foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/05, 2020

"AAK köper palmolja från skövlad regnskog"

AAK köper palmolja från illegala odlingar i Indonesien, vilka anlagts på mark där man först bränt ner regnskogen som växte på den. Det avslöjar Expressen, som varit på besök på odlingarna, och som dessutom får stöd för den bilden av flera miljöorganisationer.
Flera av de olagliga odlingarna ligger i naturreservat, men utvidgas ändå in i reservaten, och kan genom att de är olagliga hålla priser på 30 procent under den lagligt skördade palmoljan. Långa leverantörskedjor där olika sorters palmolja blandas innebär sedan att den blir omöjlig att spåra – vilket också innebär att företagen som använder den inta kan hävda att den är spårbar.
AAK har också ändrat sin utfästelse om 100 procents spårbarhet under 2018/2019 till bara 55 procent för 2019, och för den som kommer från Asien är siffran bara 35 procent. I sin hållbarhetsrapport medger AAK också att man köper palmolja från ett stort antal fabriker som saknar hållbarhetsmärkning från Roundtable on Sustainable Palm oil, RSPO, och som i vissa fall kritiserats för skogsskövling.
"Det är ett gigantiskt misslyckande. Att som AAK kan gå ut med en image och säga att de arbetar med hållbar palmolja är skrattretande. Man bli helt enkelt chockerad", säger Greenpeaces expert på globala skogsfrågor, Erika Bjureby, till tidningen.
"De måste verkligen skärpa till sig och sålla bort alla leverantörer som fortfarande skövlar regnskog. Om det är svårt med spårbarheten får de helt enkelt reducera inköpen", säger hon.
AAK har avböjt att kommentera tidningens uppgifter eftersom företaget anser att dessa inte kommer att göra dess "omfattande hållbarhetsarbete rättvisa".

Onlinekunder sällan trogna

Bara 13 procent av dem som handlar mat online tycker att det är viktigt att hålla sig till samma kedja där man brukar gå och handla. Det visar en ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av retail technology-företaget StrongPoint.
"Vad gäller lojalitet inom e-handel så är det ingen nyhet att kunderna lätt byter mellan online-leverantörer, det finns forskning som visar på det," säger Svetlana Kolesova, forskare inom marknadsföring och konsumentbeteende vid Center for Retailing vid Handelshögskolan i Stockholm.
"Delvis beror det på att kostnaderna att byta generellt är låga, det vill säga det kostar inte mycket tid, energi eller pengar", säger hon.

Dalsspira och Jureskogs samarbetar

Snabbmatskedjan Jureskogs ska lansera en ny hamburgare med Dalsspira Grillost. Det blir det första samarbetet mellan företagen, baserat på gemensamma "värderingar om att mat ska vara närproducerad, hållbar och god för miljön, djuren och oss som äter", som Dalsspiras vd Malin Jakobsson uttrycker det.

Urban Deli lanserar ny webbutik

Urban Deli har sett ökad efterfrågan på sina färdigrätter under coronakrisen och lanserar nu en ny webbutik för att tillgodose den. Dessutom kommer kunderna att kunna beställa kött, fisk och skaldjur direkt från fisk- och kötthandlaren.
"Många har svårt att komma till oss för att handla och därför blir webbutiken viktig för att både upprätthålla en hög servicenivå", säger marknads- och kommunikationschefen Sibel Wolff.

Ny ordförande för Peckas

Hans Axelsson, chef för affärsutveckling i fastighetsbolaget Diös, föreslås som ny styrelseordförande för Peckas Naturodlingar. Han efterträder Johan Stenberg som blir ordinarie styrelseledamot. Avgående vd Elena Petukhovskaya lämnar samtidigt styrelsen.

DC stänger danskt pastejkök

Danish Crown ska stänga Tjæreborg Leverpostej i danska Bramming "inom en nära framtid". Istället ska produktionen flyttas till Aabenraa, där man redan har en sådan anläggning. 18 anställda berörs.

Kändisar satsar i frukt och grönt-startup

Talkshowdrottningen Oprah Winfrey och popprinsessan Katy Perry finns med bland investerarna när bolaget Apeel Sciences genomför en ny finansieringsrunda. Bolaget utvecklar en naturlig beläggning som kan användas på frukt och grönsaker för att förlänga hållbarheten. Finansieringsrundan är på 250 miljoner USD, vilket sätter bolagets totala värdering till över en miljard USD.

Jacob’s Creek ger alkoholfritt en ansiktslyftning

Jacob’s Creeks alkoholfria viner "Jacob’s Creek Unvined" får en ny design. Det sker i samband med att försäljningen av alkoholfria viner bara på Systembolaget stigit med nästan sju procent det senaste året.

AAK föll efter palmoljeuppgifter

Uppgifterna om att AAK köper olagligt producerad palmolja fick aktien att rasa med 5,51 procent till 160:30 SEK på onsdagen. Mest i branschen föll dock Sjöstrand Coffee, med 5,88 procent till 0:35 SEK, medan Midsona A föll med 5,00 procent till 49:40 SEK, Apetit föll med 4,07 procent till 9:42 EUR, Orkla föll med 3,57 procent till 83:08 NOK, och Biogaia föll meed 2,89 procent till 487:50 SEK.
Optifreeze steg samtidigt med 3,75 procent till 27:70 SEK, före Peckas Naturodlingar som steg med 3,49 proceent till 9:50 SEK, Eatgood som steg med 2,85 procent till 2:53 SEK, Agromino som steg med 2,56 procent till 12:00 SEK, och Midsona B som steg med 2,24 procent till 50:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,83 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,68 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 3,25 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,17 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 4,14 procent. 

Gomidda: Ostmedicin, del 2

Ni minns noteringen under denna rubrik nyligen om Frankrikes vånda för alla sina osttillverkare nu under coronakrisen. På andra sidan kanalen, hos ärkerivalen Storbritannien, finns inte riktigt samma ostrikedom (åtminstone inte om man frågar fransmännen), men även där börjar man nu brottas med samma problem. Åtminstone när det gäller flaggskeppet Stilton, den första brittiska ost som dessutom fått skyddad ursprungsbeteckning, och som upplever ett 30-procentigt försäljningsras på grund av coronakrisen.
Stiltonystarnas branschorganisation SCMA vädjar nu till britterna om att äta mer sådan och föralldel även annan inhemsk ost, ty förutom ystarna själva påverkas även en rad mjölkbönder – ja, ni vet det där med levande landsbygd och öppna landskap och allt sådant. Så SCMA hävdar bestämt enligt Food Navigator att Stilton minsann är lika mångsidig och användbar som vilken annan blåmögelost som helst från kontinenten, ni vet den där stora okända vildmarken öster om öriket.
Det är tydligt att det blåser ostliga vindar i världen.