NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/4, 2024

Mottagare: reader reader, subscriber

---

EU vill tvinga ner akrylamidnivåerna

Akrylamidhalterna i livsmedel kan komma att begränsas på EU-nivå. EU-kommissionen har just presenterat ett utkast till förordning om saken, som nu är ute på remiss. Pommes frites och annan friterad mat, chips och liknande snacks, bröd och bageriprodukter, frukostflingor, barnmat, samt kaffe är de livsmedel som ska omfattas av de nya reglerna, och tillverkarna av dessa måste regelbundet ta prover och analysera halterna av akrylamid i sina produkter. Dessa måste i sin tur hålla sig inom gränsvärden som EU-kommissionen slår fast, och vilka ska ses över vart tredje år.
Dessutom publiceras en lång rad regler för hur sådana livsmedel ska anrättas.
Förslaget finns att ladda ner på https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-2895100_sv

 

Carlsbergs CO2-utsläpp ska bort helt om 13 år

Senast år 2030 ska Carlsberg-koncernen helt ha eliminerat sina koldioxidutsläpp, och dessutom ha halverat vattenanvändningen. Det är innebörden i koncernens nya klimatmål "Together Towards Zero", som presenterades på tisdagen.
Koldioxidmålet ska uppfyllas genom att man går över till enbart förnybar el senast 2022, och man samarbetar också med Carbon Trust för att definiera hur arbetet ska gå till. När det gäller vattenmålet samarbetar man med Världsnaturfonden (WWF), bland annat genom att identifiera vilka anläggningar som finns i områden med hög risk för vattenbrist.
Förutom miljömålen vill koncernen se till att Carlsbergs alkoholfria öl ska finnas tillgänglig överallt där företagets produkter säljs, för att underlätta ansvarsfullt drickande, och även sikta mot noll arbetsplatsolyckor.
"Globala utmaningar som klimatförändringar och vattenbrist kräver starka kollektiva åtgärder, och med Together Towards Zero sätter vi en ny industristandard", säger koncernchefen Cees 't Hart.

Vd: "Coop Sverige höll på att försvinna"

"Det har verkligen varit kris. Kooperationen var riktigt illa ute och bolaget höll på att försvinna". Det avslöjar Coop Sveriges vd Sonat Burman-Olsson i en intervju med Svenska Dagbladet.
Sonat Burman-Olsson fick tre år på sig att rädda Coop Sverige, när hon rekryterades till vd-posten för drygt tre år sedan.
"Det gällde att styra hårt och vara envis. Jag hade ett tydligt uppdrag från ägarna", säger hon.
Coop Sverige vände dock till vinst redan efter första året med Sonat Burman-Olsson på vd-posten.
"Nu börjar det släppa och jag kan delegera mer", säger hon.

"Kassajobben kommer att försvinna"

"Kassajobben tror jag kommer försvinna. Arbetstiden i butiken kommer i stället ägnas åt rådgivning eller varuplock". Det säger Mats Bergman, en av författarna till den första rapporten från Handelns ekonomiska råd, vilken presenterades på tisdagen.
Istället för kassajobb kommer arbetsplatserna i handeln allt mer att anpassas till e-handelns behov, enligt rapporten.
"Jobben kommer att polariseras. Vi kommer att se allt enklare jobb som varuplockning vid löpande band men också jobb som kräver mer kompetens exempelvis inom teknologi, rådgivning och service", säger Mats Bergman till Handelsnytt.

Umida tar in sex miljoner

Umida tar in sex miljoner SEK genom en riktad nyemission till Abelco Investment Group AB som därmed kommer att bli största aktieägare i bolaget med elva procent av kapital och röster.

Allt brasilianskt kött måste testas

Brasilien gör inte tillräckligt för att se till att dåligt kött inte kommer till Europa. Det anser EU-kommissionen, som nu kräver att allt kött från Brasilien som ska skickas till EU ska testas. Dessutom stoppas all import av brasilianskt hästkött.
EU-kommissionen kritiserar även Brasilien för att inte leva upp till de rekommendationer som EU gett, och för att ha för många brister i sitt eget kontrollsystem, rapporterar ATL.

FN satsar på hållbart fiske

FN vill nu slå ett slag för mer hållbart fiske i världen. Bland annat pekar man på vikten av att styra över till mer hållbart fiske med hjälp av internationell handel och handelspolitik. FN vill även se att "skadliga fiskestöd" minskas eller avskaffas, särskilt i den industrialiserade världen, skriver Just-food.

Flera stora nedgångar på börserna

Även på tisdagen var det dystert bland livsmedelsrelaterade aktier på de nordiska börserna. Grieg Seafood föll med 5,76 procent till 59:70 NOK, Norway Royal Salmon föll med 5,50 procent till 137:50 NOK, SalMar föll med 4,11 procent till 212:10 NOK, Marine Harvest föll med 2,75 procent till 145:10 NOK, Kopparbergs föll med 2,82 procent till 241:00 SEK, och Bakkafrost föll med 2,03 procent till 318:00 NOK.
Probi
steg däremot med 2,99 procent till 586:00 SEK, medan Scandi Standard steg med 2,35 procent till 54:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,78 procent, Köpenhamns OMXC20CAP hade ökat med 0,96 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,07 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,31 procent.

Gomidda: Till och med polisen

Grymtas det på arbetsplatsen om att det stjäls mjölk till kaffet ständigt och jämt? Att man ställer in ett paket i kylen i personalmatsalen på morgonen och att det visar sig vara mer eller mindre urdrucket när man ska ha sig en droppe till eftermiddagskaffet?
Då kan vi trösta er med att samma klåfingrighet förekommer på de flesta arbetsplatser, ända in i poliskåren – som den i Halifax i brittiska West Yorkshire, där konstaplarna helt enkelt fått sätta hänglås på sina mjölkdunkar.
Att inte ens lagens väktare håller sig för goda för olovligt tillgrepp av mejerivaror avslöjades nyligen på Twitter av en kollega från Huddersfield, som var där med en fångtransport.
Man skulle ju kunna tänka sig att polisstationens kriminalare skulle kunnat avslöja mjölkmarodörerna med lite klassisk brottsplatsundersökning, eller att konstaplarna kunde ägna sig åt lite grannsamverkan. Men risken är väl att alla dessa lagens långa armar har för långa och många fingrar uti mjölkdunkarna själva.

---