foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/06, 2020

Mackmyra utmanar domstolen

Mackmyra väljer nu att trotsa Patent- och Marknadsdomstolens dom om att företaget inte får använda vissa bilder i sin marknadsföring, genom att lansera nya whiskeyn Mackmyra Frihet med samma bilder som domstolen förbjudit.
"Någonstans måste man dra en gräns. Detta är i grund och botten en frihetsfråga", säger vd Magnus Dandanell, som menar att domen är ett hot mot hela den svenska dryckesbranschen.
"Vi har i tjugo år varit tålmodiga gentemot det svenska regelverket, vilket i stora drag är ansvarsfullt och bra. Men när vi inte ens kan visa bilder på natur och människor för våra internationella kunder i sociala medier. Där drar vi gränsen. Om den här domen skulle vinna laga kraft skulle branschen inte längre kunna konkurrera med sina utländska motparter", säger han.

LI: Mer stöd till småföretagen

Sänkta arbetsgivaravgifter året ut, utökat omställningsstöd, samt kontrollavgifter "i nivå med övriga EU". Det är tre krav som nu framförs från Livsmedelsföretagen (LI) för att stötta små livsmedelsproducenter, som enligt LI drabbats hårdast av coronakrisen. De stödåtgärder som redan beslutats räcker inte för att rädda dem, anser LI, samtidigt som en majoritet av företagen i den svenska livsmedelsindustrin har färre än 10 anställda.
"Att som företag tappa 50–90 procent av försäljningen är egentligen inget man överlever", säger LI:s vd Björn Hellman.
"Tre månader in i krisen har många småföretag nått vägs ände. Man har gjort och testat allt, och för en del återstår bara konkurs. För andra handlar det om att komma tillbaks på fötter, få tillbaka framtidstron och våga börja återanställa permitterad personal", säger han.

Coop förlorade ackordsmål

Coop får inte införa ackord på lagret i Västerås utan att komma överens med facket, och måste betala sammanlagt 400 000 SEK till Handelsanställdas förbund i skadestånd och rättegångskostnader. Det fastslår Arbetsdomstolen efter att Coop infört ett nytt ackordslönesystem för drygt ett år sedan på arbetsplatsen utan att ha kommit överens med facket. Handels ansåg att detta stred mot kollektivavtalet och stämde Coop Logistik och Arbetsgivarföreningen KFO, något som Arbetsdomstolen alltså håller med om, rapporterar Handelsnytt.

SLV: Anmäl coronapåståenden!

Livsmedelsprodukter som sägs bota covid-19 – och som dykt upp på nätet – bryter mot lagen och bör anmälas. Det säger Livsmedelsverket, som nu aktivt går ut och letar efter produkter som kommer med sådana påståenden.
"Vi söker efter olagliga påståenden om kosttillskott hos internetförsäljare och Livsmedelsverket föreslår även kommunerna att prioritera kontroll av produkter som påstås hjälpa mot covid-19", säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Det finns inga vetenskapliga bevis för att någon produkt skulle hjälpa mot viruset.

Eatgood får ny distributör

Svenska foodtechföretaget Eatgood får en ny distributör, Arctic Import A/S, för Grönland, Island och Färöarna.

Optifreeze upp

Optifreeze steg mest i branschen på onsdagen, med 8,97 procent till 31:60 SEK, före Bayn Europe som steg med 5,21 procent till 3:34 SEK, Biogaia som steg med 4,38 procent till 477:00 SEK, Chr. Hansen som steg med 3,79 procent till 662:60 DKK, och Probi som steg med 3,73 procent till 264:50 SEK.
Veg of Lund föll samtidigt med 8,56 procent till 4:70 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 5,83 procent till 452:00 SEK och Rootfruit föll med 2,22 procent till 6:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,25 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,98 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,11 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,72 procent. 

Gomidda: Tvätta med cola

Vill man köpa sig en Coca-Cola i automat i Australien eller Nya Zeeland, ska man snart kunna betala med Bitcoin eller någon annan så kallad kryptovaluta. Coca-Cola Amatil, som har ansvaret för automaterna och för tappningen i regionen, menar att detta är ett sätt att minska smittspridningen av coronavirus på så sätt att kunderna inte behöver ha lika mycket fysisk kontakt med automaterna, rapporterar Just-drinks.
Kryptovalutorna har ju kritiserats för att ha alltför nära samröre med diverse ljusskygga verksamheter, så om colaautomater blir nya tvättomater för svarta pengar eller liknande återstår ju att se.