NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/4, 2024

Mottagare: reader reader, subscriber

---

LI: Lönekraven hotar livsmedelsindustrin

"Jag är allvarligt bekymrad över de verklighetsfrämmande kraven från facken inom industrin. Kraven utgör ett hot mot stabiliteten på den svenska arbetsmarknaden i allmänhet och mot livsmedelsbranschen i synnerhet". Det säger Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen (LI), efter kraven från Livsmedelsarbetareförbudet och fyra andra industrifack om treprocentiga löneökningar som lanserades på måndagen.
"Det är anmärkningsvärt att krav på höjda löner med 3,0 % lämnas i det svåra och osäkra ekonomiska läge som Sverige befinner sig i. Kravet är högre än i förra avtalsrörelsen för tre år sedan. I dag visar alla konjunktursignaler på en avmattning och stundande lågkonjunktur. Att i det läget komma med avtalskrav på ännu högre lönenivåer är i det närmaste ansvarslöst", säger Henrik van Rijswijk.

 

Storbråk i Simristoppen

Simris Algs vd Fredrika Gullfot "saknar djupare krismedvetenhet och en ödmjukhet inför uppgiften". Den salvan kommer från bolagets ordförande Pia Gideon, som på tisdagen avgick från posten.
"Bolaget står och stampar och kommer inte loss med försäljningen. Det räcker inte med att ha en vision och bra produkt", säger Pia Gideon till Nyhetsbyrån Direkt.
"Det är bara att titta på siffrorna. Bolaget har inte levererat. Så var det året innan jag kom in också. Jag hade hoppats att det skulle gå snabbare att ändra, men det gick inte", fortsätter hon.
Fredrika Gullfot har inte kommenterat med annat än att oenigheten handlar om "stort som smått".

Ökad förlust för Simris Alg

Simris Alg ökade förlusten före skatt till -7,13 miljoner SEK (-6,52) under tredje kvartalet i år. Omsättningen minskade till 186 000 SEK (201 000).
"Försäljningen under tredje kvartalet ökade jämfört med föregående kvartal, men utvecklingen går ännu för långsamt i förhållande till våra målsättningar", kommenterar vd Fredrika Gullfot.

Svårt skadad man på Siljans Chark

En anställd på Siljans Chark i Mora skadades svårt på måndagen efter att ha fått en kniv i bröstet. Mannen fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men närmare detaljer om hans tillstånd är inte kända, annat än att han skulle ha varit "vaken och talbar" efter olyckan. Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott, och innan den är klar vill inte företaget kommentera närmare.

Fattiga äter sämre

Låginkomsttagare spenderar mer på onyttig mat. Det visar en ny analys av svenska konsumenters beteenden, som gjorts av AI-bolaget Echo State och prisjämförelsetjänsten Matspar.se. En genomsnittlig låginkomsttagare lägger 70 SEK på onyttig mat för varje 100 SEK som den köper nyttig mat för, medan höginkomsttagare bara spenderar 52 SEK på onyttigt. Grönsaker, fisk och bönor räknas som nyttigt i undersökningen, medan godis, juice och flingor räknas som onyttiga, och hårdost, ströbröd, te faller under neutrala varor.

WWF brännmärker ostar

Cypriotisk halloumi, italiensk mozzarella, fransk chèvre och grekisk feta är ostar som man ska välja bort om man bryr sig om deras negativa inverkan på klimatet, samt hur djuren hållits som producerat mjölken till ostarna och hur hela hanteringen påverkar den biologiska mångfalden. Det säger nu Världsnaturfonden WWF.
"Att ersätta en kötthamburgare med en halloumiburgare ger ingen större inverkan på klimatet", säger Anna Richert, matexpert på WWF, till Svenska Dagbladet.
"Fetaosten ger högre klimatpåverkan än övriga ostar eftersom getterna och fåren producerar mindre mjölk än korna",  fortsätter Anna Richert, som dock inte tycker att man ska sluta äta ost helt.
"Mjölkkor spelar en viktig roll för att hålla svenska landskap öppna", säger hon.

Storm i ett mustglas

"Vintermust", en ny dryck från Apotekarnes, har lett till storm på sociala media då många tror att den vanliga julmusten bytt namn för att inte förolämpa dem som inte firar jul. Men detta tillbakavisas av tillverkaren Carlsberg.
"Julmust är julmust och så kommer det att förbli. Vintermust är inte samma som julmust. Det är en produkt som kompletterar julmusten väldigt bra", säger informationschefen Peter Bodor till Aftonbladet, och kallar diskussionen för en "ickedebatt".

Svenskt Exportsnus återlanseras

Swedish Match återlanserar Svenskt Exportsnus, efter en bortovaro på 20 år.
"Idén var att också göra något för de cirka 200 000 lössnusare som finns i Sverige, då mycket av vår produktutveckling snarare handlat om portionsprodukter", förklarar varumärkeschefen Robin Rydgren.

Simris rasade efter rapport och bråk

Turbulensen och förlusterna i Simris Alg gjorde aktien till tisdagens stora förlorare i branschen, med minus 16,39 procent till 3:98 SEK. Eatgood följde efter med mer modesta 3,98 procent till 2:41 SEK, före bland andra Harboes Bryggeri som föll med 2,69 procent till 65:00 DKK och BioGaia som föll med 2,01 procent till 365:00 SEK.
Midsona A steg samtidigt med 11,43 procent till 58:50 SEK, före bland andra Bakkafrost som steg med 4,77 procent till 593:00 DKK och Skåne-Möllan som steg med 4,04 procent till 412:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,15 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,80 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,02 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,53 procent.

Gomidda: Cheddarmartyr à la française

Ni minns förstås Marc Veyrat, den franske Michelinkocken som gick miste om en stjärna i guiden, misstänkt för det ohyggliga brottet att ha använt cheddar – från England – i en sufflé? Nu har han i alla fall fått lite upprättelse, för konkurrerande guiden Gault et Millau har utsett honom som en av tio i guidens akademi med de tio frästa, förlåt, främsta namnen i det franska kökets historia, tillsammans med namn som Guy Savoy, Alain Passard och Alain Ducasse. Där har han dessutom fått en permanent plats, och kan därmed räkna sig som en av de odödliga inom franske haute cuisine.
Det måste väl räknas som en upprättelse som överskyler en myckenhet av synder – inklusive den svåraste av dem alla, att ge ärkerivalen Storbritannien en plats i fransk gastronomi. (Fast det var ju inte cheddar utan saffran. Sa han.)

---