foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/08, 2023

Swedish Matchs ägare på svarta listan

Philip Morris, som bland annat äger Swedish Match, har nu hamnat på Ukrainas svarta lista över företag som anklagas för att finansiera Rysslands invasion med hjälp av skatteinbetalningar. Det uppger Ekot.

Klurigt bidrag från Picadeli

Salladsbolaget Picadeli och dess ägare Greenfood lanserar en klurig kampanj som man givit namnet Friskmatsbidraget. Idén handlar, inte oväntat, om att få fler att köpa bolagets produkter. Kunder som laddar ned ett digitalt träningspass får samtidigt en värdecheck på 58 kronor som man kan använda att köpa sallad för hos Picadeli. Kvittot lämnas till arbetsgivaren som då drar pengar från den anställdes friskvårdsbidrag – om arbetsgivaren erbjuder ett sådant och om det finns pengar kvar att plocka ut.

På så vis kan salladslunchen bekostas av svenska arbetsgivare – och delvis av svenska skattebetalare, eftersom friskvårdsbidraget är skattefritt. Det är oklart om Skatteverket godkänt upplägget. Foodwire har sökt Picadeli för att få svar på den frågan.

Potatisodlare vågar inte protestera

Svenska potatisodlare får dåligt betalt för sina produkter, men få vågar protestera av rädsla för repressalier från uppköparna. Detta har framkommit under Konkurrensverkets pågående genomlysning av den svenska livsmedelsbranschen, skriver Sveriges Radio Skaraborg.

Ärtbrist hotar

Extrem torka följt av skyfall kan knäcka vem som helst, och nu rapporterar Sveriges Radio Väst om kris för Dalslands ärtodlare. 30-40 procent av skörden har tappats och ärtleverantören Toppfrys varnar nu för att det kan bli brist framöver.

Hemkört från Filmstaden

Alla vill vara med och ta en bit av kakan för hemlevererade livsmedel, och nyaste aktören är biobolaget Filmstaden som börjar leverera popcorn, lösgodis och matigare alternativ som nachos, nuggets och korv med bröd via Wolts plattform.

Lifvs i konkurs

Lifvs, som varit en av pionjärerna inom utvecklingen av obemannade butiker i Sverige, har försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt. Det uppger Breakit.

Danone byter märke i Ukraina

Danone byter bort sitt gamla varumärke Prostokvashino på den ukrainska marknaden mot ett nytt: Prosto Nashe, som fritt översatt betyder "Vårt, helt enkelt". En viktig anledning till bytet är att det det gamla märket härstammar från Sovjet-tiden. Danone fick i somras, tillsammans med Carlsberg, sin egendom i Ryssland konfiskerad av Putin-regimen. Danone hävdar dock att man fortfarande äger verksamheten.

Pepsi satsar på Instacart – och Norge

Amerikanska e-handelsbolaget Instacart har nu lämnat in alla papper som behövs för den planerade börsnoteringen, och då visar det sig att PepsiCo kommer att gå in med 175 miljoner USD i samband med börsnoteringen. Pepsi är sedan tidigare en av Instacarts största annonsörer. En annan intressant investerare – i vårt närområde – heter Norges Bank, som ägs av den norska staten och bland annat förvaltar den stora Oljefonden.

Kris i vinbranschen

Franska regeringen tar hjälp av EU och satsar 200 miljoner EUR på att destruera vin som förblir osålt. Bakgrunden är enkel: det är dyrtider och konsumenterna prioriterar andra saker än.

Gomidda: Gissa smaken

Videokedjan Hemmakväll, som numera inte är så mycket video utan istället kallar sig godisbutikskedja, sjösätter ett samarbete med godistillverkaren Aroma. Det gemensamma projektet går under namnet Mystery Flavour och går ut på att man lanserar en produkt där kunderna ska gissa smaken.

Produkten beskrivs som "färglös men ändå lockande" och om det är avskräckande nog så beskrivs aromen som "neutral". Hemmakvälls kunder uppmanas att köpa godiset och sedan gissa smaken, och om man har riktig tur kan man vinna en stor tivoliask med godis.

Köp ett hallon – som inte smakar hallon.

Det finns många frågor kring detta, men en är större än alla andra: vet Hemmakväll och Aroma själva vad godiset egentligen har för smak (om det nu har någon smak alls) eller är syftet med tävlingen att få hjälp med att ta reda på detta också?

Email Marketing Powered by MailPoet