NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/3, 2024

Mottagare: reader reader, subscriber

---

Mat.se klimatmärker 3 000 varor

Mat.se blir först i världen med att redogöra för vilket klimatavtryck som deras olika livsmedelsprodukter orsakar. Från och med idag anger e-handelssajten miljöpåverkan för 3 000 olika livsmedel, med hjälp av ett litet grönt löv som talar om hur många koldioxidekvivalenter per kilo som livsmedlet orsakat när det producerats.
Tidigare har bland andra Tesco, en av världens största dagligvarukedjor, gått bet på uppgiften. Men med hjälp från bland annat RISE har Mat.se lyckats räkna ut vad varje vara "kostar" ifråga om koldioxidutsläpp.
Tanken är att halvera livsmedlens klimatpåverkan, men tester med en fjärdedel av kunderna i somras visade att märkningen minskade dessas klimatpåverkan med sju procent.
"Men vi hade bara 500 produkter och 40 sökord", säger Karin Jelkeby (bilden), verksamhetschef på Mat.se, till Foodwire.
"Så vi kunde se en stor påverkan på ett väldigt litet sortiment och en väldigt liten grupp.  Vi tror att det finns en betydligt större potential", säger hon.
Ägaren Axfood är en annan av dem som stöttat satsningen. Men det blir upp till de övriga kedjorna själva inom koncernen att avgöra om samma klimatinformation ska synas även på Willys, Hemköp, och Tempo, berättar Axfoods miljöchef Åsa Domeij.
"Först, nu, så testkör ju Mat.se, och sen får vi se vad de andra kedjorna väljer att göra. Det bestämmer kedjorna", säger hon.
Foodwire: Men ni tänker inte försöka pusha för det här?
"Det är klart att jag hoppas att kedjorna ska välja att gå vidare med det. Ofta när det gäller såna här nya saker, så är det ju smart att börja med de lite mindre kedjorna", säger hon, och berättar att bland andra Hemköp följer utvecklingen.
Även andra konkurrerande kedjor kan få ta hjälp av de data om miljöpåverkan som RISE varit med om att ta fram, ifall de vill göra något liknande. Men inte förrän om ett år, berättar Thomas Angervall på RISE.
Att det blir just på e-handelssidan som Axfood nu testar att ange klimatpåverkan för olika livsmedel kan synas lite dubbelriktat, med tanke på att denna ju genererar transporter i form av utkörning. Åsa Domeij medger att man idag har för lite kunskap om den aspekten.
"Om det skulle vara så att folk till exempel avstår från att ha bil, för att det är så praktiskt att e-handla, ja då skulle det ju vara världens klimat- och miljölyft. Men om det är så att man åker lika mycket till butiken ändå, och så blir det en transportexplosion av små lastbilar, så är det ju inte det. Så att jag tycker att man kan känna en del oro för utvecklingen av e-handeln", säger Åsa Domeij.

Jättekontrakt för Rootfruit

Rootfruit har tecknat en rad nya kontrakt om leverans av lösgodis till ett sammanlagt värde om cirka tio miljoner SEK de närmaste två åren. Exakt vilka dessa är har inte avslöjats, annat än att en del är tidigare kunder som valt att komma tillbaka.

 

Stora brister på slakteri

Slakteriet Ello i Lammhult har fått hela nio vitesförelägganden hittills i år från Livsmedelsverket, bland annat för att personalen gått från att hantera riskmaterial till att hantera organ utan att byta skyddskläder. En del anställda hade dessutom kläder som förorenats av gödsel eller inälvor när de skulle stycka upp organ.
"Det mest allvarliga vi sett är gödselförekomst på slaktkroppar, alltså bajs på köttet. Vi har även sett brister i analys och provtagning och brister i rengöringen", säger Christian Berking, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket till Sveriges Radio Kronoberg.
Företaget säger att man ser allvarligt på saken och att man kopplat in externa konsulter för att se till att samma sak inte händer igen.

Pinchos godisläsk i butik

Pinchos lanserar sin "godisläsk" i butik i Sverige, efter att man tidigare bara sålt den på restaurang. Det kom i sin tur till efter att kunderna mött ett skämtsamt förslag från Pinchos om att de skulle släppa sina mest populära alkoholfria drinkar på burk med entusiasm.
"När de utmanade oss att släppa läsken på riktigt tog vi chansen att faktiskt agera på deras önskemål," säger Håkan Tiderman, marknadschef på Pinchos.
På restaurangerna har läsken redan sålt slut, och nu är det alltså butikernas tur.

Norsk lax kan drabbas av skattesmäll

Norska laxföretag kan komma att få betala 40 procent av sin vinst i extra skatt för sitt slitage på naturen. Det är innebörden i ett nytt lagförslag i landet, som kommit till efter de senaste årens kraftiga succé för industrin. Laxodlingen i landet har svällt långt utöver vad man tänkte sig när nuvarande regler infördes, och nu tycker landet att det är dags att betala.
"Det här handlar om rättvisa. Laxodling använder samhällets resurser och måste börja betala för sig, säger Karen Helene Ulltveit-Moe, ekonomiprofessor vid universitetet i Oslo", till Svenska Dagbladet.

Ny vd för Mowi

Norska fiskföretaget Mowi får Ivan Vindheim som ny vd, efter Alf-Helge Aarskog som beslutat dra sig tillbaka efter nästan tio år på posten. Ivan Vindheim har varit finansdirektör på Mowi sedan 2012.

Rootfruit rusade på stororder

Rootfruit sköt i höjden med 6,12 procent till 7:80 SEK på tisdagen, före bland andra Eatgood som steg med 4,40 procent till 2:61 SEK och Umida som steg med 3,86 procent till 2:15 SEK.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 6,86 procent till 16:30 SEK, före bland andra Grieg Seafood  som föll med 3,82 procent till 140:90 NOK och Simris Alg so föll med 3,06 procent till 3:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,47 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,19 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,01 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,36 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,51 procent.

Gomidda: Det är hjärnans fel

Äntligen har vi alla som misslyckas med att hålla dieten fått något att skylla på. Det är hjärnans fel, som inte hängt med i utvecklingen.
Den högst passande bortförklaringen levereras av ingen mindre än neuroforskaren Susan Peirce Thompson, som i Daily Mail skriver att våra hjärnor fortfarande är  byggda för att äta och äta och äta, såfort tillfälle ges. Särskilt sockerhaltiga livsmedel flödar hjärnan med dopamin, som ju alla vet är den drivande belöningssubstansen inom oss.
Vi smuttar på hasselbollen vid detta meddelande och konstaterar att vi blott är slavar under våra begär. Där sprack det där med Beach 2020.

---