foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/09, 2023

Svinpesten sprider oro

Det bekräftade utbrottet av svinpest har lett till en omfattande avstängning av ett stort område i Mellansverige där ingen nu får lov att vistas. Förhoppningen är att åtgärderna kan stoppa smittspridningen.

Samtidigt sprider utbrottet stor oro bland landets svinuppfödare. Hela det svenska lantbruket har en katastrofal sommar bakom sig med både torka och skyfall, och risken för sjukdom med påföljande utslaktningar kan få katastrofala konsekvenser för enskilda lantbrukare.

Förändringar hos Matsmart

E-handelsbolaget Matsmart lämnar den brittiska marknaden för att fokusera helt på Tyskland och Norden. Samtidigt tar Peter Beckius ett litet kliv upp och blir ensam vd efter att ha delat uppdraget med Karl Andersson de senaste två åren. Karl Andersson tar plats i styrelsen och kommer att fortsätta jobba operativt och stötta bolagets ledning.

Inget tjafs, bara nyheter – i 25 år

25 år. Är man vuxen då? Kanske, kanske inte. men faktum kvarstår: i september 1998, det vill säga för 25 år sedan, kom första utgåvan av det vi idag kallar Foodwire. På den tiden kallade vi det för Salt – Svensk Affärs- och Livsmedelstidning, och huvudnyheten handlade om knäckebrödsvarumärket Siljans som fick ny ägare.

Salt var ett tryckt nyhetsbrev, men vi provade faktiskt från första dagen att ge ut ett "elektroniskt nyhetsbrev" via e-post. Det var inte särskilt vanligt på den tiden, men det visade sig snabbt att efterfrågan var större än vi väntat. 2000 blev e-Salt Foodwire och så är det än idag. Kommer vi att köra vidare i 25 år till? Det får framtiden utvisa, men en sak vet vi redan nu: det mediala intresset för livsmedelsbranschen är större än någonsin.

(Och "Inget tjafs, bara nyheter", var den paroll vi använde i vår lanseringskampanj 1998. Den tycker vi nog att vi kan stå för än idag.)

Mycket glutenfritt till Arvid

Efter Sempers avyttring av den glutenfria verksamheten till tyska Dr. Schär väcer Arvid Nordqvists portfölj av glutenfria produkter rejält. Arvid Nordqvist säljer Dr. Schärs produkter och samarbetet utökas nu till att inkludera både varumärkena Schär och Semper Gluten Free i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Kantarellchips från Estrella

Under parollen "Skördefest Hösten 2023" lanserar Estrella en ny chipssort, med smak av smörstekt kantarell.

Coop: Kunderna bestämmer om turbokyckling

Efter gårdagens besked om att danska Salling Gruppen kommer att plocka bort snabbväxande kycklingraser ur sitt sortiment under de kommande åren, har frågan hamnat hos konkurrenten Coop. Till danska Dagligvarehandlen säger Coop att det är "kunderna som bestämmer och inte Anima" i den här frågan. Anima är den djurrättsorganisation som Salling samarbetar med.

Carrefour, Unilever och Danone i vegallians

Franska Carrefour har samlat en grupp bolag där bland annat Unilever och Danone ingår för att hårdsatsa på växtbaserade produkter. Målet med alliansen är att snabbt nå en försäljning i kategorin på 500 miljoner EUR, skriver just-food.

Gomidda: Nostalgikul

Som vi nämnt på annan plats i dagens nyhetsbrev så är det 25 år sedan vi gav ut vårt första nyhetsbrev. Då kanske vi kan kosta på oss lite mer nostalgi? När vi tittar på de notiser som hamnade under vår dåvarande skojrubrik "Psst! Du har väl hört att…" så var de i ärlighetens namn inte särskilt roliga. Som tur var hittade vi en notis som 1998 uppenbarligen platsade som en riktig nyhet – men som idag, 25 år senare, funkar bra mycket bättre under rubriken Gomidda:

Tretton anställda hos supermarketkedjan Safeway i USA protesterar mot företagets nya regler om uppträdande mot kunderna. Regeln säger att de anställda alltid ska le och ta ögonkontakt med kunderna.

De tretton, tolv kvinnor och en man, förklarar att den nya policyn har lett till att de trakasseras av kunder som uppfattat deras leenden som en flirt. Ett av biträdena uppger att hon måste gömma sig när vissa kunder kommer in i butiken.

Safeway har lagt ner mycket möda på sin nya policy och kontrollanter utklädda till kunder ska se till att ingen slarvar med smilgroparna. Policyn säger också att man ska hjälpa kunderna att bära deras kassar till bilen och tacka dem vid namn om de betalar med check eller kreditkort.

Email Marketing Powered by MailPoet