foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/06, 2020

15 procent har korttidspermitterat

Drygt 15 procent av de svenska livsmedelsföretag som har kollektivavtal har korttidspermitterat personal under coronakrisen. Det visar siffror från Livsmedelsarbetareförbundet, rapporterar Mål & Medel. I början av maj hade totalt 298 livsmedelsföretag korttidspermitterat 3 264 anställda, framförallt företag som inte säljer via dagligvaruhandeln – och särskilt de mindre bagerierna: 144 av de 298 företagen är bagerier.

Ottos Barnmat i konkurs

Ottos Barnmat har försatts i konkurs på egen begäran. Företaget har tyngts av ekonomiska problem i flera år trots samarbete med Probi och trots listning hos alla stora svenska dagligvarukedjor. Konkursförvaltaren Bo Svensson säger till Food Supply att han inte ser någon möjlighet för någon annan att driva företaget vidare, eftersom tillgångarna är slut.
Tre anställda berörs.

Mathem ökar i Göteborg

Matkasseföretaget Mathem räknar med att kunan öka med 300 procent i Göteborg efter att ha tecknat avtal med Ikano Bostad om ett nytt, större lager i Mölndal. Där kommer även dotterbolaget Fruktbudet att inhysas, båda efter att ha vuxit oväntat snabbt under coronakrisen.
"De senaste månadernas explosionsartade ökning för MatHem har gjort att vi har behövt agera snabbare än planerat", säger Mathems vd Johan Lagercrantz.

Mat.se levererar medicinen

Matkasseföretaget Mat.se ska även börja leverera mediciner till dem som behöver det, i samarbete med nätapoteket Apohem. Båda ägs av Axfood och blir dessutom lagergrannar i Årsta i höst, tillsammans med även Willys och Hemköp.

Uppköp i kyl- och frystransportbranschen

Fiskhamnens åkeri i Göteborg, som fokuserar på kylt och fryst samt torrt gods, köps upp av Tempcon Group, en koncern som äger ett antal åkerier i samma bransch. Fiskhamnens åkeri med 45 anställda har terminaler i Göteborg och Stockholm och ett stort linjenät i södra Sverige. Köpesumman har inte uppgetts.

Facken sågar utskällt LAS-förslag

"Det är ett uselt förslag som skulle förändra arbetsplatserna i grunden. Det skulle i princip innebära en fri uppsägningsrätt". Det betyget får den omdiskuterade utredningen av förändringar i LAS, Lagen om anställningsskydd, av Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Eva Guovelin.
"Förslaget förstärker arbetsgivarnas maktställning och ökar otryggheten för de anställda. Tysta och rädda anställda utvecklar inga företag", säger Eva Guovelin, som menar att förslaget för svensk arbetsrätt "50 år tillbaka i tiden".
"Våra medlemmar behöver mer trygghet, inte mindre. Låt i stället oss parter göra upp om spelreglerna på arbetsmarknaden", säger hon.
Samma tongångar kommer från flera fackförbund.
"Snart kan vi sluta kalla den för lagen om anställningsskydd och bara lagen om anställning. Det är ett hån att de kallar utredningen för en moderniserad arbetsrätt när den är så otidsenlig", säger Linda Palmetzhofer, Handelsanställdas förbunds första vice ordförande, till Handelsnytt.
LAS-utredningen presenterades på måndagen efter krav från Centerpartiet och Liberalerna i det så kallade januariavtalet, men kritiken mot förslagen i den har varit hård från flera håll, både från fackförbunden och även från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Bland de främsta invändningarna finns förslag om att arbetsgivare ska kunna undanta upp till fem personer från turordningsreglerna, samt att facket inte ska få ogiltigförklara en uppsägning vid företag med färre än 15 anställda.

Veg föll

Gårdagens vinnare blev dagens förlorare när Veg of Lund vände nedåt och föll med 5,86 procent till 5:14 SEK. Orkla föll samtidigt med 3,62 procent till 84:18 NOK, Chr. Hansen föll med 3,02 procent till 629:60 DKK, Mackmyra föll med 2,65 procnt till 8:08 SEK, och Agromino föll med 2,40 procent till 12:20 SEK.
Mowi steg samtidigt med 6,42 procent till 194:80 NOK, medan Grieg Seafood steg med 5,63 procent till 105:00 NOK, Harboes Bryggeri steg med 4,91 procent till 59:80 DKK, Salmar steg med 4,89 procent till 458:60 NOK, Umida steg med 4,27 procent till 2:20 SEK, och Scandi Standard steg med 4,09 procent till 63:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,00 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,01 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,30 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,62 procent. 

Gomidda: Stig-Helmer ringde just

...och ville ha tillbaka sitt välbekanta skämt från filmen "Sällskapsesan", där han tror att man kan få mer juice genom att trycka på den knapp i taket som kompisen Ole säger att han ska trycka på (för att kalla på flygvärdinnan). För verkligheten efterapar ju som bekant dikten och överträffar alltsomoftast även densamma, och nu delar Instagramgruppen Passenger Shaming en bild på hur en flygpassagerare hade tänkt sig att värma på en bit medhavd pizza med hjälp av samma panel.
Fast denne var inte smart nog att sätta på värmen på fullt spett, utan försökte enligt uppgift istället värma sin pizzabit med hjälp av värmen från belysningen.
Det är bara att hoppas att det inte var LED-lampor på det flygplanet – vilka ju som bekant inte avger någon värme.