foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/06, 2020

Oumph! sålt till USA

Svenska köttersättningsvarumärket Oumph! har sålts till Delaware-baserade Livekindly Company för en icke uppgiven summa. Affären inkluderar dock inte företaget Food for Progress, som lanserade Oumph! år 2015, och som kommer att fortsätt att utveckla och producera nya livsmedelsprodukter.
"Nu vill vi accelerera omställningen tillsammans för att göra den växtbaserade livsstilen till det nya normala", säger Livekindlys vd-styrelseordförande Kees Kruythoff.
Livekindly startade tidigare i år med investeringsföretaget Blue Horizon Ventures i ryggen, och med ett antal livsmedelsveteraner i ledningen, och har sedan dess även köpt varumärken som tyska Likemeat och sydafrikanska Fry Family Food.

Aunt Jemima och (kanske) Uncle Ben pensioneras

Efter 131 år får Aunt Jemima gå i pension. Det har ägaren Quaker Oats beslutat i spåren av Black Lives Matter-kampanjerna, eftersom den jovialiska svarta gumman som pryder livsmedelsprodukterna med samma namn anses vara en otidsenlig rasstereotyp, rapporterar AP. Samtidigt meddelar Mars att det är dags att låta varumärket Uncle Ben's "utvecklas", vilket kan komma att innebära att även dess galjonsfigur – enligt uppgift baserad på en verklig odlare av högkvalitativt ris i Houstonområdet under första halvan av 1900-talet – får gå samma väg.

Martin & Servera stänger flera enheter

Martin & Servera, som nyligen varslade 250 anställda, lägger ner Grönsakshallen Sorundas lager och säljkontor i Mora och Nyköping. Dessa flyttas främst till Grönsakshallen Sorundas verksamhet i Västberga, Stockholm. Dessutom flyttas telefonsäljarfunktionen i Sundsvall och Östersund till säljkontoret i Umeå.
"Vi behöver skapa beredskap inför en höst med fortsatt låg försäljning och ett 2021 med betydligt tuffare marknadsläge än tidigare", säger vd Liv Forhaug.
"Det här är en situation som vi för några månader sedan aldrig hade kunnat föreställa oss, men nu behöver vi dra ner på kostnaderna för att kunna möta ett helt nytt marknadsläge", säger Christer Läckgren, vd Grönsakshallen Sorunda.

Seitanfoods lägger ner efter rasismskandal

Svenska veganföretaget Seitanfoods lägger ner på ägaren Nikolaos Pizanias egen begäran, efter att flera kunder brutit med företaget sedan han skrivit rasistiska kommentarer på sociala media, rapporterar P3 Nyheter. Coop har redan avbrutit allt samarbete med Seitanfoods och Ica och Axfood har sagt att de skulle se över det, efter att Nikolaos Pizanias bland annat skrivit att "de kolorerades 'endgame' är ett folkmord på vita, eller rättare sagt deras utrotning. De hatar vita och vill utrota dem".
"Jag skrev så för att jag fick hjärnsläpp", säger Nikolaos Pizanias till tidningen Syre, men trots att han till P3 Nyheter sagt att han tar avstånd från sina uttalanden, säger han till tidningen att han står för dem.
"Jag håller inte med om att jag skrivit några rasistiska kommentarer. Det får stå för de som påstår detta", säger han.

Lakritsfabriken säljer på Island

Svenska godisföretaget Lakritsfabriken ska börja sälja sina varor på Island. Där har man tecknat avtal med distributören Raritet, och första beställningen har redan skickats.

Sockerfri dryck med vitaminer från Healthwell

Företaget Svenskt Kosttillskott släpper en ny sockerfri blandsaft med extra C- och D-vitaminer, Healthwell Natursaft C+D.

Coop återkallar ris

Coop återkallar ett parti Änglamark råris efter att för höga halter av giftet aflatoxin har hittats vid provtagning.

Tetra Pak ska bli klimatneutralt

Tetra Pak lovar att minska utsläpp av växthusgaser i sin egen verksamhet till noll till år 2030. Samtidigt siktar man på att uppnå nollnettoutsläpp av växthusgaser för hela värdekedjan till 2050.

Pepsi ska anställa fler svarta

I spåren av Black Lives Matter-rörelsen säger Pepsico nu att man kommer att "dramatiskt tänka om när det gäller vår approach till talanger" och se till att öka andelen afroamerikanska chefer med 30 procent till 2025. Företaget sätter dessutom av 400 miljoner USD för detta och för att "lyfta svarta samhällen" under perioden.
"Även om 14 procent av våra amerikanska anställda är svarta, vet vi med oss att vi måste öka representationen hos ledarskapet", säger vd Ramon Laguarta.
Samtidigt kommer företaget att försöka förmå sina leverantörer, PR-byråer och kundföretag att göra liknande saker.

Ännu en Bayn-dominerad dag

Bayn Europe fortsatte även på onsdagen att leda på börsen med en uppgång om 9,93 procent till 4:54 SEK. Veg of Lund steg samtidigt med 7,58 procent till 4:97 SEK, Simris Alg steg med 6,59 procent till 1:38 SEK, Midsona A steg med 6,54 procent till 57:00 SEK, Royal Unibrew steg med 4,71 procent till 556:00 DKK, Mowi steg med 4,05 procent till 184:90 NOK, Salmar steg med 3,89 procent till 445:50 NOK, och Grieg Seafood steg med 3,20 procent till 100:00 NOK.
Optifreeze föll samtidigt med 8,45 procent till 21:10 SEK, före Rootfruit som föll med 5,41 procent till 7:00 SEK, Peckas Naturodlingar som föll med 4,49 procent till 8:50 SEK, Mackmyra som föll med 4,47 procent till 7:26 SEK, och Arcus som föll med 3,07 procent till 37:90 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,66 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,32 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,86 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,61 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,62 procent.

Gomidda: Eggs box?

Stekta kycklingkedjan KFC meddelar nu att man ska lansera en egen dataspelskonsoll, som ska kunna utmana Playstation och allt vad de heter. "KFConsole" ska den heta, med taglinen #PowerYourHunger, och se ut som en kycklinggrill.
Eller?
En reklamfilm för spelburken ifråga finns på nätet, men har inte åtföljts av någon officiell pressrelease, och flera bedömare misstänker att det hela rör sig om något slags skämt – en fråga som kommer att besvaras framåt hösten, då den eventuella spelenheten eventuellt, eventuellt släpps.
Men "KFConsole"? Det låter som något man kan köpa på Konsum. Ska man ta upp kampen med Xbox skulle ju ett givet namn för ett kycklingföretag kunna vara "Eggs Box".