foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/08, 2023

Dubblad texmex ett mål för Paulig

Pauligkoncernen säljer texmex-produkter för fem miljarder per år i Europa, och målet är att den siffran ska fördubblas. Exakt när det målet ska vara infriat är dock inte fastslaget. Det säger koncernchefen Rolf Ladau i en intervju med Fri Köpenskap. Han säger sig också vara nöjd med bolagets satsning i snackskategorin, och de investeringar som gjorts på hållbarhetsområdet.

Fredagsfundering: AI tar jobben – som ingen vill ha

Artificiell intelligens, eller AI som det ofta förkortas, är hett 2023. Först kom verktygen som gjorde snygga bilder med hjälp av en textinstruktion. Sedan kom Chat GPT, Bard, Claude och de andra tjänsterna som klarar av att konversera som en verklig person och komponera långa fina texter som tycks vara skrivna av en helt riktig människa.

Imponerande och, tycker en del, lite läskigt. Kommer AI att ta våra jobb? Frågan ställs allt oftare, och svaret är som oftast: det beror på. Men man kan börja med att konstatera att Alan Turings bok Computer Machinery and Intelligence, som brukar betecknas som startskottet för det vi kallar artificiell intelligens, kom ut 1950. Så det här är inget nytt, det som hänt är snarare att utvecklingen kommit till en punkt där resultaten är uppseendeväckande på ett sätt som man kan förstå utan att vara civilingenjör.

Ja. AI kommer att lägga beslag på en del arbetstillfällen. Men under en ganska lång tid framöver, så handlar det om arbetstillfällen som ingen vill ha. Exemplen från livsmedelsbranschen är tydliga: för snabbmatskedjor, butiker och fabriker kan den artificiella intelligensen bli en del av räddningen i en situation där hela branschens existens hotas av kompetenskris – brist på personal som vill utföra mindre kvalificerade, stressiga eller tråkiga arbetsuppgifter.

Det här exemplet från amerikanska Hardee’s är en bra illustration. Kedjan har, liksom många andra i branschen, stora och konstanta problem med rekryteringen. Så nu testar man att använda AI för att ta emot beställningar – så att den personal man har hinner med sitt jobb.

Det finns dåliga exempel också, det kan du läsa om i dagens Gomidda i slutet av det här nyhetsbrevet. Och då får du en del av svaret på en helt annan fråga: när kommer Foodwire att skapas av artificiell intelligens?

Mackmyra nyemitterar

Efter det sparpaket som aviserades nyligen, inleder sprittillverkare Mackmyra en nyemission för att stärka bolagets ekonomi. Emissionen ska genomföras under fjärde kvartalet 2023.

Svensk scampi projekteras i Västervik

Startup-bolaget Cresponix är klart med projekteringsarbetet för en anläggning i Västervik där man planerar att odla fem ton scampi per år – utan avfall. Det skriver bolagets vd Mattias Djurstedt i en uppdatering på Linkedin. All scampi som säljs i Sverige idag är importerad, och Cresponix säger sig ha säkrat samarbeten med grossister i Sverige som kan köpa allt som produceras i bolagets anläggning.

Äkta Vara granskar lufttorkad skinka

Äkta Vara har analyserat 31 lufttorkade skinkor och funnit att 14 stycken var helt fria från tillsatser. Bäst betyg får Zetas Prosciutto Crudo ekologisk, som får topplatsen tack vare att den är ekologisk. På bottenplatsen hamnar Prosciutto crudo från Scan samt Fiocco di Prosciutto från den italienska leverantören Terre Ducali, vilka båda har tre e-nummer samt tillsats av druvsocker och naturliga aromer.

Klart: Subway får ny ägare

Snabbmatskedjan Subway får ny ägare i form av investmentbolaget Roark. Affären beskrivs som en milstolpe, och en stark fördel som lyfts fram är Roarks specialkompetens inom franchising-baserade verksamheter.

Rysk reträtt blir miljardsmäll för Heineken

Heineken säljer den ryska delen av sin verksamhet med sju bryggerier och 1.800 anställda till Arnest Group för en EUR. Den nederländska koncernen lämnar därmed Ryssland helt, och tar den ekonomiska smällen som beräknas landa på 300 miljoner EUR, motsvarande cirka 3,5 miljarder SEK.

Kina och Japan bråkar om skaldjur

Kinas beslut att stoppa all import av fisk och skaldjur från Japan – efter att öriket börjat släppa ut renat radioaktivt kyl- och regnvatten från Fukushima – leder nu till protester på diplomatisk nivå från Japan. Kina vill skydda sina konsumenter, medan Japan menar att man kan bevisa att vattnet är helt ofarligt.

Konkurrenter i drönar-allians

Tre aktörer har dominerat kapplöpningen om att bli först med storskaliga leveranser med drönare: Amazon, Alphabet (mest känt som ägare av Google) och Walmart. Nu gör de två sistnämnda gemensam sak i Dallas och Fort Worth, och därmed säger sig Walmart kunna leverera till ytterligare 60.000 hushåll. Det uppger The Verge.

Gomidda: Oväntat turistmål

Microsoft har jobbat sedan 2020 med att ersätta journalister och skribenter med olika former av artificiell intelligens och andra former av tekniska lösningar. Hur bra det fungerar kan man fråga sig, i synnerhet när man läser om att Microsoft tvingas dra tillbaka och redigera en artikel om den kanadensiska staden Ottawa.

Artikeln innehåller en lista med tips över saker som en turist inte bör missa när Ottawa besöks. Överst på listan står Winterlude-festivalen, och tvåa kommer ett monument som kallas National War Memorial. Men på tredje plats har den artificiella (o)intelligensen placerat stadens matbank. Säkert ett populärt utflyktsmål, men besökarna är troligtvis mestadels hemlösa och mindre bemedlade – en grupp som normalt inte bakas ihop med turisterna.

Nu skojar vi lite om det där med AI, men för Microsoft är detta blodigt allvar. Företaget menar att det INTE är den artificiella intelligensens fel att detta inträffat, eftersom artikeln genererats genom en kombination av algoritmisk teknik och mänsklig övervakning – och det gör ju knappast saken bättre…

Email Marketing Powered by MailPoet