foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/09, 2023

Afrikansk svinpest hos vildsvin

Sju döda vildsvin som hittats i trakten runt Fagersta har konstaterats vara drabbade av afrikansk svinpest, och nu startar ett intensivt arbete för att stoppa smittpsirdning – och skydda den inhemska svinproduktionen.

"Den beredskapsplan vi har sedan länge sätter vi nu i verket. Vi tar också del av erfarenheter från andra länder som har varit i motsvarande situation", säger Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket.

Investering och försening för värmländsk laxsatsning

Ett konsortium har nu bildats för att stötta Re:ocean, den planerade landbaserade laxodlingen i värmländska Säffle. Bland investerarna finns bland andra Mathias Kamprad, Per Josefsson, Pelle Törnberg och Per Lindberg. Beräknat startdatum sätts nu till 2027, vilket är senare än man tidigare uppgivit.

Haugen och Foodora startar burgarkedja

Leveransbolaget Foodora startar en virtuell burgarkedja tillsammans med barbecue-märket Sweet Baby Ray's, som säljs av Haugen-Gruppen på den svenska marknaden. Den nya kedjan, som bara kommer att sälja via Foodora, kommer att heta Sweet Baby Ray's Burger Shack.

Varumärket Sweet Baby Ray's startades i Chicago på 80-talet av bröderna Dave and Larry Raymond. Varumärket har tagit sitt namn från det smeknamn som Dave fick under sin karriär som basketproffs.

Salling fimpar turbokycklingen

Danska Salling Group, som med 650 butiker är landets största köpare av kyckling, tar nästa steg mot utfasningen av så kallad turbokyckling. 2025 ska alla kedjor i koncernen ha tagit bort de snabbväxande kycklingraserna ur det färska sortimentet och året därpå ska samma åtgärd genomföras i det frysta sortimentet.

Salling-koncernen har tagit fram planen i samarbete med djurrättsorganisationen Anima, och det är Anima som informerar om framstegen i ett pressmeddelande.

"Salling Grouo tar ett extremt viktigt steg och signalerar till resten av marknaden att det inte finns någon framtid för kyckling som är systematiskt avlad till att knappt kunna bära sin egen vikt", säger Animas kommunikationschef Thorbjörn Schiønning.

Snabbare prisökningar i Norge

Hittills i år har priserna på mat ökat med 11 procent i Norge, skriver NRK. Det ska jämföras med Sveriges ökning på 3,9 procent och Danmark, där priserna ökat med 5,3 procent. Siffrorna kommer från EU:s statistikenhet Eurostat.

Anora säljer cognac

Finska alkoholkoncernen Anora säljer sina cognacmärken Larsen, Renault, Monopol och Ibis, liksom produktionsanläggning och enheten för eaux de vie-lagring i franska Cognac. Köpare är International Beverage Grouo, och anledningen uppges vara att Anora vill fokusera på andra märken.

Hej då, Irma

Danska Coops nedmontering av den klassiska kedjan Irma försenas, och nu skriver Finans.dk att den sista butiken stängs i april 2024. Den ursprungliga planen var att sista butiken skulle stängas under hösten, men konverteringen till nya format tar längre tid än väntat.

Nestlé ryktas köpa brassechoklad

Lokala medier i Brasilien gör gällande att Nestlé är på väg att köpa det brasilianska chokladvarumärket Kopenhagen, skriver Reuters. Prislappen påstås ligga mellan 600 och 900 miljoner USD, men inga officiella kommentarer har lämnats.

Bill Gates tankar öl

Bill & Melinda Gates Foundation Trust har köpt 1,7 miljoner aktier i AB Inbev för cirka 95 miljoner USD. Tidigare i år köpte stiftelsen 3,8 procent av Heineken.

Gomidda: Blocks från Nick's

En av de nyheter som Foodwires redaktion sorterat bort under veckan handlar om ett samarbete mellan snacks- och konfektyrbolaget Nick's, mest känt för att man inte tillsätter socker i sina produkter, och datorspelet Minecraft.

Den här typen av samarbeten blir allt vanligare och det är kanske inte så konstigt. Men för den som följt historien om Minecraft på mycket nära håll – till exempel genom att vara en förälder som med viss tvekan betalade några dollar för att han såg att den 10-åriga sonen verkligen, verkligen, VERKLIGEN ville köpa betaversionen av det där spelet som ingen hört talas om 2009 – så skaver det lite i själen. Särskilt när man läser pressmeddelandet som berättar om lanseringen.

"Den passionerade och kreativa Minecraft-communityn söker alltid nya sätt att fördjupa sin upplevelse av det älskade spelet," säger Stefan Lagerqvist, VD för Nick's.

"Därför är vi otroligt glada över samarbetet med Minecraft och framtagandet av dessa nötblock som inte bara speglar spelets anatomi utan också erbjuder användarna ett nytt, analogt sätt att uttrycka sin kärlek för Minecraft."

Nick's har en ovanligt sund affärsidé, så vi sätter upp citaten i den här pressreleasen på listan över olycksfall i arbetet – och hoppas på en liten reality check innan det klickas på sändknappen nästa gång.

Email Marketing Powered by MailPoet