foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/06, 2020

60-plussare dominerar dagligvaruhandeln

Människor som fyllt 60 år står för hela 42,1 procent av den totala försäljningen inom svensk dagligvaruhandel. Det gör dem till den enskilt största konsumentgruppen på området. Det är en av flera överraskande slutsatser i en ny rapport från dagligvaruhandlarföreningen DLF som gjorts av analysföretaget GfK.
Det verkar dessutom om om vi handlar mer ju äldre vi blir rent allmänt, för den näst största gruppen är 45-59-åringarna med 29,5 procent, medan 30-44-åringarna står för 21,7 procent och åldersgruppen upp till 29 år endast 6,7 procent.
Räknar man på hushållsstorlek är det tvåpersonshushållen som är den största gruppen, med en andel om 36,3 procent, tätt följd av singelhushållen som står för 32,3 procent av inköpen.
Däremot är det inte alls de matintresserade som driver på inköpen. Tvärtom står gruppen "Mycket matlagningsintresserade" endast för en dryg fjärdedel av alla svenska dagligvaruinköp, medan resten säger att de har något eller inget intresse. Mönstret bekräftas av att hela 44,1 procent av inköpen görs av människor som själva säger sig vara "ej prismedvetna", medan de som är starkt prismedvetna bara står för en fjärdedel.
Inte heller är det barnfamiljerna som handlar mest: tre fjärdedelar av all dagligvaruförsäljning i Sverige går till familjer utan barn. Och talet om reklambladens död är betydligt överdrivet, för nästan hälften av alla dagligvaruinköp görs av människor som regelbundet läser något eller några reklamblad, medan bara en knapp sjättedel utförs av dem som säger sig inte läsa några sådana alls.

Bryggeriernas försäljning halverades

Svenska bryggeriföretag har fått se sin försäljning till horecabranschen halveras under coronakrisen, medan gränshandeln – som står för en femtedel av all öl som konsumeras i Sverige – helt har upphört. Det innebär förlorad försäljning om nio miljoner liter, skriver Dagens Nyheter.
Samtidigt har smugglingen också helt upphört, vilket till stor del kopplas till den avstannade gränshandeln.

Idfisk ska hjälpa Östersjön

Gutefisk satsar nu på att utveckla sina fiskburgare som görs av karpfisken id. Burgarna finns redan att köpa hemma på Gotland, men nu ska fisken skickas till en anläggning i Kalix där den i betydligt större skala ska malas till fiskfärs, rapporterar Sveriges Radio Gotland. Idfisket anses hjälpa till att rena Östersjön eftersom just den fisken gynnas av föroreningar.

Lantmännen Unibake handlar i Norge

Lantmännen Unibake har köpt produktionstillgångarna i det norska bageriföretaget French Bakery Company AS i Drammen. De anställda på anläggningen följer med till den nya ägaren, som ser köpet som ett sätt att expandera i landet.
Köpesumman har inte uppgetts.

Norska laxföretag drabbas av nytt kinesiskt coronalarm

Fynd av coronavirus på skärbrädor för importerad lax i Pekings största köttmarknad har fått köpcentra i staden att dra tillbaka lax från hyllorna. Hela området har stängts av och över 10 000 personer ska testas för smittan, rapporterar NRK.
Händelserna fick alla de stora norska fiskföretagen att rasa på Oslobörsen på måndagen.

Coronakris kan bli genombrott för robotmaten

Hundratals miljoner har investerats i olika försök att introducera robotar i foodservice-sektorn. Trots stor tilltro från investerare har den publika framgången varit skral, men nu tycks coronakrisen ha skapat ett nytt intresse. Enligt Bloomberg vädras nu morgonluft hos bolag som till exempel Plenty, som låter robotar odla grönsaker inomhus. Produkterna vidrörs inte av människohänder innan de når konsument – ett argument som även etablerade aktörer som Pizza Hut nu plockar upp i sin marknadsföring.

Bayn fortsatt i topp

Även på måndagen ökade Bayn Europe på börsen, med 8,28 procent till 3:73 SEK, före Rootfruit som steg med 6,77 procent till 7:10 SEK, Scandi Standard som steg med 5,18 procent till 65:00 SEK, och Eatgood som steg med 4,78 procent till 2:41 SEK.
Simris Alg föll mest, med 10,29 procent till 1:22 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 5,17 procent till 0:51 SEK och Peckas Naturodlingar som föll med 4,49 procent till 8:50 SEK. Men precis som nämnts på annan plats i dagens Foodwire var det den norska fiskbranschen som fick ta den riktigt hårda smällen: så till exempel föll Mowi med 5,36 procent till 177:50 NOK, Grieg Seafood med 4,42 procent till 96:15 NOK, Salmar med 4,07 procent till 434:00 NOK, Norway Royal Salmon med 3,55 procent till 233:80 NOK, Bakkafrost med 3,50 procent till 592:50 NOK, och Austevoll med 3,05 procent till 76:30 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,09 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,90 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,66 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,25 procent. 

Gomidda: Kallt te

Livsmedelsföretagens största skräck vid nya produktlanseringar brukar vara att hamna under just denna rubrik. Så nu får ni vara lite snälla mot Twinings och dess svenska distributör Haugen-Gruppen, som vi ska driva lite med för deras nya produkt på den svenska marknaden: en tepåse som ska fungera i KALLT vatten.
Vi som utnämnt oss själva till den brittiska tekulturens oförtröttliga försvarare rynkar givetvis på näsan åt detta påfund, eftersom te är en VARM dryck och inget annat, men efter att under plågor tvingats åse isteets segertåg under senare år, kan vi förmodligen inget annat göra än att resignera inför barbariet.
Fem olika smaker utlovas, som alltså ska kunna användas i vanligt kranvatten för dig som vill "njuta av en helt kalorifri dryck med naturlig smak precis när som helst du får lust", som det heter i pressreleasen där denna styggelse offentliggörs inför omvärlden.
Suck. Det är väl bara att konstatera att vi tweedgentlemän blivit anakronismer. Det blir väl till att putsa på monokeln och putsa mustaschen på den ständigt stela överläppen.