foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/06, 2020

Tiden rinner ut för bärföretagen

Senast denna vecka kommer svenska bärföretag behöva få besked om det kommer några utländska gästarbetare och plockar de svenska bären i år.
"Annars blir det för sen"t, säger Sylve Björkman, vd på bärföretaget Ransäters Invest, till Dagens Nyheter.
Hittills har bara 500 ansökningar om arbetstillstånd kommit in, mot normalt över 6 000, och bärföretagen hoppas nu kunna täcka upp med arbetskraft från EU. Tidigare har ju Thailand beslutat stoppa sina medborgare från att komma till Sverige och Finland för detta, men nu kommer andra signaler från landets ambassad, vilket gör att osäkerheten fortsätter. Och att kunna locka arbetslösa svenskar till arbetet är inget som företagen gör sig några illusioner om.
"För vanliga svenskar som kanske är vana att tjäna 165 kr i timmen är det nog svårt att tänka sig att plocka bär på ackord. De här jobben är väl inte så attraktiva för den breda massan", säger Stefan Kallin på Backa Jordgubbsodling i Heby.

LI:s ordförande får topposition i Europa

Livsmedelsföretagens (LLI) ordförande Lars Appelqvist har valts till vice ordförande för den europeiska branschorganisationen FoodDrinkEurope. Därmed kommer han att tillsammans med ordföranden Marco Settembri representera den europeiska livsmedelsindustrin vid högnivåmöten.
"Ett gott betyg till den svenska livsmedelsindustrin och vårt anseende i övriga Europa", säger han själv.

Mer vildsvin – om SJV får välja

Det ska ätas mer vildsvin i Sverige. Det vill Jordbruksverket, som utlyser 5,5 miljoner SEK i projektpengar till sådana satsningar. Det hela är en del av den nationella livsmedelsstrategin, som ska göra svensk livsmedelsproduktion mer hållbar och konkurrenskraftig.
"Vildsvin ses ibland enbart som ett problem - vi behöver lyfta de positiva delarna med vildsvinskött", säger Camilla Bender Larson på Jordbuksverkets näringsutvecklingsenhet.
Den som vill söka pengar kan göra det fram till första september.

Lindahls kvarg till Frankrike

Lindahls Mejeri ska exportera sina kvargprodukter till Frankrike. Sedan tidigare finns dess produkter i Storbritannien, Belgien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien och Portugal.

Obemannat på Pressbyrån

Pressbyrån testar just nu en obemannad butik i centrala Stockholm. Tanken är att kunna finnas på fler platser än tidigare, säger ägaren Reitan Convenience till Handelsnytt. Förhoppningen är att kunna etablera liknande butiker på många håll i landet, till exempel på stora arbetsplatser.

Kopparbergs lanserar rom i Storbritannien

Kopparbergs lanserar nu en egen rom, Kopparberg Cherry Spiced Rum, i Storbritannien. Den kommer också att komma som blanddryck.

Nytt kafferosteri öppnar i Stockholm

Nystartade kafferosteriet Black Honey Coffee Roasters ska starta tillverkning på Nobelberget i Sickla i östra Stockholm. Där ska man anat dra nytta av de 500 nya bostäder som just nu byggs i området och som man hoppas kunna locka som gäster till den kaffebar och restaurang som kommer att ingå.

Finland öppnar restaurangerna

Finländska restauranger får nu återigen hålla öppet till klockan 02:00, och även servera bufféer, rapporterar YLE. Sedan de öppnade igen i början av månaden efter coronakrisen har de fått stänga klockan 23. Fler restriktioner väntas hävas i mitten av nästa månad.

Fortsatt bakslag för Bayn

Bayn Europes uppgångar från förra veckan följs nu av bakslag i form av en nedgång med 7,37 procent till 3:96 SEK på måndagen. Grieg Seafood föll samtidigt med 3,04 procent till 94:00 NOK, medan Norway Royal Salmon föll med 2,62 procent till 22:60 NOK, Austevoll föll med 2,61 procent till 72:90 NOK, Cloetta föll med 2,48 procent till 23:56 SEK och HKScan föll med 2,44 procent till 2:00 EUR.
Sjöstrand Coffee steg samtidigt med 7,69 procent till 0:56 SEK, före Probi som steg med 7,14 procent till 285:00 SEK, Dalsspira som steg med 4,09 procent till 4:33 SEK, Veg of Lund som steg med 4,00 procent till 4:94 SEK, och Swedish Match som steg med 2,56 procent till 656:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,57 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,44 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,75 procent.

Gomidda: En jet-tekampanj som landade fel

Om man får för sig att läsa juridik i USA, får man bland annat studera det alldeles sanna fallet med när Pepsico höll på att tvingas skänka ett jaktflygplan till en ekonomistuderande. Det berättar nättidningen Medium, som återberättar historien ungefär såhär:
I mitten av 90-talet körde Pepsi en kampanj där man kunde samla poäng på att köpa Pepsiläsk och sedan byta till sig dessa mot olika Pepsimärkta varor, som kläder och liknande. Hela kampanjen marknadsfördes med en reklamfilm där en gravt Pepsipoängsamlande tonåring till slut landar med ett jetdrivet Harrierstridsplan utanför skolan – ni vet de där jaktplanen som kan starta och landa rakt upp respektive ned – med texten "Harrierjaktplan, 7 000 000 Pepsipoäng".
Kul knorr, tyckte reklambyrån bakom, men 21-årige John Leonard – som vi förmodar gick väldigt, väldigt långt efter studierna – tog sig tid att läsa det finstilta samt räkna.
Att köpa Pepsi-Cola tills han fått ihop sju miljoner poäng låt sig ju inte göras, men i det allra minsta finstilta upptäckte han att man kunde köpa poängen istället för att tvingas gå via flaskorna. Och att detta skulle bli mycket billigare: de sju miljoner poängen skulle kosta honom 700 000 USD, istället för de 30 miljoner USD som flygvapnet får punga ut med för en "jump jet".
Nu är det ju inte många studenter som har nästan trekvarts miljon dollar över som ligger och skräpar, men det hade fyra investerare som lovade ställa upp med kulorna. Därmed kunde han tillskriva företaget och meddela att han hade exakt 700 008:50 USD i pengar och egna poäng – däri inkluderat tio dollar för frakt och porto – så, varsågod och kör fram mitt jetplan!
Eftersom detta var i USA uppstod sedan en animerad pennfäktning mellan jurister på båda sidor, och efter tre års valsande i olika domstolar – som Pepsi tvingats gå till med begäran om att slippa dela ut 1 st stridsflygplan, om än utan beväpning – beslöt den sista instansen i sammanhanget att reklamfilmer inte utgör något bindande kontrakt. Och förresten borde man ju förstå att det hela var på skämt.
Det sistnämnda smög Pepsi in i senare versioner av reklamfilmen – där jetplanet nu uppgavs kosta 700 000 000 Pepsipoäng – allt medan framtidens advokater får tillfälle att fundera över hur de där användarvillkoren ska utformas.
Undra på att de brukar vara långa som sju svåra år.