NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/4, 2024

Mottagare: reader reader, subscriber

---

6 000 protesterar mot flytten av Göteborgs Kex

Nästan 6 000 personer har hittills skrivit på olika namninsamlingar  mot att Göteborgs Kex ska flytta tillverkningen från Kungälv till Riga. Samtidigt pågår en utredning från den löntagarkonsult som Livsmedelsarbetareförbundet kopplat in, vid sidan om ordinarie förhandlingar om saken, och samtliga partier i Kungälvs kommun är överens om att försöka rädda produktionen, skriver Mål & Medel. Livsklubben hoppas på ett beslut innan semestrarna börjar.

Fryst majs dödade sex

Sex personer har dött och ytterligare 26 har insjuknat i listeria i Sverige, Danmark, Finland, Österrike och Storbritannien sedan 2015. Nu visar det sig att det sannolikt var fryst majs som orsakade utbrottet, enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA. Majsen har packats i Polen och odlats och bearbetats i Ungern men har nu återkallats.
EFSA har inte uppgett under vilket/vilka varumärke/n som majsen sålts.

 

Strejk hotar i norska livsmedelsindustrin

35 000 anställda inom livsmedelsindustri, spedition, kollektivtrafik och flera andra branscher i  Norge kan komma att tas ut i strejk på söndag,  ifall inte arbetsgivar- och löntagarorganisationerna kan komma överens. Bland stridsfrågorna finns pensioner, löner, samt ersättningar till utsända arbetstagare.
Orkla Foods Norge, Arcus, Tine och Ringnes finns bland de företag som berörs.

Mer svenska djurprodukter i offentliga storkök

Andelen svenska produkter från djur ökade med en procentenhet förra året i den offentliga sektorn, och har nu nått 67 procent räknat på värde. Det visar en rapport som DKAB Service gjort på uppdrag av LRF, enligt ATL. På fågelsidan är andelen svenskt helt dominerande – över 88  procent – men det går också att se en ökning för svensk ost.

BioGaia tar över bioföretag

BioGaia blir majoritetsägare i Metabogen, som forskar och utvecklar behandlingar inom mikrobiomområdet. BioGaia ökar sin ägarandel från 36  till 62 procent för 11,7 miljoner SEK, och får förköpsrätt på resten de närmaste tre åren.

Bag in box från Kiviks

Kiviks Musteri lanserar Årets Skörd Äppelmust på bag in box om tre liter. Den ska enligt företaget hålla länge även som öppnad,  och göra det enklare att tappa upp ett glas.

Orkla föll

Orkla föll på fredagen med 4,20 procent till 82:66 NOK, medan Dalsspira föll med 3,23 procent till 6:00 SEK och Umida föll med 2,08 procent till 4:70 SEK.
Sjöstrand Coffee fortsatte sina stora rörelser i procent, om än inte i kronor och ören, och steg med 23,33 procent till 1:11 SEK. BioGaia steg med 5,10 procent till 422:50 SEK, medan Grieg Seafood steg med 4,77 procent till 75:85 NOK, Eatgood steg med 4,00 procent till 2:60 SEK, Bakkafrost steg med 3,98 procent till 454:60 NOK, och Optifreeze steg med 3,23 procent till 16:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,81 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,78 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,06 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,45 procent.

Gomidda: Hallå, det är Bällåå

Så kan vi berätta att lilla, lilla läsktillverkaren Bellö Cola från den lika lilla byn Bellö (72 invånare) i Eksjö kommun har vunnit rätten till sitt namn mot stora, stora franska läsktillverkaren Bellot. Bellö Cola stötte på patrull när man skulle registrera varumärket hos Patent- och registreringsverket (PRV), för det franska bolaget, vars namn uttalas "Bällåå", ansåg med viss brist på insikt i småländska diftonger att "BÄLL-öööö" lät alldeles för likt Bellot. Eller om de nu inte förstod sig på det där med bokstaven Ö, och trodde att det var "Bell-o", som vilken geléprodukt som helst.
PRV kunde till skillnad från Bellot skilja på de båda, och ansåg dessutom att de svenska konsumenterna – i den mån de är bekanta med Bellot, fast det sa de inte rent ut – förmodligen ändå kommer att uttala ordet "Bällått", alltså med hörbart T på slutet, till förskräckelse för alla frankofoner. Därför dömer PRV till det svenska bolagets fördel, rapporterar Sveriges Radio Jönköping, fast det är inte känt om Bellot kommer att överklaga.
Vi kan bara hoppas på att Bellot blir lika nitiska i sina studier i främmande språk, som de tydligen är i att plöja igenom varumärkesregistreringar i jordens alla länder. Möjligen kan ett och annat missförstånd undvikas den vägen – och svenska mikrobryggerier slippa stånga sig gula och bellot.

---