foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/06, 2020

Krisen fick svenskarna att planera mathandlandet

Drygt en tredjedel av svenskarna handlar mat mer sällan men planerar sina inköp noggrannare som ett resultat av coronakrisen. Det visar undersökning utförd av Demoskop på uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel. Ännu fler – 37 procent – handlar numera helst på tider då det inte är så många människor i butikerna, av samma skäl.
"Inför sommaren fortsätter vi med dagligvaruhandelns gemensamma annons- och informationskampanj till svenska konsumenter med förhoppning att man fortsätter agera på ett sätt så trängsel inte uppstår", säger Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.

3D-printat kött framtidens alternativ?

Köttsubstituten kommer allt oftare på marknaden, och det har forskats på laboratorieodlat kött i årtionden. Nu säger företaget Redefine Meat sig ha utvecklat en metod för att helt enkelt producera konstgjort kött i 3D-skrivare.
"Den här produktionsmetoden öppnar upp ett mycket stort antal möjligheter", säger grundaren Eshchar Ben-Shitrit till Food Navigator.
Metoden går ut på att man efterhärmar den exakta strukturen hos kött, fiber för fiber, med hjälp av 3D-skrivartekniken, som ju också bygger upp sina produkter lager för lager. Därmed kan man också välja vilken sorts kött man vill producera – Wagyukött från Japan eller varför inte Australian Angus, förklarar Eshchar Ben-Shitrit.
"Framväxten av ny teknologi som klarar av att skapa en alt-köttsmakupplevelse som liknar det animaliska kött som vi är vana vid kommer att vara avgörande för att omvända stora mängder köttälskare till växtbaserade alternativ", säger han.
Följaktligen innebär produktionsmetoden också att tillverkningen kan ske lokalt, på beställning, vilket kortar leveranskedjorna och minskar lagren. Därmed blir inte heller försörjningen lika känslig för störningar, enligt Eshchar Ben-Shitrit.
"Man behöver bara titta på vad vi står inför nu med COVID-19, där köttproduktionsanläggningar har drabbats av utbrott och gränsöverskridande logistik störts mycket kraftigt", säger han.
Ännu finns inte metoden i den skala som behövs, och det kommer att krävas kostsam fortsatt utveckling av den för att nå industriell skala.

Olagligt ålfiske fortsätter

Trots att ålen är utrotningshotad och fisket av den starkt begränsad så fortsätter olagligt fiske av den i sydöstra Sverige. Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) hittar allt fler omärkta ryssjor i vattnet, och tar nu drönare till hjälp för att hitta fler. Därmed kan man söka av större områden och göra fler beslag, samt även störa ut tjuvfiskarna, rapporterar SVT Blekinge.

Estrella får ansiktslyftning

Estrella ska ge sina grillchips en delvis nydesignad förpackning. På den försvinner ordet "chips", och "Grill" får nytt. typsnitt.

Ny smak från Nocco

Nocco släpper nya smaken "Blood Orange Del Sol" i en "mycket begränsad" upplaga.

Rootfruit steg

Rootfruit steg mest i branschen på börsen på fredagen, med plus 9,37 procent till 7:00 SEK, före Dalsspira som steg med 6,43 procent till 4:47 SEK, Sjöstrand Coffee som steg med 5,95 procent till 0:45 SEK, Bayn Europe som steg med 5,72 procent till 3:24 SEK, och Midsona A som steg med 4,76 procent till 55:00 SEK.
Olvi A föll samtidigt med 2,80 procent till 41:60 EUR, före Veg of Lund som föll med 2,59 procent till 5:26 SEK och Simris Alg som föll med 2,36 procent till 1:66 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,43 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,16 procent, Köpenhamnbörsen höll stängt på grund av nationaldag, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,96 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,02 procent. 

Gomidda: Gör inte som Trump!

Ni minns det där med att dricka desinfektionsmedel eller hur det nu var. En och annan tog den amerikanske presidenten på lite för blodigt allvar – men restaurangägaren Daniel Rabe i Köln hade nog inte tänkt sig att hans gäster skulle vara bland dem.
Ty han tänkte sig bara vara vänlig och erbjuda gästerna lite att rengöra händerna uti, när han ställde fram småflaskor med lite desinfektionsmedel i på borden. Men det visade sig att flera gäster trodde att det var grappa eller något annat gott till välkomstdrink, och drack helt sonika upp innehållet, rapporterar Kölner Express.
Ingen människa rapporteras ha skadats av misstaget, men Daniel Rabe har nu noga sett till att sätta varningstext på flaskorna.