem procent har skrivits ner till strax under tre procent. Utmanande marknadsförhållanden i södra Asien och Afrika anges som orsak.

Oväntat bakslag för Skåne-Möllan

Skåne-Möllans oväntade rusning på börsen på tisdagen följdes av ett lika oväntat – och ungefär lika stort – bakslag på onsdagen. Aktien föll med 10,67 procent till 402:00 SEK, före bland andra Peckas Naturodlingar som föll med 4,47 procent till 17:10 SEK, Optifreeze som föll med 3,57 procent till 21:60 SEK, Simris Alg som föll med 352 procent till 1:78 SEK, och Dalsspira som föll med 2,66 procent till 3:66 SEK.
Umida steg samtidigt med 3,20 procent till 2:59 SEK, före bland andra Eatgood som steg med 2,83 procent till 2:00 SEK och Bakkafrost som steg med 1,93 procent till 634:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,25 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,41 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,88 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,88 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,92 procent.

Gomidda: Snart dags för myggen

Klaga lagom på grårusket denna december – snart är det dags att klia myggbett. Då kanske det kan vara en tröst att det hjälper att samla på sig lite rödbetor.
I det allmänna kriget mot denna sommarens plåga (hej, Gysinge) förekommer ett ämne som heter geosmin, som drar till sig mygghonor, och som därför med fördel kan användas i myggfällor. Problemet är bara att ett gram syntetiskt geosmin kostar runt en miljon SEK att tillverka, vilket lagt vissa begränsningar på dess användning.
Nu har emellertid forskare från Sverige och USA kommit på att detta exklusiva ämne även finns i skalet på vanliga kommunala rödbetor. Därmed slås dörren upp på vid gavel för att bygga rödbetsfällor i stor skala.
"Rödbetor går ju att odla nästan överallt", som Marcus Stensmyr, en av forskarna från Lunds Universitet bakom upptäckten, formulerar det.
Nu väntar vi bara på något liknande mot svidknott, så kanske det blir lite drägligare att njuta av sommarkvällarna. Sedär något att längta till nu när det mest verkar vara globalt uppvärmningsrusk snarare än julesnö.

---