foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/06, 2020

Sjöstrand tvärvänder om nyemission

Bara fyra dagar efter att Sjöstrand Coffee aviserat en nyemission kommer plötsligt beskedet att denna inte blir av. Orsaken är att en riktad nyemission skulle behöva beslutas på en extra bolagsstämma. Företagsstyrelsen ska nu försöka fundera fram en ny lösning på det problemet, meddelar bolaget.
Sjöstrand Coffee planerade att ta in 1,9 miljoner SEK i den nu inställda nyemissionen.

Bayn in på Amazon

Svenska Bayn Europes relativt nyköpta dotterbolag Pändy Foods ska få lansera sitt sortiment hos näthandelsjätten Amazon. Till att börja med kommer de att finnas att köpa i Storbritannien och Tyskland, därefter i resten av EU, och under året väntar lansering även i USA och Asien.

Rootfruit slår rot i Tyskland

Svenska Rootfruit utökar nu samarbetet med den tyska dagligvarujätten Schwarz Gruppe. Sedan tidigare finns företagets Gårdschips på alla Schwarz Gruppe-ägda Kaufland-hypermarknader, och nu ska de även finnas att köpa på kedjans supermarknader också.
"Vi har väldigt stora förhoppningar på den tyska marknaden. Dels ser vi stora möjligheter att vidare utveckla samarbetet med Kaufland samtidigt som det finns intresse från andra kedjor i Tyskland inom Dagligvaruhandeln", säger Rootfruits vd Anna Wallin-Krasse.

Simris ska ta in 29 miljoner till

Simris Alg planerar att ta in ytterligare 29 miljoner SEK i en ny företrädesemission. Pengarna ska användas för att nyanställa personal på säljsidan, men det är heller ingen hemlighet att företaget just nu bara har tillräckligt med pengar för att driva verksamheten vidare över sommaren.
"Precis som alla andra bolag just nu tittar vi väldigt brett på de möjligheter som finns till finansiering. Vi håller alla dörrar öppna, men återkommer såklart när vi vet mer", säger vd Fredrika Gullfot till nyhetsbyrån Direkt.
Så sent som i november förra året tog företaget in 28 miljoner SEK i en företrädesemission, men det var mindre än planerat..

Frukten har blivit mycket dyrare

Frukt är den varukategori som ökat mest i pris i svenska butiker de senaste 12 månaderna – med hela 15,1 procent. Köttet har samtidigt blivit 73 procent dyrare, medan glass och sötsaker ökat i pris med 3,1 procent. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Hela området livsmedel och drycker steg med 3,8 procent under perioden, medan konsumentpriserna totalt, enligt måttet KPI, va helt oförändrade.

Siljans Chark samarbetar med KLS Ugglarps

Konkursdrabbade och därefter återuppståndna Siljans Chark ska samarbeta med KLS Ugglarps om inköp av djur. Dessa kommer att främst köpas in i Dalarna, Hälsingland, Jämtland, Medelpad och Västmanland, och slaktas vid Siljans charks slakteri i Ickholmen.

Axfood återkallar Gyros

Axfood återkallar ett parti Eldorado Grillad Gyros sedan det visat sig att produkten innehåller senap som inte är deklarerat på förpackningen. Därmed finns risk för allergisk reaktion hos känsliga personer.a22q2

Stort ras för Sjöstrand efter inställd emission

Sjöstrand Coffees inställda nyemission fick aktien att rasa med 25,07 procent till 0:53 SEK på fredagen, medan Simris Algs besked om behovet av nyemission sänkte aktien med 15,03 procent till 1:30 SEK. Veg of Lund föll samtidigt med 6,05 procent till 4:50 SEK, medan Mackmyra föll med 4,68 procent till 7:34 SEK och Eatgood föll med 4,17 procent till 2:30 SEK.
Rootfruit å sin sida steg med 12,00 procent till 7:00 SEK efter beskedet om bredare lansering i Tyskland, medan Bayn Europes intåg på Amazon skicade upp aktien med 10,97 procent till 3:44 SEK. Optifreeze steg med 5,80 procent till 31:00 SEK, Kopparbergs steg med 4,20 procent till 143:80 SEK, Olvi A steg med 3,02 procent till 40:90 EUR och Scandi Standard steg med 2,85 procent till 61:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,88 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,29 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,03 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,81 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,59 procent. 

Gomidda: En spork, kanske?

Det krävs inte mycket för att få uttråkade karantänssittare att kasta sig över tangentbord och mobilskärmar i dessa dagar och tycka till till tusen. Som den brittiske radioprataren Greg James, som satt fart på hela nationen med den eviga frågan "Vad äter man nudlar på burk med?"
Ty använder man en sked får man svårt att få upp sina pot noodles, medan en gaffel har svårt att få upp såsen i burken. Ett telefonväkteri i BBC1 – Storbritanniens P3 – om saken spall vidare ut på Twittersfären, rapporterar Daily Mirror, och kommer att döma av de oförsonliga motsättningarna mellan gaffel- respektive skedanhängare därstädes att leda till regelrätt inbördeskrig i nästa vecka.
Härhemma kan ni ju över helgen fundera på en annan av dessa olösliga gåtor: "Vad tar man marmelad med"? En kniv får ju inte upp marmeladen och en sked går ju inte att bre ut den med...