foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/06, 2020

Bärplockare stoppas – av Thailand

Thailändska bärplockare får inte resa till Sverige i sommar för att arbeta på grund av risken för spridning av coronaviruset. Det säger Thailands Sverigeambassad nu i ett nytt bakslag för svenska bärföretag, som först hotades av inreseförbud men som sedan fick nytt hopp när yrkesgrupper som är viktiga för den svenska livsmedelsproduktionen undantogs.
"Det blir ett jätteproblem", säger Martin Engström, vd på bärföretaget Olle Svensson, till Dagens Nyheter.
"Vi har försökt erbjuda testning både när de kommer och när de åker tillbaka till Sverige. Blir de sjuka har vi lovat att stå för karantänen i Sverige, vi har glesat ut boendena och byggt en organisation för detta men det går inte fram", säger han.
Förra året kom sammanlagt drygt 6 000 utländska bärplockare till Sverige under säsongen.

Matförpackningar svåra att öppna

Hela sju av åtta livsmedelsförpackningar upplevdes som svåra att öppna när Reumatikerförbundet testade dem. Den enda som fick godkänt var en halvlitersförpackning Sia Glass, men då med minsta möjliga marginal. Underkänt fick däremot Falksalt i plastburk, Ekströms blåbärssoppa, Knäckebröd Falu Råg-Rut Wasabröd, Jozo salt i plastburk, Gevalia bryggkaffe, Felix ketchup samt O'boy chokladdryck (i en förpackning som ändrats efter testet).
"Vi såg att små designförändringar i befintliga förpackningar skulle göra stor skillnad för oss som köper produkterna", säger Reumatikerförbundets ordförande Lotta Håkansson, som framförallt lyfter fram förseglingar som onödigt svårforcerade.
"Förseglingar finns för att konsumenten ska vara säker på att förpackningen är oanvänd. Det finns ingen anledning varför den ska vara onödigt svåröppnad", säger hon.
Enligt Reumatikerförbundet har nästan var femte person svårt att öppna förpackningar.

Hävda restriktioner välkomnas

"Vi ser mycket positivt på att reserestriktionerna nu hävs. Det kommer att göra att fler svenska och en del utländska turister kan boka och besöka hotell, restauranger, caféer, campingar och andra företag inom besöksnäringen som är beroende av sommarturismen", säger Jonas Siljhammar, vd på besöksnäringens branschorganisation Visita efter beskedet om att regeringen häver reserestriktionerna inom Sverige.
"Men krisen för besöksnäringen är inte över. För att undvika konkurser och massarbetslöshet behöver stödpaketen till företagen förlängas. Omställningsstödet behöver komma på plats snabbt och gälla för fler månader framåt. Även de sänkta arbetsgivaravgifterna behöver finnas kvar längre än vad som hittills har beslutats", säger Jonas Siljhammar.

Johanssons Bröd uppköpt

Konkursdrabbade Johanssons Bröd i Sala köps nu upp av bageriföretaget Bake My Day i Huddinge – åtminstone varumärket och några av företagets recept. Lokalerna i Sala ingår däremot inte, utan produktionen kommer att ske i Huddinge, rapporterar Food Supply.
Köpesumman har inte uppgetts.

Pågen siktar på svenskt mjöl i påsen

Om två år ska allt mjöl som Pågen använder vara svenskt. Dessutom ska 90 procent av övriga råvaror vara svenska. Det blir företagets nya mål i syfte att bidra till att det svenska jordbruket utvecklas. Idag är siffrorna 98 respektive 87 procent.

Kvargen kommer i papphink

Arla Foods byter ut plasthinken för sin kvarg till en med omslag av kartong. På så sätt minskar man plastmängden för dem med 40 procent och koldioxidutsläppen för dem med 30 procent, uppger företaget.

Konkursvåg i norsk restaurangbransch

100 restauranger har gått i konkurs i Norge på grund av coronakrisen. Det är en ökning med över 72 procent jämfört med samma period förra året, visar siffror från den norska myndigheten Brønnøysundregistrene som har hand om landets företagsregister. Konkursvågen väntas fortsätta den närmaste tiden eftersom företaget då ska betala in både moms och semesterlöner, rapporterar E24.

Uppåt för Campbell Soup

Campbell Soup fick sig en skjuts av bunkringen av konserverade livsmedel under den tidiga coronakrisen och ökade sin vinst före skatt för räkenskapsårets tredje kvartal till 218 miljoner USD (156). Omsättningen sköt i höjden till 1,47 miljarder USD (1,30).

Midsona och Dalsspira steg

Även på torsdagen var det relativt ont om stora rörelser i branschen på börsen. Midsona A steg mest, med 4,85 procent till 54:00 SEK, före Dalsspira som steg med 4,76 procent till 4:40 SEK, Olvi A som steg med 3,14 procent till 42:70 EUR, och Lerøy Seafood som steg med 2,13 procent till 58:42 NOK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 6,67 procent till 0:42 SEK, medan Optifreeze föll med 2,55 procent till 26:80 SEK, Agromino föll med 2,40 procent till 12:20 SEK, och Umida föll med 2,29 procent till 2:13 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,53 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,07 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,33 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,35 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,89 procent. 

Gomidda: Melon i festivalen

Nähä, nu är det nog dags att flytta till Montana och börja odla tandtråd, som Frank Zappa funderade en gång i tiden. För nu har en av alla dessa uttråkade karantänssittande medborgare kommit på att det är just med sådant som man bäst skär upp en vattenmelon.
Många är vi som under tilltagande frustration försökt med kniv och tänder att skilja fruktköttet från det pansarliknande skalet, men det är alltså helt fel, konstaterar en kvinna som går under namnet "eternalrefuge86" på asociala mediesajten Reddit.
Den som vill se hur lekande lätt detta går till kan titta själv på https://www.reddit.com/r/lifehacks/comments/gtqi8x/an_easy_way_to_slice_watermelon_just_be_sure_the/ Se bara till att inte använda tandtråd med mintsmak, varnar hon oss.