foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/08, 2023

Bistra tider och bistert väder – då ökar lösgodis, bars och popcorn

Det dystra sommarvädret är en av förklaringarna till att Icas försäljning av lösgodis gått bra under sommaren – en annan förklaring tros vara att fler och fler butiker går över till Icas eget koncept Plocka och Njut, som har stort sortiment i ager och smidiga leveranser med Icas egna lastbilar.

Det skriver Food-Supply, som även tagit del av siffror från NielsenIQ vilka visar att kategorin godis ökat med 9,6 procent i värde det senaste året, men minskat i volym med 5,7 procent. Snacks har ökat, med 2,6 procent i volym och 17,3 procent i värde. Choklad: ned 2,3 procent i volym och upp 7,2 procent i värde. Mest av allt ökar kategorin bars: 20,0 procent upp i volym och 22,8 procent upp i värde – och där utmärker sig delkategorin spannmålsbars, som ökat med hela 55,9 procent i värde räknat.

Ström av nya Coop-medlemmar

130.000 nya medlemmar hittills i år. Det är en av effekterna av Coops riktade satsningar på exempelvis sänkta priser för kedjans medlemmar, uppger Dagligvarunytt.

Bonden drar nitlott i potatishandeln

I sin granskning av matpriserna har Konkurrensverket nu tittat på potatismarknaden, uppger Sveriges Radio. Myndigheten tittar på prisets utveckling det senaste året, men också på hur pengarna i kedjan fördelas – en granskning som visar att odlaren ofta drar nitlotten. Även om priset i butik stiger, kan odlaren få sämre betalt.

Scan hotas av vite för orena slaktkroppar

En stor del av slaktkropparna hos Scan i Linköping är förorenade med avföring. Så många, att bolaget riskerar vite om man inte får ordning på problemet. Det uppger P4 Östergötland.

Alkohol utan allt det dåliga

Brittiska forskare arbetar med att utveckla en ingrediens som har effekter som liknar alkohol, men förhoppningsvis utan alkoholens negativa effekter. Ingrediensen kallas Alcarelle, och forskarna bakom hoppas kunna lansera den i USA redan 2027. Den som är nyfiken på att veta mer om Alcarelle, och om alkohol och vetenskap i allmänhet, kan kolla in SVT:s dokumentärserie Alkoholexperimenten.

Nya namn gav säljlyft

När danska Tasteful Foods bytte namn på sin produkt veggie lasagne till ricotta-spenat lasagne tredubblades försäljningen. På samma sätt ökade försäljningen av bolagets veggie wrap med 80 procent på fyra månader – efter att den fått namnet falafel hummus wrap.

"När en rätt heter veggie, säljer man till förnuftet, medan en rätt med ett namn som fokuserar på smak och ingredienser är en rätt som appellerar till njutningen" säger Tasteful Foods vd Anders Christensen till Fødevarewatch.

Saftigt minus för norska Domino's

Domino's Pizza Norge gick back med 18,4 miljoner NOK under 2022, och har under de senaste fem åren gått med sammanlagt 282 miljoner NOK i förlust. 2020 köptes kedjan tillbaka från brittiska Domino's av den grupp investerare som ursprungligen lanserade Domino's i Norge. I den affären ingick då även den svenska delen av Domino's.

Priskrig på fisk i Norge

Kiwi var först ut och tillkännagav under lördagskvällen att man skulle sänka priset på fisk med 15 procent. Rema1000 svarade då med en sänkning på 20 procent, varpå Coops kedja Extra lovade matcha den 20-procentiga sänkningen – och då svarade Kiwi att man kommer att följa med ner till 20 procent.

Kiwis åtgärd var en av flera i en strategi som ser mer aggressiv ut än tidigare. Samtidigt får kedjan, som ägs av marknadsdominanten Norgesgruppen, kritik av debattören Anders Nordstad som pekar på att priset på fisk fallit med 42 procent på råvarubörsen Fish Pool. Nordstad menar att den 20-procentiga sänkningen snarare är en höjning.

Instacart siktar på börsen

Matleveransbolaget Instacart planerar en börsnotering, eventuellt redan i september, skriver Bloomberg. Det går bra för Instacart: bolagets omsättning ökade med 30 procent under första halvan av 2023, dessutom upplevde Instacart en fenomenal tillväxt under corona-pandemin.

Gomidda: Back to school

Skolstarten är en händelse som alltid genererar lite extra kommersiell verksamhet, och givetvis mer i Amerikas Förenta Stater än någon annanstans. Sålunda kan vi läsa i Wall Street Journal att internationella giganten Kraft beslutat att genomföra en riktad satsning mot skolor med sitt varumärke Lunchables.

De stackars jänkarna har ju inte tillgång till skolmat som vi här i Sverige – bortsett från våra grannar i Finland så är vi ju rätt ensamma om detta fina koncept.

Detta är också anledningen till att amerikanska föräldrar lägger en hel del resurser på att knåpa ihop en matlåda som åtminstone har skuggan av en chans att bli öppnad, och ännu hellre att maten i sin helhet blir konsumerad. För föräldrar som är stadda vid ordentlig kassa kan man ladda på med exempelvis en OmieBox (se bilden ovan) – en extra skojsig matlåda till det facila priset av 45 USD.

Email Marketing Powered by MailPoet