foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/08, 2023

Inget hopp om billigare mat

Det extrema vädret, kronans fall och en lång period av svag lönsamhet – det finns många faktorer som pekar mot att matpriserna kommer att fortsätta stiga. Det framgår tydligt i Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

"Historiskt sett har producenternas prognoser visat sig vara förhållandevis tillförlitliga. Att det faktiska utfallet nu skiljer sig så mycket från prognoserna visar hur snabbt konsumenterna ändrar sina köpbeteenden. Minskande konsumentköpkraft och fortsatta kostnadsökningar är en giftig cocktail för de svenska producenterna av mat och dryck. Utifrån ett strikt kostnadsperspektiv finns det väldigt lite som talar för en bred och ihållande sänkning av livsmedelspriserna. Min bedömning är att de högre prisnivåerna vi nu upplever håller i sig tills vidare", säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Semper säljer sin glutenfria verksamhet

Semper säljer sin verksamhet inom glutenfritt i Norden. Köpare är tyska Dr. Schär, som sedan många år har en stark position inom kategorin livsmedel för människor med särskilda näringsbehov. Även knäckebrödsbageriet Korsnäs, som också bakar glutenfritt, ingår i affären.

"Vi är mycket glada över att ha hittat ett idealiskt nytt hem, där vår glutenfria verksamhet kan växa till sin fulla potential. Vi avyttrar verksamheten för att säkra en långsiktig framtid med en ny strategisk ägare för våra kollegor som arbetar inom den glutenfria verksamheten. Avyttringen är en del av vår långsiktiga strategi att fokusera på våra kärnkategorier i Norden, Baby & Toddler Food och Healthy Snacks", säger Jim Frandsen, VD Semper AB.

Dr. Schär finns sedan tidigare på den nordiska marknaden, men kommer nu att stärka sin position rejält.

Expansionen av Dr. Schär i Norden gör det möjligt för oss att stärka vårt uppdrag att förbättra livet för alla konsumenter med särskilda kostbehov. Vi välkomnar det svenska teamet och ser fram emot att ytterligare expandera vårt marknadsledarskap i Europa", säger Hannes Berger, VD Dr. Schär.

Inga finansiella detaljer om affären har offentliggjorts. Transaktionen träder i kraft vid årsskiftet.

Lyckad kampanj för fullkorn

Brödinstitutet har tagit nya grepp för att nå ut med det viktiga budskapet om att fullkorn är nyttigt. Bland annat har man kampanjat på TikTok, Instagram och Youtube, och utfallet har varit mycket gott. Enligt Livsmedel i Fokus har andelen mottagare som säger sig äta fullkorn minst en gång i veckan ökat med 30 procent efter kampanjen.

Subway nära att säljas

Snabbmatskedjan Subway är nära att säljas till riskkapitalbolaget Roark Capital. Enligt Wall Street Journal kan prislappen hamna på cirka 9,6 miljarder USD.

Mycket mat på prestigefylld lista

När stiftelsen Norrsken Foundation listar de 100 mest spännande bolagen inom hållbarhet, är foodtech och lantbruk väl representerat. Hela 15 bolag sysslar med mat och odling i olika former. Hela listan finns här.

Gomidda: Spröda röda chips

Norska stortingspartiet Høyre har tagit till riktigt sluga vapen i kampen om väljare: man delar ut påsar med chips – eller som det heter på norska: potetgull.

Påsarna med potatisguld har försetts med den stringenta parollen "Et trygt og knasende godt valdg", vilket på svenska kan översättas till "Ett tryggt och knaprigt bra val" (det funkade bättre på norska, vi håller med).

En av sorterna, Paprika, har nu dragits tillbaka. Anledningen är en formulering på påsen där man beskriver motståndarsidan som "sprø rød" vilket kan tolkas på många sätt. Framför allt kan det tolkas som att man anser att de röda partierna är lite knäppa i huvudet, och det blev lite för starkt.

Vad händer med chipsen? Det vet man inte, men partisekreteraren Tom Skaug säger till NTB att de antagligen kommer att användas internt. Så nu vet partiets medlemmar vad det blir för förtäring på sammankomsterna framöver, i alla fall.

Email Marketing Powered by MailPoet