foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/06, 2020

Orkla köper Havrefras

Orkla köper varumärket Havrefras från ägaren PepsiCo för en icke uppgiven summa. Köpet gäller enbar varumärket Havrefras, i de länder där det säljs, och innefattar inte personal eller anläggningar, och inte heller några andra varumärken från Pepsiägda Quaker Oats.

Storslagna planer för svensk matindustri

50 000 nya jobb, innovationer för minst en miljard EUR, kraftigt ökad export och 400 miljoner SEK i investeringar från branschen – det är visionen för svensk livsmedelsindustri för de närmaste tio åren, så som den formuleras i Sweden Food Arenas gemensamma agenda för innovation och forskning, vilken presenterades på tisdagen.
"Sverige har alla förutsättningar på plats för att bli världsledande inom hållbar, innovativ livsmedelsproduktion, låt oss ta vara på detta", säger Elisabet Rytter, forskningsansvarig på Livsmedelsföretagen (LI).
Visionen är att Sverige ska stå för "världens mest attraktiva mat och dryck", och bland annat satsa på hälsosamma produkter som är konkurrenskraftiga, resurseffektiva och klimatneutrala.
"Med en kraftfull tioårig satsning på livsmedelsinnovationer och forskning kan livsmedelssektorn bli Sveriges nya tillväxtmotor. Men det kräver att vi tas på allvar både när det gäller vår storlek och vår potential när staten tar beslut om sina kommande innovations- och forskningssatsningar", säger Per Arfvidsson, vice vd för Lantmännen och ordförande i Sweden Food Arena.
"Agendan är efterlängtad och är ett mycket bra resultat av livsmedelsstrategin", säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
Hela agendan finns på https://swedenfoodarena.se/wp-content/uploads/Sweden-Food-Arena_innovations-och-forskningsagenda_digital_slutlig.pdf

Vinstras för Lantmännens livsmedel

Lantmännens livsmedelsdivision minskade rörelsevinsten för årets fyra första månader med 49 procent till 190 miljoner SEK, efter att omsättningen minskat med fyra procent till 5,10 miljarder SEK. Framförallt är det försäljningen till foodservicesektorn som minskat, och då främst av bagerivaror.
För hela koncernen ökade dock vinsten före skatt till 447 miljoner SEK (335), och omsättningen till 15,73 miljarder SEK (15,33).

Lantmännen trycker på pausknappen

Lantmännen kommer att skjuta på planerade investeringar och samtidigt försöka minska kostnaderna inom hela koncernen. Det säger vd Per Olof Nyman i företagets delårsrapport.
"Lantmännens finansiella situation är fortsatt stark och vi bedömer att vi har de likvida resurser som krävs för att komma igenom krisen. Det är dock svårt att bedöma den ekonomiska påverkan på sikt och hur starkt den pågående recessionen kommer att påverka oss", förklarar han.
Vilka nedskärningar som kan bli aktuella har inte specificerats.

Lantmännen: Vi bör öka självhushållningen

"Vi bör öka självhushållningen. Vi bör öka andelen svenskproducerad mat i Sverige", säger Lantmännens vd Per Olof Nyman, som nu ger sig in i debatten om svensk beredskap efter debaclet med coronakrisen som gjorde att flera livsmedel sålde slut. Visserligen hanterade tillverkare och handel den situationen bra – "det var en ganska kort period som det var en brist", säger han – men det blev ändå en väckarklocka.
"Vad händer vid en längre avspärrning eller om en pandemi får ännu större påverkan?" säger Per Olof Nyman till TT.

Matsmart köper hela Paolos torrvarulager

Matsmart köper nu hela lagret med torr- och skafferivaror med varumärket Paolos från Evanoff Group, något man förhandlat med säljaren om sedan en tid. Matsmart kommer att sälja dem med 50 procents rabatt, och donerar 350 000 SEK till barnrättsorganisationen Child10, som arbetar emot sexuell exploatering och människohandel.
Hur stort lagret är eller hur mycket Matsmart fått betala för det har inte uppgetts.
Varumärket Paolos upphörde nyligen efter att grundaren Paolo Roberto gripits för att köpt sex av en prostituerad.

Nya fruktdrycker från Nestlé

Nestlé lanserar nya fruktdrycksserien NaturNes i Sverige. Det är en dryck som enligt företaget bara innehåller vatten och ekologisk frukt, och som säljs i en förpackning anpassad för barn, så att de inte ska spilla.

Dalsspira föll

Dalsspira föll med 5,41 procent till 4:20 SEK på en börsonsdag som karaktäriserades av förhållandevis få stora rörelser i branschen. Scandinavian Tobacco föll med 4,40 procent till 97:80 DKK, medan Eatgood föll med 4,03 procent till 2:38 SEK, Kesko B med 2,58 procent till 15:10 EUR, och Kesko A med 2,56 procent till 14:44 EUR.
Austevoll steg samtidigt med 5,05 procent till 80:05 NOK, medan Royal Unibrew steg med 4,40 procent till 559:40 DKK, Rootfruit steg med 4,07 procent till 6:40 SEK, Veg of Lund steg med 3,80 procent till 5:46 SEK, Peckas Naturodlingar steg med 3,33 procent till 9:30 SEK, och Cloetta steg med 3,14 procent till 24:96 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,34 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,64 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,01 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,88 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,16 procent. 

Gomidda: Jordgubbebuggar

Lägg jordgubbar i saltvatten i en halvtimme – nej, detta är inte inledningen till något nytt oväntat recept, utan en trend på asociala medietjänsten TikTok. Utför man detta manöver så kryper nämligen alla småkryp ut, som vanligtvis bor i jordgubbarna, och som inte är särskilt förtjusta i saltvatten.
Tyvärr är det tydligen ganska gott om sådana i de små bären (jaja, vi VET att jordgubbar inte är bär, men det är inte helt lätt att få genomslag för uttrycket "fruktförband med nötter"), viket lett till många kommentarer på temat Vi äter ju insekter. Men det gör vi ändå, och de är inte farliga, enligt experterna.
"Äter man färsk frukt och grönt, så äter man småkryp", säger professor Greg Loeb, entomolog vid Cornelluniversitetet till CNN, som skämtar att det ju bara blir lite extra proteintillskott.
Det ska 17 försöka vara vegetarian.