foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/09, 2023

Stopp för svensk fläskexport

Sydkorea, Filippinerna, Japan, Australien, Armenien och Ukraina är bland de länder som redan stoppat import av fläskkött från Sverige efter utbrottet av afrikansk svinpest. KCF:s vd Magnus Därth säger till Ekot att organisationen uppskattar de uteblivna intäkterna till cirka 50 miljoner SEK.

Det är en förhållandevis liten summa i relation till hela branschen, i storleksordningen 10-15 procent av den svenska produktionen går på export i volym räknat. Men bilden kompliceras av det faktum att mycket av exporten utgörs av specifika detaljer och andra produkter som är svåra att sälja på den svenska marknaden. Därför kommer hela branschen sannolikt att drabbas av försämrad lönsamhet om inte exporten kan komma igång igen.

Hälften av vetet duger inte till bröd

50 procent av det vete som skördats i Sverige är av så låg kvalitet att det inte duger att göra mjöl eller baka bröd av. Ett normalt år brukar 90 procent av skörden kunna användas till detta, och Sverige brukar kunna exportera – i år finns risk att man kan tvingas till import istället, uppger Ekot.

Från kött till veg i samma korv

Pressbyrån lanserar Transitionskorven, en korv som består av kött i ena änden och sedan stegvis blir mer och mer vegetarisk för att vara helt köttfri i andra änden. Syftet är att utmana fler köttätare att testa vegetariskt.

Starkaste korven från Ridderheims

Ridderheims lanserar en ny ölkorv som smaksatts med Carolina Reaper, allmänt ansedd som världens starkaste chili.

Försvaret bunkrar mat

Försvarsmakten investerar i livsmedelslager som ska räcka till 100.000 personer i 890 dagar. Enligt P4 Gotland kommer att av lagren finnas på Gotland, och det sammanlagda värdet av lagren uppgår till hundratals miljoner SEK.

Coop Norrbotten satsar på självförsörjning

Coop Norrbotten startar ett nytt investmentbolag som fått namnet CN Invest. Bolagets syfte är att öka länets självförsörjning.

"Via vårt investmentbolag vill vi utveckla fler regionala livsmedelsproducenter och öka graden av självförsörjning i länet. Genom CN Invest ska kapital och kompetens bidra till att fler kan satsa och utveckla sin verksamhet eller för den delen starta ny verksamhet inom livsmedelssektorn", säger Coop Norrbottens vd Peter Fjällborg.

Mindre svinn – när patienten får välja

Svinnet har minskat med 11 procent på de sjukhusavdelningar som börjat tillämpa en ny princip för sina måltider, uppger Radio Malmöhus. Det nya systemet innebär att man har en meny med kalla rätter, där patienten själv får välja. Maten värms när patienten vill äta.

Finskt kaffebolag varslar 180

Finska kaffe- och kryddbolaget Meira varslar 180 av sina anställda om permittering, skriver YLE. Bakgrunden är att finländska konsumenter, liksom svenska, slagit över till att jag kaffe på rabatt och lågpris, vilket gör produktionen svår att prognosticera. Permitteringarna kan dock bli så kortvariga som en vecka.

Gomidda: Holy €%#!, Gordon

Den argaste av alla arga kockar, Gordon Ramsay, lanserar en serie frysta färdigrätter under varumärket By Chef Ramsay. Kanske inte så förvånande egentligen, många före honom har gjort samma manöver.

Men…

Gordon är också mannen bakom sånt här – men å andra sidan: han har några tuffa år bakom sig, så vi låter udda vara jämnt denna gången.
Email Marketing Powered by MailPoet