foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/05, 2020

Så ska livsmedelsindustrin få fart

Kompetensutveckling, bättre rekrytering – och en hel analys av ens eget företag och hur det bäst ska kunna utvecklas. Det är ingredienserna i "Mer mat – fler jobb", Livsmedelsföretagens (LI) nya satsning för att öka livsmedelsproduktionen i Sverige och skapa fler jobb inom den. En egen projekthemsida är på gång – matjobb.se – och det går också att prenumerera på ett nyhetsbrev som projektansvariga ger ut.

Permitterade bagare får sätta sig i skolbänken

Anställda inom spisbröd-, tunnbröd- och sötvaruindustrin får rätt till kompetensutveckling under den tid de blivit korttidspermitterade på grund av coronakrisen. Det har Livsmedelsarbetareförbundet kommit överens med Svensk Industriförening om.
"Som fackförening vill vi bidra till att branschen och våra medlemmar ska klara krisen och på sikt gå stärkt ur den", säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande.

Eatgood: Det ser ljust ut

Eatgood minskade sin förlust före skatt för första kvartalet till -820 000 SEK (-1 063 000), efter att omsättningen minskat till 420 000 SEK (433 000).
"Det ser ljust ut", säger företaget, som trots ett antal inställda marknadsföringsevenemang lyckats hantera coronakrisen, bland annat genom att minska personalens arbetstid med 60 procent.

Matsmart vill rädda Paolosprodukter

Nätbutiken Matsmart förhandlar nu med Evanoff Group om att få sälja alla de livsmedel som blev oönskade över en natt efter varumärket Paolos grundare Paolo Robertos uppmärksammade sexköp.
"Det handlar om flera hundratusentals konsumentförpackningar som ingen längre vill ha", säger Evanoff Groups vd Dani Evanoff till tidningen Market.
Nu hoppas Matsmart, som fokuserar på att sälja ätbar men utgången mat, att kunna få sälja maten istället.
"Vi jobbar för att hitta en lösning och jag tror att vi kommer att hitta en lösning, men jag kan inte ge mer detaljer förrän det är klart”, säger Matsmarts kommunikationschef Hanna Thofelt Lindström till nyhetstjänsten Breakit.

850 000 till lagerarbetare efter larm

22 anställda på ett grönsakslager i Göteborg får dela på 850 000 SEK efter att en av dem slagit larm till facket om att de inte fått betalt för övertid och OB. Handelsanställdas förbund kunde konstatera att företaget inte betalat korrekt övertid och ON-ersättning till sina anställda under flera år, rapporterar Handelsnytt, och facket utredde först saken som brott mot arbetstidslagen – men företaget visade sig samarbetsvilligt och parterna kunde enas om en uppgörelse.
"Jag har aldrig varit med om att hämta hem så här mycket pengar", säger ombudsmannen Jerker Knutsson som hanterat ärendet.
"För mig är det unikt. De anställda på lagret blev riktigt glada när de fick nyheten", säger han till tidningen.
Det icke namngiva företaget har inte kommenterat händelsen.

Självscanning + betalning + shoppinglista i en ch samma app

Scanna varorna själv i matbutiken med hjälp av mobilen, där också shoppinglistan finns, där det går att betala, där man kan få erbjudanden, veta mer om varorna samt till och med få en karta så man kan hitta sina varor. Det är en lösning som testats av Coop Norge under namnet "Coopay" och som nu är på väg till Sverige under namnet "Easyshop".
"Flera av de större svenska dagligvarukedjorna har visat intresse och vill testa och lansera den här typen av självskanningslösning och det redan under 2020", säger Jan Herrström, marknadschef på Datema som tagit fram tjänsten.
Förutom funktionerna för kunderna innehåller lösningen även hjälp för personalen, som till exempel inventering.

Bayn steg

Bayn Europe steg med 7,12 procent till 2:80 SEK på tisdagen, före bland andra Optifreeze som steg med 5,95 procent till 26:70 SEK, Umida som steg med 5,02 procent till 2:30 SEK, Veg of Lund som steg med 4,53 procent till 5:54 SEK, Carlsberg A som steg med 4,19 procent till 994:00 DKK, och Eatgood som steg med 3,73 procent efter sin rapport till 2:53 SEK.
Simris Alg föll med 4,21 procent till 1:71 SEK, medan Agromino föll med 4,17 procent till 11:50 SEK och Peckas Naturodlingar föll med 3,37 procent till 9:18 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,09 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,44 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,52 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,48 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,23 procent. 

Gomidda: Avslöjad av din kundvagn

Är du i grund och botten en god eller ond människa? Det går att avgöra genom att titta på hur du hanterar din kundvagn i mataffären.
Detta enligt en teori som har funnits en tid men som just nu sprids över Twitter, där resonemanget handlar om huruvida man ställer tillbaka kundvagnen på därför avsedd plats, efter att man varit ute och staplat veckohandlingen i bilen, eller om man bara låter den stå, så att den där Någon Annan som visst aldrig jobbar någonstans får ta hand om den.
Att ställa tillbaka sin vagn är det inget lagkrav på, men däremot är det en objektivt sett god handling, vilket visar om du är beredd att göra det rätta även när du inte är därtill nödd och tvungen, enligt teorin.
Andra invänder dock att det skapar jobb åt dem som är ute och samlar ihop vagnarna, ifall man lämnar sin vagn på parkeringen, och att det därför är en god gärning, rapporterar Daily Mirror, som dock inte kan upplysa oss om hur man avgör egenskaperna hos den som helt enkelt inte har bil.
För övrigt anser vi att det borde vara körkortskrav på kundvagnsframförande, men nu kom vi visst ifrån ämnet.