foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/05, 2020

Grönt ljus för flera insjöfiskar

Sik, röding, abborre, öring, röding och braxen får grönt ljus av Världsnaturfonden WWF:s senaste fiskguide.
"Flera arter har utvecklats åt rätt håll och en förvaltningsplan har tagits fram för Vätternfisket. Positiva förändringar är också på gång för andra sjöar, vilket vi välkomnar, om vi ska kunna äta mer lokalt fångad fisk i framtiden", säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.
Samtidigt är Östersjötorsken fortsatt rödlistad, liksom torsken i Skagerrak och Kattegatt som nu går från gult till rött ljus. Vårlekande sill i västra Östersjön går också från gult till rött ljus. Rödspätta fiskad med garn eller snurrevad och kolja fiskad med långrev i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön går från grönt till gult.

AAK: Ingen olaglig palmolja

Efter de mycket detaljerade uppgifterna i Expressen om att AAK köper olaglig palmolja från plantager som anlagts på skövlad regnskogsmark i naturreservatet Tesso Nilo i Indonesien, medger företaget att man köper palmolja från området, trots att man är medveten om att det är ett högriskområde.
"Vi har varit i kontakt med var och en av de stora fabrikerna i Tesso Nilo", skriver företaget i ett uttalande.
"De bekräftar att de har infört åtgärder för att se till att inga råvaror som levereras till några fabriker har något illegalt ursprung, och att de har förbjudit illegala råvaror i sin försörjningskedja", uppger företaget, som säger att man välkomnar information om nya brott eftersom man tar sådana uppgifter på allvar och kommer att vidta åtgärder.
AAK upprepar även sitt mål att nå 100 procents spårbarhet av all palmolja ända ner till plantagenivå, men antyder att detta blivit ett mer omfattande arbete än man trott. Samtidigt menar företaget att dess arbete med spårbarhet redan gjort skillnad på plats – och att all palmolja från just Tesso Nilo går att spåra ner till plantagenivå.

Sempers barnmat fri från palmolja

Semper har nu helt fasat ut all palmolja från sin barnmat, ett arbete som pågått sedan 2013 och som nu slutförts.
"Vi vet att föräldrar har efterfrågat att vi i så stor utsträckning som möjligt ska erbjuda produkter utan palmolja. Vi har lyssnat och är stolta över att nu kunna berätta att hela sortimentet av barnmat och modersmjölksersättning är utan palmolja", säger Catharina Tennefors, chef för forskning, utveckling och kvalitet på företaget.

Chokladjätte ska handla på plats

Amerikanska chokladjätten Hershey ska gå över till att handla sin kakao direkt på plats i Elfenbenskusten och Ghana senast 2025. Redan idag köper man omkring 20 procent av sin kakao utan mellanhänder, och säger att man vill göra det fullt ut för att få insyn i var och hur kakaon odlas samt kunna göra den fullt spårbar.
"Certifiering är inte tillräckligt", säger hållbarhetschefen Jeff King.
"Att gå över till att hämta 100 procent kakao direkt i dessa högriskområden ger oss mer transparens i vår leveranskedja för kakao", förklarar han.

Stark återhämtning för AAK

AAK:s palmoljehicka på börsen på onsdagen förbyttes i en stark återhämtning på torsdagen, med plus 7,85 procent till 172:45 SEK. Mest i branschen steg dock Skåne-Möllan, med 12,68 procent till 480:00 SEK, före Sjöstrand Coffee som steg med 7,95 procent till 0:38 SEK, medan Harboes Bryggeri steg med 5,81 procent till 54:60 DKK, Kesko B steg med 4,51 procent till 15:05 EUR, Royal Unibrew steg med 4,15 procent till 542:00 DKK, och Scandi Standard steg med 3,85 procent till 62:10 SEK.
Agromino föll samtidigt med 5,00 procent till 11:40 SEK, medan Apetit föll med 3,60 procent till 9:10 EUR och Eatgood föll med 3,56 procent till 2:44 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,79 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,09 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,45 procent, och Oslos OSEBX var oförändrad. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 6,44 procent, till stor del på grund av AAK. 

Gomidda: När man kan skratta åt eländet

Även om coronakrisen är en massiv tragedi för alla som på olika sätt drabbas av den – och för hela världen – får man väl se det som ett sundhetstecken varje gång någon lyckas vända sorgen till ett litet leende. Som Burger King i Italien, av alla ställen som nu lanserat en Social Distancing Whopper, en variant av sin paradburgare som garanterat ska få folk att hålla de där två meternas avstånd till en.
Detta har man uppnått med att proppa tre gånger så mycket lök som vanligt i den, rapporterar Daily Mirror, något som ska ge ätaren en andedräkt som får alla andra att fly.
Det enda problemet är att den smakar pyton. Men corona slipper man väl åtminstone.