foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/09, 2023

Kedjornas klippjakt: både bra och dålig

På kort tid har jakten på klippvaror och tillfälliga partier blivit en högt prioriterad fråga för alla de tre stora aktörerna på den svenska dagligvarumarknaden. Ica och Axfood har sedan flera år dedikerade enheter som arbetar med snabba affärer som ska ge tidsbegränsade erbjudanden och sedan ett knappt år tillbaka har även Coop en särskild avdelning för detta, Coop Inköp Klipp & Parti. Enheten leds av Viktor Medén som har ett förflutet som inköpschef för Dollarstore.

Prishetsen är alltså numera formaliserad och en del av kedjornas strategi för att locka kunder. I det rådande klimatet är det inte konstigt alls – samtidigt som det är en taktik som uppmuntrar konsumenterna att slänga sin lojalitet överbord.

Längre bak i kedjan finns dessutom alltid risker för fusk och slarv när priserna pressas, samtidigt som det finns positiva effekter: svinn är ett stort problem i hela branschen. Med en bättre dynamik, där leverantörer snabbt kan bli av med partier, minskar riskerna att man tvingas kassera varor.

Hemköp dubblar poäng för ekologiskt

Kundklubben Klubb Hemköp vill inspirera sina medlemmar att köpåa mer ekologiskt och dubblar nu medlemmarnas poäng på alla inköp av ekologiska produkter.

AAK:s styrelseordförande avliden

Georg Brunstam, styrelseordförande i börsnoterade AAK, har avlidit. Styrelsen kommer att utse en ordförande bland sina nuvarande ledamöter fram tills dess att en ny ordförande har valts av bolagsstämman.

Fullkorn från Polar

Polarbröd lanserar två nya produkter med fullkorn: Vardagskaka samt Rågkaka Plus Fullkorn. produkterna finns i butik från vecka 36.

Nytt från Coop: gyros och grovbröd

Coop lanserar en rad nya produkter i olika kategorier i september: gyros kebab på svenskt fläskkött, jordnötscookies, fullkornsdigestive, två grova rågbröd och två olika surdegsfrallor för bake-off. Under lågprismärket Xtra kommer rismellanmål (som tidigare sålts under Coopmärket), enkilos lasagne samt tortellini med ost.

Priskrig fick norsk fisk att lyfta

De norska kedjornas priskrig på fisk, som började med att Kiwi sänkte sitt pris med 15 procent, vilket motsvarar den norska momsen. Rema 1000 och Coop Extra följde efter. Sänkningen fick Kiwis försäljning av fisk att öka med 78 procent, skriver Norges Sjömatsråd i ett pressmeddelande.

PepsiCo och Mars på Ukrainas svara lista

Ukrainas svarta lista, över företag som anses stötta Rysslands invasion genom skatteintäkter, fortsätter att växa. Nu har även PepsiCo och Mars lagts till, trots att båda bolagen försäkrat att man stängt verksamheter och retirerat från den ryska marknaden. "De fortsätter sin verksamhet i Ryssland, betalar stora summor i skatt och stöttar därmed ekonomin i det angripande landet", skriver Ukrainas myndighet för korruptionsbekämpning.

Kan Samsungs mat-app göra revolution i köket?

Samsung lanserar en ny version av sin smartphone-app Samsung Food. Bakom detta föga innovativa namn döljer sig numera en ganska avancerad teknisk innovation som har potential att förändra hur vi beter oss i våra kök. Appen bygger på en databas med 160.000 recept, men erbjuder också möjligheten att anpassa recepten med hjälp av artificiell intelligens.

Receptens steg för steg-instruktioner kan sedan synkas med smarta vitvaror – från Samsung givetvis – vilket förenklar matlagningsprocessen. I förlängningen planerar Samsung funktioner som personlig måltidsplanering och bildigenkänningsteknik som skulle kunna hjälpa till att känna igen ingredienser, och se vad man faktiskt har i sitt smarta kylskåp – om det är från Samsung förstås.

Kan detta leda till revolution i våra kök? Kanske. Men den stora revolutionen kommer nog inte förrän marknadens aktörer enas om gemensamma format som gör det möjligt att integrera maskiner av olika fabrikat i processen. Det är sannolikt ganska få konsumenter som är beredda att byta ut alla vitvaror, och sin smartphone, för att få tillgång till den här funktionaliteten.

Gomidda: Full parkering, tom butik

De flesta Ica-handlare känner nog ett pirr av glädje när parkeringen utanför butiken är smockfull av bilar. Men inte alla – i halländska Ullared kan som bekant lite vad som helst hända.

Under sommarens rekordmånader för Gekås har varuhusets egen parkering med 3700 platser inte räckt till på långa vägar och enligt Hallands Nyheter har det stått bilar överallt i det lilla samhället. Icahandlaren Ulrik Kjerstensson har således mötts av en smockad parkering och en tom butik.

"En dag gick Securitas upp till Ica-parkeringen och då lappade de omkring 50-60 bilar. Då plötsligt kom de hit nästa dag också, för då var det business i det hela", säger Ulrik Kjerstensson till Hallands Nyheter.

Den enes bröd blir den andras bot, helt enkelt.

Email Marketing Powered by MailPoet