foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/09, 2023

Klippen allt viktigare för butiker

Pressade priser i alla led driver alltfler butiker att jaga klipp och partier. Många köpmän och butikschefer arbetar aktivt med att hitta klippvaror som man sedan annonserar ut i sociala medier, där kunderna bokar in sig för att köpa. Icahandlaren Katrin Andersson i Hudiksvall berättar för Dagligvarunytt att hon haft så mycket som 500 bokningar på ett parti.

Processen bygger på att ligga på hos sin grossist, men också ringa runt till leverantörer och jaga bra affärer. Nu lanseras dessutom plattformen Dagligvaruklipp, som hoppas kunna göra processen enklare och koppla samman butiker och leverantörer på ett mer direkt sätt.

Skolmat – en tillväxtkategori?

Under många, många år har mat i skolan varit en företeelse som mestadles handlat om hur mycket pengar som kan sparas och hur låg portionskostnad man kan åstadkomma utan att skämmas ihjäl. Men det har hänt något de senaste åren. Ett antal kommuner har börjat erbjuda skollunch på loven och i andra erbjuder man frukost som ett komplement.

För en person som intagit sin skollunch i både gymnastiksal och aula (styrkekram till skolvaktmästarna i Orust kommun som fick bära ut och tillbaka bord och stolar varje dag) och bjudits skolmat som både varit sagolik och vedervärdig, så är känslorna kluvna – men i grund och botten måste detta vara en sund utveckling. Att det satsas mer resurser på mat i skolan kommer att vara positivt för våra barn, deras studieresultat, lärarnas arbetssituation – och innebära nya affärsmöjligheter för livsmedelsbranschen.

Mat i skolan är troligen en kategori med hårt pressad lönsamhet. Kanske är det dags att satsa på innovation för skolmatssegmentet? Dels på produktnivå, men också rent konceptuellt. För även om vi erbjuder mat i skolan, så gäller det att vi får eleverna att komma till matsalen, och att få dem att äta. Det finns sannolikt mycket att göra på den här fronten. Det är viktigt, och det kommer att bli ännu viktigare i en situation där allt fler elever lever i situationer där deras föräldrar har begränsade ekonomiska möjligheter att erbjuda mat med bra näringsinnehåll.

Guldfågeln årets leverantör hos Axfood

Guldfågeln har utsetts till årets leverantör av Axfood. Det tillkännagavs vid årets leverantörsträff, och motiveringen löd såhär:

”Genom långsiktigt samarbete har vi skapat stor förståelse för varandras krav och utmaningar, vilket är en stor fördel för affären. Leverantören presterar ständigt på topp genom att erbjuda nya smakupplevelser och innovativa lösningar som förenklar kundens vardag och ger oss goda möjligheter att träffa rätt i Axfoods särskiljande matkoncept. Att de tillhandahåller en proteinkälla med låga CO2-utsläpp med god svensk djuromsorg är något som både vi och våra kunder efterfrågar.”

Matgeek sadlar om

Influencern Johan Hedberg, mer känd som Matgeek, har i tio år byggt upp sin Youtube-kanal till en av landets största. Men från och med idag, 1 september, kliver han in som vd för bolaget Åsö AB, som är Sveriges största grossist av choklad och produkter för tillverkning av bakverk, praliner och desserter. Det skriver Johan själv i en uppdatering på LinkedIn.

KCF lanserar rekryteringsplattform

Branschorganisationen KCF lanserar en portal för rekrytering inom kött- och charkindustrin. Anledningen är ett problem som är känt sedan länge: en skriande personalbrist, först och främst i produktionsledet. Den nya plattformen har tagits fram av KCF i samarbete med medlemsföretagen och informationen på plattformen finns på fyra språk: svenska, engelska, arabiska och ukrainska.

Fisk och skaldjur backar över hela linjen

Försäljningen av fisk och skaldjur backar i stort sett i alla kategorier. Det visar siffror från NielsenIQ som citeras av Food Supply. En av de allra mest uppseendeväckande siffrorna hittas sannolikt i kategorin lax, som minskat med 56,5 procent i värde. Med tanke på kategorins storlek handlar det om stora pengar.

75 procent tecknade Veg of Lunds emission

Veg of Lunds företrädesemission, som inleddes i början av augusti, var tänkt att ge ett tillskott på 24 miljoner. Nu finns facit som visar att emissionen tecknats till 75 procent vilket ger 17,8 miljoner SEK i kapitaltillskott före emissionskostnader.

HK Scan lämnar Baltikum

HK Scan säljer sin verksamhet i Baltikum till estländska Maag Group och lämnar därmed Baltikum. Maag betalar 90 miljoner EUR och övertar verksamheten utan skulder. Under 2022 omsatte HK Scans baltiska verksamhet 195,7 miljoner EUR. I genomsnitt 1500 personer har jobbat i verksamheten och dessa flyttar med till den nya arbetsgivaren.

Danska Foody i konkurs

Danska e-handelsbolaget Foody har in handduken. Bolaget har satts i konkurs och hoppas enligt Fødevarewatch på att hitta en köpare.

Franska staten sätter priset

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire håller landets matvarukedjor hårt i örat och har nu förhandlat fram ett avtal där kedjorna lovar att frysa eller sänka priset på 5000 produkter. Samtidigt menar Le Maire att det finns aktörer som inte gör tillräckligt, och pekar specifikt mot PepsiCo, Nestlé och Unilever som exempel.

Gomidda: Svårsmält för Klaus

Danske influencern Chili Klaus är känd för många, även i Sverige, för underhållande videoklipp där han äter jättestark chili tillsammans med diverse kändisar. Han har också, som traditionen bjuder numera, lanserat en egen serie produkter – givetvis smaksatta med chili så stark att en gnutta rök kan smita ut ur konsumentens öron.

Häromveckan hamnade emellertid Chili Klaus i medierna av en helt annan anledning: han var en av de kunder som drabbades när det danska webbhotellet AzeroCloud lamslogs av ett ransomware-angrepp. Cyberbanditerna lyckades kryptera alla bolagets servrar, inklusive primär och sekundär backup, och därmed blev många av kunderna – inklusive Chili Klaus – av med all sin data.

En sedelärande historia som illustrera vikten av att hålla ordning på sina säkerhetskopior, och inte bara lita på en extern leverantör. Att bli av med sin data på detta sätt svider hårt – värre än en Carolina Reaper i vrångstrupen.

Email Marketing Powered by MailPoet