foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/06, 2020

Storsatsning på svenskt socker

Efter decennier av nedläggningar blir det nu en storinvestering i svensk sockerindustri, i det enda kvarvarande raffinaderiet i Örtofta. Där ska ett helt nytt höglager och en helt ny siraps- och lösningsfabrik byggas, till en kostnad av en miljard SEK, och stå färdiga om två år. Samtidigt har Örtoftas sockerhus moderniserats rejält, medan fabrikens paketering och interna infrastruktur ska byggas om och moderniseras.
"Investeringen är en av de största i bolagets historia", säger Nordic Sugars vd Jesper Thomassen.

Sjöstrand tar steget in i UK

Sjöstrand Coffee har slutit ett strategiskt samarbetsavtal med "ett framstående expansivt brittiskt retailföretag", som man uttrycker det, utan att precisera närmare. Detta företag har dock redan lagt en beställning värd 250 000 SEK, och det står klart att Sjöstrands produkter kommer att börja säljas i landet i höst.

Gastrofy satsar efter coronaökning

Svenska Gastrofy – även känt som Northfork – utökar sin e-handel med dagligvaror i samarbete med recept- och leverantörsbolaget Urb-it. Det sker i form av en tjänst där kunderna gör sia beställningar baserade på recept, och sedan handlar personalen i den utvalda butiken.
"Vi har sett en jätteökning av e-handeln under covid-19 och vi tog då tillfället i akt för att utöka genom ett nytt samarbete med Urb-it", säger en av Gastrofys grundare, Erik Wallin, till Food Supply.
"Dagligvarukedjorna har arbetat hårt med att utöka kapaciteten men det har inte räckt och det har varit ibland varit svårt att hitta leveranstider", säger han.

Italienskt mejeri vill till Sverige

Italienska bondeägda Granarologruppen siktar på att ta andelar i Sverige. Det sker bland annat genom ett uppköp av det svenska importföretaget Matric Italgross, som i och med köpet byter namn till Granarolo Nordic.
" Vi ser en stor potential på den svenska marknaden, målet är att bli den främsta leverantören av italienska kvalitetsprodukter", säger vd Luca Tonin.
Först ut. på marknaden blir mozzarella, burrata och andra italienska färskostar, samt en serie hårdostar.

Beyond Meat satsar på Europa

Amerikanska Beyond Meat, känt för sina veganska köttalternativ, har köpt en anläggning i Enschede i Nederländerna för en icke uppgiven summa. Samtidigt har man öppnat en egen anläggning i Zoeterwoude i samma land tillsammans med köttföretaget Zandbergen. Båda är för att kunna tillverka för den europeiska marknaden på plats istället för att frakta varorna dit, ett led i satsningen på Europa, enligt Just-food.

Storrusning för Sjöstrand

Beskedet att Sjöstrand Coffee får samarbetsavtal i Storbritannien fick aktie att rusa med 22,81 procent till 0:70 SEK. Midsona A var den end andra aktien i branschen som steg nämnvärt, med 3,77 procent till 555:00 SEK.
Bayn Europe var däremot främst bland de företag som föll, med 6,91 procent till 3:10 SEK, före bland andra Harboes Bryggeri som föll med 6,46 procent till 55:00 DKK, Optifreeze som föll med 6,77 procent till 28:90 SEK, Rootfruit som föll med 5,30 procent till 6:25 SEK, Skåne-Möllan som föll med 4,42 procent till 432:00 SEK, och Eatgood som föll med 4,00 procent till 2:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 4,64 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 4,08 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,36 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,57 procent. 

Gomidda: Storm i en tekopp

Få saker ger den brittiska nationen kollektiv blodstörtning lika effektivt som när en amerikan ska försöka sig på traditionella brittiskheter som att göra en kopp te. Speciellt om de gör det helt bakvänt – och dessutom lägger ut det på nätet.
Som den i Storbritannien bosatta amerikanska TikTok-användaren Michelle, som gärna håller sitt efternamn anonymt efter att först ha lagt ut filmer på hur hon stoppar lemonad, kanel, kryddnejlikor, apelsiner och andra konstigheter i sitt te. Det blev en storm i en tekopp, så nu skulle hon i en ny film minsann visa att hon behärskade den äkta brittiska tekokarkonsten.
Så hon började med att FYLLA EN MUGG MED VATTEN och därefter STOPPA IN DEN I MIKRON, sedan FYLLA PÅ MED EN HALV MUGG MJÖLK och först DÄREFTER stoppa i tepåsen, rapporterar Daily Mirror.
Kommentarerna lät inte vänta på sig, där de snällaste gick ut på att detta förfaringssätt borde olagligförklaras – ja, ni kan tänka er själva.
Coronakriser och demonstrationer och världskrig och Brexit – men efter det här dråpslaget blir öriket sannolikt aldrig sig likt igen.