foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/06, 2020

250 varslas på Martin & Servera

Martin & Servera varslar sammanlagt 250 anställda på sina fyra lager i Enköping, Halmstad, Norrköping och Umeå. Orsaken är att grossistföretaget drabbats hårt av minskad efterfrågan på grund av coronakrisen, som slagit hårt mot restaurangbranschen. Flest varslade – 97 – arbetar i Norrköping, men företaget påminner om att varslen inte nödvändigtvis behöver leda till uppsägningar.
"Vi vet att marknaden kommer att vända uppåt igen", säger vd Liv Forhaug.

Löfbergs: Vi måste göra mer än kaffe

"Vi måste nog göra något annat än att bara tillverka kaffe". Det säger Löfbergs vd Lars Appelqvist när han nu reflekterar över vilka följder som coronakrisen har haft hittills.
"I Sverige har kaffedrickandet varit konstant under pandemin, det har flyttat hem till folk från arbetsplatser och restauranger, men exporten drabbades hårt när länder stängde helt", säger han till Dagens Nyheter, och flaggar för att det kan bli mindre tillgång på kaffebönor och ett allmänt "ekonommiskt torftigt" år.
"Pandemin slog till så snabbt och hårt och har tvingat oss att fundera på vår affärsidé, vi behöver fler korgar för våra ägg. Det är för sårbart att bara sälja kaffe. Ett test har varit att leverera kaffe hem till folk i Karlstad, nu har vi en massa idéer för nya affärer som bygger på service. Vi vill göra mer för kunderna", säger Lars Appelqvist.

Nederländsk bjässe kommer till Sverige

Nederländska livsmedelstillverkaren Wessanen siktar nu på den svenska marknaden, och släpper lite av en blandad kompott här – patéer, drycker på burk samt te. Lanseringen sker på bred front med hjälp av välkända svenska distributören Movement.

Enklare att hitta svenskmärkt

Det ska bli enklare att hitta livsmedel med märkningen "Från Sverige". det är meningen när Svenskmärkning AB, som står bakom denna, släpper nytt material för marknadsföring i butik. Handlarna kan välja mellan tre olika paket allteftersom vad som passar dem.
"Det ska vara lätt att hitta Från Sverige-märkta produkter i butiken och lätt att förstå de värden som märkningen står för. Att öka synligheten i butik är ett prioriterat arbete 2020. Att erbjuda butiksmaterialet är en viktig del av det arbetet", säger Svenskmärknings vd Maria Forshufvud.

Ica ska öka svensk växtbaserad mat

Ica sjösätter kampanjen Växa, som ska ha till uppgift att öka utbudet av svenskproducerade växtbaserade livsmedel. Det ska ske bland annat genom att "stödja produktutveckling och uppskalning av hållbar växtbaserad mat, men också samverka med forskning och utveckling för framtagande av hållbara, svenskproducerade råvaror", enligt kedjan.
"Vi ser ett starkt intresse för växtbaserad kost, men en utmaning är att det finns för få svenska alternativ. För att lyckas måste vi samarbeta och dela både kunskap och risk", säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.

Paulig öppnar i Mölndal

Pauilg har nu öppnat sin nyligen ombyggda fabrik i Mölndal, där man sedan tidigare tillverkat kryddor men nu även ska producera ett hundratal Risentaprodukter. Åtta personer har nyanställts, och flera nya produkter kommer att bli resultatet efter sommaren, samt en del med ny design.
Samtidigt stänger företaget sin fabrik i Rotebro, där produkterna tidigare tillverkats.

För stark öl dras tillbaka

Coop återkallar ett parti Signum öl med uppgiven alkoholhalt om 2,8 procent. Det sker sedan man upptäckt att ölen kan innehålla för mycket alkohol. Hur hög procenten i själva verket är har inte uppgetts.

Absolut ska stötta konstnärer

Tio konstnärer i Storbritannien har fått i uppdrag att formge varsin ny variant av Absolut Vodkas ikoniska flaska. Kunderna kommer att kunna rösta på den variant de tycker bäst om via Instagram. Tanken är att stödja de konstnärer som drabbats av coronakrisen.

Veg steg

Veg of Lund steg mest i branschen på börsen på måndagen, med plus 8,76 procent till 5:46 SEK. Midsona B följde efter med plus 7,88 procent till 53:40 SEK, medan Eatgood steg med 5,13 procent till 2:46 SEK, Midsona A steg med 4,00 procent till 52:00 SEK, Cloetta steg med 2,70 procent till 24:30 SEK, och Rootfruit steg med 2,50 procent till 6:15 SEK.
Umida föll samtidigt med 2,76 procent till 2:11 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,07 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,16 procent, medan Köpenhamns- och Oslobörserna höll stängt. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,04 procent.

Gomidda: Gammal sprit

Vad ska nu detta vara. Komma hem med en flaska GAMMAL sprit?? Och slösa en massa pengar på den?
Så skulle man kanske kunna säga om man var partner till den icke namngivne person som häromdagen ropade in en 258 år gammal flaska Gautier Cognac för 118 580 GBP, alltså knappt 1,4 miljoner SEK eller vad man får betala för en villa i Pauliström. Bara tre flaskor av den åtråvärda drycken finns kvar, och på Sotheby's i London, som förrättade auktionen, har man aldrig haft någon äldre dryck än så till försäljning.
Den hade legat i källaren hos en och samma familj i generationer, men trots det har denna årgång 1762 ändå bibehållit angenäm styrka och smak, lovar auktionsfirman.
En klen tröst om man råkar ha en okunnig partner som tycker att det där gamla blasket är väl bara att hälla ut. Om det nu skulle vara så.