foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/06, 2020

Stor brist på svenska jordgubbar

Det är stor brist på svenska jordgubbar inför midsommar, rapporterar Sveriges Radio Jönköping. Anledningen är att det kom en köldknäpp över Skåne och övriga Sydsverige i mitten av förra månaden, vilken tog en stor del av blommorna på jordgubbsplantorna. Därmed blir det inte heller särskilt många bär.

Norska livsmedelsverket ingriper i kinesiska laxkrisen

Efter att ett antal köpcentra i Kina plötsligt plockat bort lax från hyllorna av rädsla för et nytt utbrott av coronavirus, har det norska livsmedelsverket samt närings- och fiskeridepartementet bett de norska fiskföretagen om information att förmedla till kinesiska myndigheter.
"Vi vill ge ett så snabbt och grundligt svar som möjligt för att minimera risken för skadeverkningar på exporten", säger fiskeministern Odd Emil Ingebrigtsen.

Lättas ägare storinvesterar i FoU

Upfield, som bland annat äger margarinvarumärkena Lätta, Flora och Becel, ska bygga ett nytt center för livsmedelsvetenskap i nederländska Wageningen för 50 miljoner EUR. Centret ska öppna före slutet av nästa år och ska forska inom innovationer för växtbaserade livsmedel, omtalar Food Navigator.
Upfield knoppades av från Unilever 2018 och köptes av investeringsföretaget Kohlberg Kravis Roberts.

Rekord för nätmaten

Försäljningen av livsmedel över nätet steg med 107,8 procent i maj jämfört med samma månad förra året. Det visar det senaste Dagligvaruindex från Svensk Dagligvaruhandel. Det följer på en stark ökning månaden innan, och är den största ökningen sedan 2017, då mätningarna startade. Hemleveranser steg med två tredjedelar och beställningar som hämtas i butik nästan tredubblades.

Arla vinner upphandling i Göteborg

Arla Foods har vunnit Göteborgs Stads mejeriupphandling och blir nu leverantör till de största kommunala köken i staden och kranskommunerna. Företaget kommer att leverera 1 845 ton mejerivaror och matfett om året i fyra år till ett totalt värde om cirka 80 miljoner SEK.

Handels vice ordförande tar över

Handelsanställdas förbunds vice ordförande Linda Palmetzhofer tar tillfälligt över klubban i fackförbundet, efter att den tidigare ordföranden Susanna Gideonsson nu valts till ny ordförande för LO. Hon kommer att sitta kvar tills en ny ordinarie ordförande väljs på kongressen nästa år.

Fortsatt rusning för Bayn Europe

Bayn Europe fortsatte att dominera på börsen på tisdagen och steg med 11,32 procent till 4:09 SEK, före Simris Alg som steg med 8,33 procent till 1:30 SEK, Biogaia som steg med 5,61 procent till 498:50 SEK, Rootfruit som steg med 4,23 procent till 7:40 SEK, och Opifreeze som steg med 3,40 procent till 30:40 SEK.
Raisio föll samtidigt med 3,93 procent till 3:42 EUR, medan Bakkafrost föll med 4,31 procent till 565:50 NOK, Veg of Lund föll med 4,15 procent till 4:62 SEK, och Dalsspira föll med 3,05 procent till 4:13 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3,18 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,86 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,22 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,68 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,30 procent.

Gomidda: Kiosken får stå kvar

Det var inte utan att Foodwires vanligen rutinerade, erfarna, ärrade och allmänt hårdföra (ehum) redaktion hajade till en smula inför ett pressmeddelande med rubriken "Västerbottensost släpper originalreceptet!" Hoppsan, en så kallad kioskvältare (gammal journalistslang för en nyhet som får allmänheten att rusa till tidningskiosken i sådana skaror att denna välter), blev det ju lätt att tänka. Har de gett upp däruppe i Burträsk och beslutat släppa receptet på den varumärkesskyddade ikoniska osten en gång för alla? Får vi se Västerbottensost från Österbotten eller Skåne nu?
Men nej. Närmare granskning visade att det rörde sig om receptet på Västerbottensostpaj, som Norrmejerier vill strama upp den allmänna hanteringen av såhär inför midsommar.
"Det hemliga receptet för Västerbottensost® får dock ligga kvar i tryggt förvar i mejeriet i Burträsk", bedyrar företaget.
Kiosken får alltså stå kvar tills vidare, medan någon illvillig copywriter någonstans ler i mjugg översitt lilla PR-trick. Fyyy på er.