NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/4, 2024

Mottagare: reader reader, subscriber

---

52 ton kyckling stoppas på Guldfågeln

Guldfågeln har använt utdömt och otjänligt kycklingkött, och förbjuds nu därför att sälja 52 ton chicken nuggets.
"Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, och inte någon annan heller som jag har pratat med", säger Christian Berking, seniorveterinär på Livsmedelsverket, till Sveriges Radio Kalmar.
Företaget ska ha på eget bevåg plockat upp kycklingfiléer som redan var kasserade och på egen hand försökt avgöra om de gick att använda, utan att någon besiktningspersonal eller livsmedelsinspektör varken fick medverka eller ens fick reda på saken.
"Vad vi var tvungna att göra, det var att fatta ett omgående beslut om att förbjuda företaget att skicka ut det här köttet på marknaden, eftersom de avsåg att göra det", säger Christian Berking.
Enligt honom innehöll köttet "sjukliga förändringar", något som han inte utvecklar ytterligare.
Guldfågelns vice vd Johan Ekerot förnekar att man återanvänt utdömt kött, men säger att man tänker följa Livsmedelsverkets beslut. Enligt myndigheten, å sin sida, ska det inte ha varit någon fara för allmänheten.

 

Mathem tar fordon ur bruk efter snusklarm

Personal som tvingas kissa och byta mensskydd bland matkassarna, mögel, och varma kylbilar – det är något som ett knappt 30-tal anställda vid Mathem och dess distributör Körhem vittnar om, i en granskning gjord av Aftonbladets och Viafrees "200 sekunder".
"Jag har sett allt från möglig glass till mänsklig urin", säger till exempel Peter Boucher, som jobbar på Mathems lager i Stockholm, till programmet.
"För de på lagret har toalettsituationen varit absurd, det kan komma arbetsledare och banka på dörren och säga att man ska vara klar. Man får ju stressmage av att inte vara ifred när man är på toaletten", säger han.
Skyddsombudet Franz Binette på Körhem bekräftar uppgifterna för SVT Nyheter.
"Jag har kollegor som berättat för mig att de har behövt kissa i lastbilsutrymmet. Arbetsmiljöverket är inkopplat och handlägger ärendet", säger denne.
Arbetsmiljöverket å sin sida har flera öppna ärenden mot företaget – och ett handlar om att det saknas toaletter för de anställda.
"Det är upp till arbetsgivaren och arbetstagaren att ordna med hur, vi kräver att det ska finnas", säger Åsa Larsson, handläggare på Arbetsmiljöverket, till SVT.
Samtidigt är varannan matkasse för varm, enligt 200 sekunder,  något man själv kunnat få bekräftat genom att beställa tio egna matkassar.
Mathem har tillbakavisat uppgifterna, men meddelade på fredagen efter en egen granskning att sju kylbilar tas ur bruk direkt. Företaget säger också i ett pressmeddelande att man ska granska temperaturen i de övriga bilarna, men att temperaturen är tillräckligt låg i största allmänhet.
Något mögel har man inte hittat, säger företaget, och något stort problem med toaletter har man inte funnit. 61 av 73 intervjuade i en enkät man gjorde på torsdagen säger att de är "fullt nöjda med tillgången till toaletter", medan tolv personer uppger att det finns små problem med den saken. I övrigt är problemen åtgärdade, hävdar Mathem.
Foodwire har sökt Mathems vd Tomas Kull för en närmare kommentar.

Även äggproducenter hotas av konkurser

Förutom att svenska grisuppfödare ligger risigt till efter sommarens torka, som vi berättade om igår, ser situationen lika mörk ut för äggproducenterna. Deras deadline med krav på bättre betalt inom två veckor för en månad sen kom och gick utan att något hände, samtidigt som foderpriserna stigit med en femtedel.
På Svenska Ägg är man besviken på att packerierna, som är mellanhand, inte svarat på deras krav.
"Därför överväger vi nu att gå vidare och själva prata med handeln. Vi vill visa vad det kostar att producera ett kilo svenska ägg", säger talespersonen och äggproducenten Peter Åberg till ATL.
Han varnar för att konkurser hotar i den svenska äggbranschen, om inte priserna kommer upp snart.
"Jag skulle vilja säga att svensk äggproduktion ligger väldigt illa till. Under mina 20 år i branschen har jag aldrig varit med om något liknande", säger han.

Coop ska köra hem mat på helgerna

Coop ska börja erbjuda hemleveranser av livsmedel i Stockholmsområdet under helgerna. Redan imorgon går de första leveranserna ut till kunder innanför tullarna, och så småningom ska man erbjuda hemkörning i hela Storstockholm, rapporterar Fri Köpenskap.
"Om vi ser att detta slår väl ut kan det bli aktuellt även i andra geografiska områden. Vilka marknader detta blir beror på efterfrågan", säger Niklas Zeitlin, operativ chef för online på Coop, till tidningen.

 

Ny svensk distributör för Sjöstrand

Foodtechföretaget Sjöstrand Coffee får Mosaique som ny distributör på den svenska marknaden. Därmed får man tillgång till 180 butiker inom heminredning, design och kök.

Änglamark får reboot

350 nya produkter och förnyat utseende blir det när Coop nu gör om sin Änglamarkserie.
"Det är första gången på 15 år som vi i princip rör Änglamark. Och det rör sig inte om några mindre förändringar. Vi har gått igenom och förnyat hela sortimentet rakt igenom i alla kategorier", säger Björn Larsson, marknadsdirektör på Coop till Fri Köpenskap.
Coop har levt väl på Änglamark sedan det lanserades 1991, men "eftersom Änglamark haft ett så högt anseende hos konsumenterna har man heller inte riktigt vågat röra det", berättar Björn Larsson. Nu ska man emellertid anpassa det mer efter dagens trender, till exempel med fler vegetariska och veganska alternativ och fler produkter som kan ätas när man är på språng.

Finländsk kyckling på Ica i Sverige

Ica ska börja sälja färsk kyckling från Finland i sina butiker i Sverige. De köps in via HKScan, och ska ersätta dansk lågpriskyckling, säger kedjan till Land Lantbruk.

Tunnare pepparkakor från Gille

Tunnare och sprödare pepparkakor och en ansiktslyftning på förpackningarna blir Gilles satsning inför julsäsongen. Företaget säger att man gjort förändringarna efter önskemål från kunderna och för att följa trenderna.

Återuppgång på börserna – för en del

Dalsspira tog täten med plus 9,86 procent till 4:68 SEK när börserna återhämtade sig en del på fredagen, efter de senaste dagarnas ras. Dock var det främst fiskbranschen i Norge som steg i övrigt: Austevoll steg med 4,36 procent till 124:60 NOK, Grieg Seafood steg med 4,22 procent till 120:90 NOK, SalMar steg med 3,21 procent till 430:60 NOK, och Bakkafrost steg med 3,14 procent till 509:50 NOK, för att nämna de främsta.
På andra håll i branschen fortsatte nedgångarna. BioGaia backade med 4,37 procent till 372:00 SEK, medan Peckas Naturodlingar föll med 4,24 procent till 15:80 SEK, Simris Alg föll med 3,74 procent till 7:20 SEK, Kopparbergs föll med 3,06 procent till 190:20 SEK, Probi föll med 2,56 procent till 396:60 SEK, och Midsona A och B föll med 2,16 respektive 2,72 procent till 68:00 respektive 67:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,76 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,65 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,47 procent.

Gomidda: Grattis på Världsäggdagen

Kanske är det en klen tröst för de plågade svenska äggproducenterna att det idag är den Internationella Världsäggdagen, något vi övriga givetvis svävat i okunnighet om fram tills nu. Men så är det, och kanske man kan fira den hela helgen, då, för att åtminstone lätta lite på äggproducenternas bördor.
Hinner ni tröttna på vanliga vändstekta framåt lördag lunch, bjuder indiska tidningen Indian Express på några exempel på udda tillagningsmetoder världen över. Till exempel Shakshuka, en stapelrätt i Israel, där pocherade ägg stuvas i tomatsås och diverse olika kryddor, eller Egg Appam, som tillagas i Sri Lanka, och som är ett ägg som serveras som en del i en pannkaka som bland annat bakas på gammalt rismjöl som fått ligga och jäsa.
Fast kineserna tar nog priset med sina "tusenårsägg", där man tager ett ägg och begraver det i lera, osläckt kalk och lite annat smått och gott, och sedan väntar – visserligen inte i tusen år, men väl i några veckor eller månader. Det blir som en slags motsvarighet till surströmming, för den som inte kan få nog av fermenterad föda såhär på höstkanten.
Fast man undrar ju vem som ursprungligen kläckte en sån idé.

---