foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/05, 2020

Siljans Chark räddas

Konkursdabbade Siljans Chark kommer att leva vidare med nya ägare. Det står klart efter att de lokala vd-veteranerna och styrelseproffsen Pär Nilsson och Mats Årjes går in som nya ägare från 19 juni.
"Det här är viktigt för bygden och även om det är en utmaning och det finns svårigheter så får man se det som intressant istället för ett hot", säger Mats Årjes till Siljan News.
Ingen av de två kan idag säga hur de ska vända situationen för Siljans Chark, som dragits med lönsamhetsproblem under en längre tid, även om de "har givetvis en del tankar".
"För oss var det viktigt att det här gick fort. Tempot har varit viktigt så att anställda, kunder och leverantörer får en besked om framtiden", säger Mats Årjes.

Rusning till Handels a-kassa

Över 21 000 personer har gått med i Handelsanställdas förbunds a-kassa sedan mitten av mars. Tillsammans med det tillfälligt höjda taket för a-kasseersättningen innebär det att förbundet inte utesluter att man kan komma att tvingas höja avgifterna, även om man inte tänker följa bland andra Kommunal, Unionen och GS och göra det just nu.
"Med vår ekonomi klarar vi det som läget ser ut just nu", säger Kim Sandberg, kassaföreståndare på Handels a-kassa, till Handelsnytt.
"Vi ska göra allt vi kan för att slippa höja. Men det här kommer att äta på vårt kapital helt klart. Det beror också på hur varslen ser ut framöver", säger hon.

Fortsatt stopp för gränshandeln

Norge och Danmark har kommit överens om att öppna gränserna för varandras besökare. Men till Sverige förblir restriktionerna på plats, vilket innebär att det blir fortsatt stopp för norrmännens omfattande gränshandel i nordvästra Sverige.
"Vi befinner oss på olika platser när det gäller coronan", säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen till Sveriges Radio som förklaring till att Sverige lämnas utanför.

Mångmiljonbelopp till Nicks

Svenska Nicks, som bland annat tillverkar stycksaker utan tillsatt socker, tar in omkring 70 miljoner SEK i en ny investeringsrunda där familjen Brandbergs investeringsbolag Gullspång Invest och Pollux Capital satsat pengar. Enligt nyhetssajten Breakit ska pengarna användas till att lansera produkterna i Tyskland och Irland, samt – till största delen – att fortsätta lanseringen i USA, där man nu framförallt vill rulla ut sin glass.

Störningar för Umida

Umida har drabbats av produktionsförseningar för sin nyhet Elin ekologisk cider. Det är den första störningen som direkt kopplas till coronakrisen och har inneburit tappad försäljning under denna månad, samt kommer att märkas även nästa.
"Vår samarbetspartner som ska fylla burkarna har saknat material som varit fast i Italien sedan deras lockdown i mars. Detta har gjort att vi inte kunnat fylla burkarna som planerat nu under maj", säger vd Filip Lundquist.
"Vi har inlett positiva dialoger med kunder i Spanien, Danmark och Tyskland och hoppas att kommande exportförsäljning ska kunna väga upp det initiala tappet från Systembolaget", säger han.

Matkomfort lämnar ut på OKQ8

Matkasseföretaget Matkomfort, som levererar i Storstockholmsområdet och Mälardalen, ska börja anlita OKQ8:s bensinstationer för utlämning av sina varor. Företaget har upplevt kraftigt ökad efterfrågan under coronakrisen, som lett till behov av ökad distribution.

Uppåt för Tine

Norska mejeridominanten Tine ökade sin vinst före skatt för årets första fyra månader till 599 miljoner NOK (312), efter att omsättningen ökat till knappt åtta miljarder NOK (7,64).

Tomma ginflaskor ska säljas för apornas skull

Pernod Ricard-ägda tyska ginföretaget Monkey 47 ska sälja tomma varianter av sina flaskor för att i samband med sitt tioårsjubiléum uppmärksamma utrotningshoten mot flera olika sorters apor. Pengarna från försäljningen kommer att doneras till Världsnaturfonden WWF.
"Vi hoppas att våra lojala kunder, trots avsaknaden av gin i produkterna, kommer att stödja oss i processen att förbättra livet för dessa magnifika djur", säger Lisa Seifert, Brand Manager Pernod Ricard.

Uppåt för Harboes

Harboes Bryggeri steg på fredagen med 4,40 procent till 57:00 DKK, före Biogaia som steg med 3,60 procent till 504:00 SEK, Probi som steg med 2,96 procent till 260:50 SEK, Axfood som seg med 2,54 procent till 210:20 SEK, Bayn Europe som steg med 2,46 procent till 2:91 SEK, och Sjöstrand Coffee som steg med 2,11 procent till 0:39 SEK.
Austevoll föll samtidigt med 6,56 procent till 74:10 NOK, medan Peckas Naturodlingar föll med 6,53 procent till 8:88 SEK, Eatgood föll med 4,10 procent till 2:34 SEK, Olvi A föll med 4,48 procent till 40:50 EUR, och Optifreeze föll med 2,53 procent till 27:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,83 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,31 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,04 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,17 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,69 procent. 

Gomidda: Brödföda

Gammalt bröd som annars skulle ha slängts kan nu få sin revansch. Ja, samt även ge igen mot alla som klagar på att kolhydraterna är skadliga, för den delen. För nu har forskare vid det amerikanska jordbruksdepartementet USDA kommit på ett sätt att förvandla kasserat bröd till bland annat C-vitaminer.
Pseudomonas reptilivora heter hemligheten bakom detta förvandlingsnummer, en liten bakterie som bland annat är farlig för reptiler, därav namnet. I gammalt bröd festar den däremot på glykosen och omvandlar därmed denna till ämnet 2KGA, som sedan i sin tur kan förädlas till vitaminer och annat nyttigt, enligt en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Biomass Conversion and Biorefinery.
Så nu gäller det att låta bli att göra fattiga riddare – eller kvass, hemska tanke – av sina gamla brödkanter. I framtiden kan de visa sig vara värda sin vikt i bröd.