NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/3, 2024

Mottagare: reader reader, subscriber

---

"Arla vill handla i Australien"

Arla Foods vill köpa mejeriföretaget Murray Goulburn i Australien, erfar dagstidningen The Australian. Murray Goulburn uppger att flera icke namngivna företag visat intresse för att köpa hela eller delar av företaget, och enligt tidningen skulle alltså Arla vara ett av dem. Arla har dock tillbakavisat uppgifterna som "rykten".

 

Fortsatt ökning av svenskt kött

Snart köper vi nästan bara svenskt fläskkött, och redan idag är mer än två tredjedelar av allt fågelkött vi köper svenskt. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. 72,8 procent av allt fläskkött vi handlade under första halvåret i år var svenskt, vilket var en ökning med 2,8 procentenheter från samma period året innan, och för fågelkött var andelen 68,2 procent, upp med 1,1 procentenheter.
Svenskt nötkött har återigen kravlat sig över hälftennivån, och står nu för 52,1 procent, mot 49,9 procent förra året, men när det gäller lammkött är bara 22,5 procent av köttet svenskt, även om också det är en ökning, med 1,6 procentenheter.

"Svenska äpplen slut i mars"

Det kommer förmodligen inte att finnas några svenska äpplen kvar i handeln efter mars nästa år. Det säger Henrik Stridh, vd i samarbetsorganisationen Äppelriket, till ATL. Orsaken är det dåliga vädret, som kan ha slagit ut uppemot en fjärdedel av svensk äppelproduktion. i år.

Rå kyckling hamnade i stort parti salladskyckling

Martin & Servera tvingas ringa runt till över 500 kunder och be dem förstöra totalt nästan fyra ton salladskyckling från Kronfågel, efter att eleverna vid två högstadieskolor i Skellefteå kommun hittat bitar av rå kyckling i den.
"Det är förfärligt. Vi ska göra allt vi kan för att spåra och att det inte händer igen", säger Gabriella Karlsson, kostchef i Skellefteå kommun, till Food Monitor, och varnar för att det finns risk att smittas med campylobacter om man äter kycklingen.
Kronfågel bekräftar att rå kyckling kan finnas i sammanlagt nio ton, som gått till olika grossister.

Delicatobollen blir rättvisemärkt

Delicato kommer under hösten helt att gå över till Fairtrademärkt kakao i sina chokladbollar. Det sker som ett led i företagets arbete med att "erbjuda marknadens mest hållbara fika", vilket bland annat redan fått företaget att helt gå över till grön el ochminska miljöbelastningen från sina transporter.

Gekås drabbat av dataintrångshärvan

Gekås i Ullared är ett av de företag som drabbats mest av den stora dataintrångshärvan – åtminstone enligt den icke kompletta lista som åklagaren lämnade över till Malmö tingsrätt på måndagen. Flera målsägande än så finns, men alla har inte offentliggjorts, enligt SVT Nyheter.
Lantmännen har tidigare bekräftat att man drabbats, men säger till Foodwire att ingen ekonomisk information eller information om affärspartners har läckt ut, och att man inte heller lidit någon ekonomisk skada.

Alpro går åt skogen

Alpro satsar nu på att öka medvetenheten om att värna skogarna i världen i ett gemensamt projekt med Världsnaturfonden WWF. Alpro lanserar en specialupplaga av sina sojadrycker för ändamålet, där 1 SEK per såld liter går till WWFs skogsskyddsprogram i Östafrika.
"Med de WWF-märkta produkterna kan vi bidra till att skydda skogarna i Östafrika efter devisen ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi tror att många konsumenter vill njuta av god mat och dryck och göra det med gott samvete", säger Hanna Möller, produktchef på Alpro.

Findus skaffar hållbarhetschef

Maria Svantemark, tidigare CSR Manager på Findus Sverige, tillträder en nyinrättad post som hållbarhetschef för Findus i Norden. Hon kommer "att ingå i ledningsgruppen för både Sverige och Norge och bidra till utvecklingen av Nomad Foods Europes globala hållbarhetsstrategi", säger företaget.

Köp Findus maskiner

Snart startar auktionsbyrån Tovek en rad nätauktioner för att sälja ut alla inventarier från nedlagda Findus i Bjuv. Totalt ska omkring 5 000 objekt säljas, och för att kunna göra det kommer man att hålla ett antal auktioner med olika teman under det närmaste halvåret. Hela produktions- och packningslinjer finns på säljlistan, och den som vill kan titta på objekten på plats i Bjuv.

Sjöstrand till väders igen

Sjöstrand Coffee sköt i höjden med 11,21 procent till 2:58 SEK på måndagen. Midsona A följde efter, med plus 6,15 procent till 69:00 SEK, medan EatGood steg med 3,21 procent till 3:54 SEK.
Iceland Seafood föll med 4,85 procent till 5:88 ISK, medan Mackmyra föll med 3,27 procent till 14:80 SEK, Simris Alg föll med 3,11 procent till 14:00 SEK, och Dalsspira föll med 2,06 procent till 9:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,22 procent, Köpenhamns OMXC20CAP hade ökat med 0,78 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,70 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,48 procent.

Gomidda: Försök inte lura mig, gosse

"Vad brukar du äta?" är en fråga som lätt bemöts med rodnande kinder och en icke obetydlig dos alternativa fakta, när den ställs till oss av doktorn på hälsokontrollen, efter att blodtryck och kolesterol och kroppshydda alla uppvisat alldeles för höga siffror. Det är ett problem för läkarvetenskapen, när vi inte riktigt vill kännas vid hur mycket fredagsmys det faktiskt blir, men nu ska man kunna ta reda på vad vi faktiskt äter genom ett blodprov.
Det är forskare vid Chalmers som utvecklat den nya metoden, som ska kunna hjälpa läkarna att upptäcka om man är på väg att äta sig till åldersdiabetes, rapporterar SVT Nyheter. På så sätt ska patienterna kunna få skräddarsydda kostråd, åtminstone i framtiden.
Det låter väl bra. Men vad händer om vi börjar bli övervakade även på det området? Blir det en automatisk åthutning om vi tar en extra kaka till eftermiddagskaffet?

---