NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/4, 2024

Mottagare: reader reader, subscriber

---

Rekord för svensk burkpant – i Norge

Antalet svenska läsk- och mineralvattenburkar har ökat med 13,8 procent i pantmaskinerna i Norge i år till 6,52 miljoner stycken. Det visar preliminära siffror från Infinitum, rapporterar NTB. För ölburkar var ökningen med 4,7 procent ill 6,44 miljoner.
Siffrorna oroar den norska dryckesindustrin, som ser detta som ännu ett slag mot den inhemska industri – och som ett tecken på att gränshandeln ökat mer än man trott.
"Detta är de säkraste talen vi har på gränshandel av drycker", säger norska Bryggeri- og drikkevareforeningens vd Erlend Fuglum, medan Statistisk sentralbyrå (SSB) medger att deras siffror över gränshandeln är betydligt mer osäkra.
Den mest utskällda förutsättningen för norsk dryckesindustri, extraskatten på socker i mat och dryck, anses vara den främsta boven i dramat.
"Nu säljs varor vid svenskgränsen för under det som är avgiftsnivån i Norge", sa Coca-Cola-chefen Stein Rømmerud till Dagens Næringsliv tidigare i sommar – efter att norska Coca-Colas helårsresultat rasat med 93 miljoner NOK på ett år.
"Antalet svenska burkar och flaskor i pantautomaterna bör ju inte bli mycket större innan regeringen inser allvaret. Trenden är stark och omfattningen ökar", säger Erlend Fuglum.

Norsk mat dyrast i Europa

Livsmedelspriserna i Norge är de högsta i Europa, enligt en ny undersökning från norska Statistisk sentralbyrå (SSB) där man jämfört sig med siffror från Eurostat. Matpriserna ligger på 63 procent över snittet i EU, och 40 procent över de svenska priserna: mjölk, ost och ägg är 54 procent dyrare i Norge än i Sverige, medan bröd och andra spannmålsvaror är 36 procent dyrare, frukt och grönt är 26 procent dyrare, kött är 30 procent dyrare och tobak är dubbelt så dyrt som i Sverige.
Matprisundersökningarna från Eurostat har emellertid fått mycket kritik för att de inte tar hänsyn till regionala matvanor och är alldeles för inriktade på märkesvaror.

Göteborg skrinlägger ekomål

Göteborgs stad överger nu sitt tidigare mål om att allt kött som serveras i kommunens verksamheter skulle vara ekologiskt. Orsaken är att det svenska ekologiska köttet helt enkelt inte räcker till – vilket gjort att man tvingats importera bland annat från Italien.
Istället ska man nu satsa på närproducerat, rapporterar SVT Nyheter.

 

Årstiderna satsar igen – på vego-barnfamiljer

Knappt har matkasseföretaget Årstiderna tillkännagett sin nya stora satsning på singelhushåll, förrän man nu kommer med nästa giv – matkassar för barnfamiljer som vill äta mer vegetarianskt. Efterfrågan på sådana kassar hr varit stor, och "efter noggranna förberedelser, provsmakningar och uträkningar av näringsinnehåll", som företaget säger, så är det nu dags att lansera lakto-ovo-vegetariska matkassar för barnfamiljer.
"Det gröna köket är framtidens mat för många familjer, oavsett om man väljer att äta vegetariskt några dagar i veckan eller om man väljer att leva helt vegetariskt", säger kocken Pernille Skjødt som utarbetat kassarna.

30-procentig ökning av kräftfångster väntas

Årets fångster av svenska kräftor kan komma att stiga med 30 procent mot förra året. Åtminstone i Vättern, där Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har mätt, och där man kommit fram till en prognos om 151 ton i år.
Den mängden är emellertid strax under genomsnittet för de senaste decennierna, och uppskattningsvis 80-90 procent av de goda fångsterna under förra årtiondet. Men siffrorna är ytterst osäkra, förklarar Lennart Edsman, forskare vid SLU Aqua.
"Alla vill veta hur fisket kommer att bli i största allmänhet, men det krångliga är att man måste skräddarsy en modell för varje enskild sjö", säger han.

Kopparberg Rosé till UK

Kopparbergs lanserar nu sin äppelcider Kopparberg Rosé i Storbritannien. Den har tidigare rönt stora framgångar i USA.

Uppåt för Raisio

Raisio ökade sin vinst före skatt för första halvåret till 13,1 miljoner EUR (10,9), efter att omsättningen stigit till 112,6 miljoner EUR (109,5).

Ras för Midsona

Midsona A föll med 10,77 procent till 58:00 SEK på onsdagen. B-aktien klarade sig dock betydligt bättre och föll bara med 0,18 procent till 54:80 SEK. Mest föll Sjöstrand Coffee, som efter gårdagens luftfärd föll med 11,63 procent, men bara till 0:38 SEK. Rootfruit föll samtidigt med 5,88 procent till 7:20 SEK, före bland andra Umida som föll med 5,81 procent till 1:22 SEK, Simris Alg som föll med 5,45 procent till 6:24 ZEK, Dalsspira som föll med 4,88 procent till 3:12 SEK och BioGaia som föll med 3,47 procent till 389:00 SEK.
Peckas Naturodlingar steg samtidigt före 5,94 procent till 21:40 SEK, före bland andra Eatgood som steg med 2,62 procent till 2:74 SEK och Raisio som steg med 2,59 procent till 3:17 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,42 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,50 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,85 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,29 procent.

Gomidda: En satsning som suger, del 2

Det är inte helt lätt att vara McDonald's just nu. Ni minns gårdagens notering under denna rubrik, om sugrören? Nu visar det sig även att kedjans nya kolsyrade dryck McFizz så att säga suger, i mer bokstavlig bemärkelse dessutom.
I Japan säljs nämligen denna i en genomskinlig plastmugg med en pojke och en flicka avbildade på, för säkerhets skull på var sin sida av muggen. Men när man druckit ur sin McFizz kan man vända och vrida på muggen på sådant sätt att det inte bara ser ut som om pojken och flickan är på samma sida, utan dessutom kysser varandra – eller utför betydligt med avancerade handlingar på varandra, där just det där ordet från denna noterings rubrik är fullt tillämplig.
Saken har givetvis gått och blivit viral, men medan asociala media fnissar åt saken, kan japanska McDonald's förmodligen hålla sig för skratt, med tanke på att drycken ju var tänkt att rikta sig till barn.
Snuskig fantasi kanske inte alltid är så funktionell. Men på en och annan marknadsavdelning kanske den kan vara en tillgång – innan kundernas dito hunnit sätta fart.

---