foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/06, 2020

Livs: LI ljuger om utbildningsförslaget

Det är "både anmärkningsvärt och direkt felaktigt" av Livsmedelsföretagen (LI) att hävda att Livsmedelsarbetareförbundet inte ville teckna avtal för kompetensutveckling för korttidspermitterade, vilket vi rapporterade om igår. Det säger Livs i ett uttalande som svar på LI:s kritik.
"Det är mycket märkligt att LI, i synnerhet i den situation som råder nu, väljer att sätta sig i sandlådan istället för att konstruktivt förhandla", säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande.
Enligt Livs var det LI som avvisade avtalet mellan facket och Svensk Industriförening om kompetensutveckling under korttidspermittering.
"Vi är trots detta fortsatt beredda att teckna ett avtal om kompetensutveckling. Våra medlemmar är i stort behov av kompetensutveckling och det skulle stärka branschen för framtiden", säger Jolan Wennberg.

Svensk sparris hotad

Frosten under våren har slagit hårt mot svensk sparris, där odlare fått tända eld på halmbalar för att skydda sina odlingar. Samtidigt har coronakrisen inneburit kraftigt minskad efterfrågan från hotell- och restaurangbranschen, som normalt köper upp 60 procent av produktionen.
På Gotland har regionen valt att köpa in sparris till sina offenliga måltider för att stötta odlarna där, rapporterar ATL.

Djurens Rätt ryter till om kycklinguppfödning

Franska kycklingar har det bättre än svenska. Det hävdar Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Bergvall och dess ansvariga för företagsrelationer, Nathalie Söderström, i en debattartikel i Fri Köpenskap.
Kritiken riktar sig mot att svensk dagligvaruhandel ännu inte antagit European Chicken Commitment (ECC), "ett antal välfärdskriterier som tagits fram av ett 30-tal ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa för att höja miniminivån för kycklingarna i livsmedelsproduktion. Dessa kriterier hjälper företagen när de gör inköp", som de båda skriver. Fem av de största livsmedelskedjorna i Frankrike har däremot valt att jobba efter ECC.
"Nu vill vi att svenska kedjor visar samma initiativkraft som de gjort i buräggsfrågan", skriver Camilla Bergvall och Nathalie Söderström.
Branschorganisationen Svensk Fågel tillbakavisar dock kritiken i en egen debattartikel i samma tidning.
"Svenska bönder har en unik djurvälfärd och ett hållbarhetstänk utöver det vanliga", skriver Svensk Fågels ordförande Jenny Andersson.
"Vi tummar självklart aldrig på kvaliteten och vi följer världens kanske strängaste djurskyddslag samtidigt som vi inom Svensk Fågel har ännu hårdare krav. Att påstå att franska kycklingar haft det bättre än svenska saknar grund och tyder tyvärr på okunskap. Däremot välkomnar jag att franska livsmedelskedjor nu äntligen börjar välja den väg som vi i Sverige har jobbat med sedan 1980-talet", skriver hon..

Rekord i Fairtradepengar från Sverige

Svenska konsumenter bidrog med 89 miljoner SEK i extrapengar 2019 till de odlare vars produkter säljs med Fairtrademärkning. Det är nytt rekord, konstaterar Fairtrade Sverige, som räknat ut att detta innebär ett bidrag om 433 SEK per svensk. Kaffe är den vara som genererar mest Fairtradepengar – drygt 50 miljoner SEK förra året – medan den näst största premien kommer från bananer.
Pengarna investeras i allt från utbildning till modern jordbruksteknik, men används nu även för att stötta dem som riskerar att drabbas hårdast under coronapandemin, enligt organisationen.

Optifreeze tar in 25 miljoner

Svenska foodtechföretaget Optifreeze ska ta in omkring 25 miljoner SEK före emissionskostnader i en riktad nyemission. Orsaken är att företaget vill stärka finansieringen för att snabba på marknadsföringen av sina produkter.

Sojafria ägg på Axfood

Axfoods eget varumärke Garant lanserar ägg från höns som utfodras med sojafritt foder. Det blir den första stora sådana lanseringen i Sverige, enligt Axfood.
Fodret har utvecklats i samarbete med Stjärnägg, och används än så länge hos utvalda producenter, men planen är att fler gårdar inom kort sak gå över till det nya sojafria fodret.

Optifreeze steg efter emissionsbesked

Optifreeze steg mest i branschen på tisdagen, med 5,54 procent till 28:60 SEK, efter beskedet om nyemission. Chr. Hansen följde efter med plus 3,23 procent till 638:40 DKK, medan Salmar steg med 2,79 procent till 464:00 NOK och Umida steg med 2,78 procent till 2:22 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 11,65 procent till 0:44 SEK, före Agromino som föll med 3,15 procent till 12:30 SEK, Midsona B som föll med 3,04 procent till 54:20 SEK, och Rootffruit som föll med 2,88 procent till 6:75 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,01 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,71 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,40 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,49 procent. 

Gomidda: Tröstesupande

Norrmännen ökade sina inköp av lådvin med nästan 4 procent mellan mitten av mars och slutet av maj, det vill säga under coronakrisens första fas, visar siffror från Arcus. Där har personalen fått jobba extraskift och helger för att möta den ökade efterfrågan, rapporterar Dagens Næringsliv.
Stängda restauranger och uteblivna shoppingresor till Sverige är bara en del av förklaringen, heter det. Några extra glas rödtjut på box som bot för tristessen under karantänen kanske snarare är den främsta förklaringen.