foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/06, 2020

Nätmatsgenombrott bland äldre

Hela 23 procent av svenska konsumenter födda på 1930- och första halvan av 1940-talet handlar numera sin mat på nätet minst en gång i månaden – mot en enda procent före coronakrisen. Det visar en ny studie från Göteborgs Universitet. Samtidigt har yngre konsumenter inte alls ökat sin näthandel av livsmedel lika mycket.
"Vi ser tydligt att det hänt något ganska dramatiskt vad gäller köpbeteenden hos äldre", säger John Magnus Roos, forskare vid Centrum för konsumtionsforskning på Handelshögskolan i Göteborg och Chalmers tekniska högskola.
Även efter coronakrisen väntas andelen hålla i sig.
"Ja, det är jag hundra procent övertygad om. Tidigare forskning visar att om man har tagit sig över tröskeln och börjat e-handla, så fortsätter man. Dessutom benämns personer som är födda mellan 1930 och 1945 som den plikttrogna generationen. De överger inte sina vanor så lätt", säger John Magnus Roos.

Sex av tio småföretag riskerar konkurs

Sex av tio svenska enmansföretag riskerar konkurs på grund av coronakrisen. Lika många har tappat en tredjedel eller mer av sina intäkter, och lika många har även tvingas minska eller låta bli att ta ut någon lön. Sju av tio tycker dessutom att de inte fått någon konkret hjälp alls av regeringens insatser. Det visar en ny undersökning som Unionen gjort.
"Egenföretagare behövs på svensk arbetsmarknad. De kan spela en avgörande roll när de ekonomiska hjulen börjar rulla igen och företag snabbt behöver hjälp att ställa om till ökad efterfrågan. Men om egenföretagarna ska överleva krisen behövs mer hjälp nu", säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
28 procent av Sveriges omkring 4 600 livsmedelsföretag är enmansbolag, och bara 14 procent av alla svenska livsmedelsföretag har fler än tio anställda.

Glad Midsommar!

Foodwire lindar nu av olvon en midsommarkrans och lägger den på datorerna. Nästa utgåva kommer på måndag den 22 juni.

Slakt av sommarjobb i handeln

40 procent av sommarjobben i handeln i Sverige har försvunnit i år, enligt en undersökning från Svensk Handel. Matbutikerna fortsätter dock att leta folk, men detaljhandeln som hel,het väntas bara anställa omkring 11 000 sommarvikarier i år mot 19 000 förra året.
"Det är en coronakriseffekt", säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, till Handelsnytt.

Gående bord och bufféer går dyster framtid till mötes

Tolv procent av svenskarna tänker äta mindre av mat som man delar runt bordet även efter att coronakrisen har tagit slut, och hela 22 procent tänker äta mindre från bufféer än tidigare. Det visar den årliga undersökningen Matrapporten, som tas fram av matkommunikationsbyrån Food & Friends. Däremot kommer 37 procent att äta mer på restaurang och 42 procent kommer att bjuda hem vänner och bekanta oftare än innan.
Samtidigt har svenskarnas allmänna matintresse minskat "drastiskt", från 81 till 74 procent på ett år, vilket kopplas samman med att maten mer fått funktionen av basfunktion än uttrycksmedel. Det understryks också av att pasta numera hamnar både på första plats – i orm av spaghetti och köttfärssås – och på andra plats – i form av övriga pastarätter – på tio-i-topp-listan över svenskarnas vanligaste hemlagade maträtter.
Hela rapporten finns på https://www.foodfriends.se/rapporter/#matrapporten

Delsbo Slakteri samarbetar med HKScan

HKScan ska lägga ut en del av sin slakt på företaget Delsbo Slakteri efter midsommar. Det gäller både nöt- och lammkött, och innebär både att Delsbo Slakteri får säkrare beläggning och att HKScan säkrar sin slaktkapacitet i Mellansverige.

Findus återkallar oxpytt

Findus återkallar ett parti Originalet Oxpytt Storpack efter att det i ett fåtal förpackningar har påträffats en tunn metalltråd. Ingen människa ska dock ha skadats.

Coronaförlust för Nortura

Norska Nortura ökade sin förlust före skatt för årets fyra första månader till -126 miljoner NOK (-36), efter att intäkterna varit i stort sett oförändrade om 7,43 miljarder NOK (7,40). Coronakrisen anses ligga bakom de försämrade siffrorna.

Ras för Simris

Simris Alg föll på torsdagen med 12,73 procent till 1:20 SEK, före Skåne-Möllan som föll med 7,56 procent till 440:00 SEK, Bayn Europe som föll med 5,71 procent till 4:29 SEK, Veg of Lund som föll med 4,43 procent till 4:75 SEK, Rootfruit som föll med 4,29 procent till 6:70 SEK, och Lerøy Seafood som föll med 3,41 procent till 55:02 NOK.
Peckas Naturodlingar steg samtidigt med 6,59 procent till 8:74 SEK, medan Arcus steg med 3,16 procent till 39:20 NOK, Optifreeze steg med 2,88 procent till 28:60 SEK, och Mackmyra steg med 2,21 procent till 7:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,80 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,23 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,15 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,74 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,63 procent.

Gomidda: Storm i en papperspåse

Dagens alldeles sanna Norgehistoria handlar egendomligt nog om en storm i en papperspåse. Bokstavligt talat. Eller om det nu verkligen är en papperspåse?
Saken är den att Sørlandschips med buller och bång lanserade en ny förpackning, som sades vara en återvinningsbar papperspåse, för sina chips. Detta givetvis efter de sedvanliga stora investeringarna av tid och pengar i utvecklingsarbetet, ty det går ju inte med bara ett vikt och limmat ark papper när det ska vara chict.
Problemet var bara att påsen vi närmare pås-seende visade sig innehålla hälften plast.
"Varför ska Sørlandschips skryta med att man har tillverkat en ny, flott och återvinningsbar papperspåse när verkligheten är att detta är en påse i vilken det finns både pappersfiber och plastfilm", säger Terje Skovly, försäljningschef i Romerike Avfallsforedling (ty det finns även en sådan), medan konkurrenterna givetvis ler i mjugg.
Påsen ska enligt märkningen på den kastas i pappersinsamlingen, rapporterar Dagligvarehandelen, men frågan är ju om detta verkligen fungerar, eller om det ställer till med större problem för återvinningen än innan.