foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/09, 2023

Snabbväxande kyckling ingen stor fråga i Sverige

Danska Sallingkoncernens beslut att fasa ut snabbväxande kycklingraser ur sitt sortiment är en handske som inte plockats upp an konkurrenterna. Ingen av de andra stora danska aktörerna visar något intresse av att följa efter. Beslutet har inte heller givit upphov till några svallvågor på den svenska marknaden. Coop och Axfood säger till Foodwire att man följer frågan, medan Ica hänvisar till den svenska djurskyddslagstiftningen.

Alla de tre stora aktörerna uppger att man erbjuder kyckling från raser med mer långsam tillväxt. Dessa produkter utgör emellertid en liten del av försäljningen i nuläget.

Även Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel säger i en kommentar till Foodwire att alternativ finns för de konsumenter som vill ha kyckling från raser med mer långsam tillväxt:

"Från Svensk Fågels sida så är inte rasen det primära när det gäller god djuromsorg, god djurhälsa och bra livsmedelssäkerhet utan andra faktorer som är avgörande, tex stallkvalitet, fodersammansättning och skötsel."

Maria Donis menar att diskussionen kring de snabbväxande fågelraserna har drivits fram av djurrättsorganisationer som vill att samhället går över till en helt vegansk kost. Hon konstaterar också att svenska konsumenter har högt förtroende för svensk kyckling, något som bland annat framkommit i organisationens Matfågelrapport.

"I slutändan är det konsumenten som måste få avgöra vilken kyckling dom vill äta – inte organisationer som inte vill äta kött överhuvudtaget."

Långsam tillväxt ger högre pris. Samtidigt används kyckling allt oftare som en lockvara med rabatterade priser. Med tanke på de inflationsfrossa och det prisfokus som regerar på den svenska marknaden just nu, är det inte sannolikt att frågan om snabbväxande kyckling får något stort utrymme inom den närmsta framtiden. Såvida inte konsumenterna tydligt visar att man vill något annat.

Svinpesten: Slutet för utegrisar

Utbrottet av svinpest i Sverige kan vara spiken i kistan för uppfödning av grisar utomhus. Det menar Ralf Tebaay, som har drivit uppfödning av slaktsvin utomhus vid Gudmundsgården i Halland. Tebaay är agronom och virolog, och valde själv att akutslakta alla sina 50 grisar när beskedet om svinpestutbrottet i Fagersta-traken kom. Han säger till Göteborgs-Posten att han tror att svinpesten är här för att stanna, och att svenska slakterier kommer att sluta ta emot grisar som är uppfödda utomhus.

Så vill Orkla klimatsäkra maten

Nya grödor på svenska åkrar, till exempel kidney- och edamamebönor, men även åkerböna, quinoa, kikärter och majs. Mer oljegrödor och proteingrödor som tar över en del av animaliesektorns andel av livsmedelsproduktionen. Den förändringen kommer vi att se i svensk primärproduktion om man får tro panelen i Orklas livesända Walk the Talk som genomfördes under torsdagen. I panelen fanns representanter för Orkla och Lantmännen, men också från forskningssektorn och Livsmedelsakademin.

Schyssta bananer - en i taget

Coop inleder styckförsäljning av Fairtrade-bananer under varumärket Änglamark. Försäljningen inleds vecka 38.

Stjärnkocken satsar på cider

Stjärnkocken Magnus Nilsson, som tidigare drev prisade krogen Fäviken i Jämtland, med bland annat två stjärnor i Guide Michelin, är nu i full gång med nästa projekt. Efter äventyret i Fäviken övertog han en fruktodling med äpplen utanför Båstad, och nu byggs en produktionsanläggning för cider, komplett med kylrum och en källare för fatlagring.

Blossa 23 med hallon och humle

Blossa presenterar sin årgångsglögg för 2023. Blossa 23 är en vit starkvinsglögg med smak av hallon och humle. Den kommer även i en alkoholfri variant.

Mars miljardsatsar för klimatet

Konfektyrgiganten Mars satsar en miljard USD på att få ned sina CO2-utsläpp med 50 procent till 2030. På längre sikt är målet att komma ner till "netto noll" år 2050, skriver Financial Times.

Carrefour hänger ut prishöjare

Franska Carrefour märker tydligt ut vilka varor som krympt eller fått ett högre jämförpris med varningsetiketter. Enligt Reuters vill man bekämpa fenomenet "krympflation" där leverantörer försöker smyghöja sina priser genom att exempelvis göra förpackningen mindre.

Heineken miljardsatsar i Mexiko

Heineken investerar 430 miljoner EUR i ett nytt brygger i mexikanska Yucatán. 2000 nya arbetstillfällen skapas, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Gomidda: Köttbullens dag – varje dag

Det har knappast undgått någon med en gnutta intresse för livsmedel i olika former: Kilbergskolan i Bollnäs kommun kommer att servera köttbullar och makaroner i skolbespisningen – varje dag. Tanken bakom är att enkel: man vill att fler elever äter sig mätta så att de orkar med sitt skolarbete. Reaktionerna spänner över hela skalan: vissa säger att alla borde göra likadant och att inget barn dör av köttbullar varje dag, andra tycker att idén är helt vansinnig och att problemet inte alltid är att barn äter för lite, utan att de äter för mycket halvfabrikat.

Och visst kan man se detta från många olika synvinklar. Oroväckande många barn äter redan samma sak varje dag i skolan: knäckebröd. Och å andra sidan: om vi ska ta klimathotet på allvar och försöka dra ned på köttkonsumtionen, kanske vi måste byta köttbullarna mot… pannkakor, kanske?

Men då vill ungarna ha sylt, och då får de i sig för mycket socker.

Hur man än vänder sig har man röven bak, som ordspråket lyder, och här på Foodwires redaktion ser vi fram mot en mycket noggrann utvärdering från Kilbergskolan i Kött-Bullnäs kommun, så att alla svenska kommuner lär sig något av deras experiment.

Email Marketing Powered by MailPoet