foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/04, 2023

Norge vill stoppa e-handel med tobak

Norges regering vill förbjuda all internetförsäljning av tobaksvaror, i syfte att förhindra försäljning till minderåriga och få kontroll över vad som förs in från utlandet.
"Vår vision är en tobaksfri generation", säger folkhälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Det skulle inte bara innebära att till exempel svensk försäljning av snus till norska kunder stoppas – även för norska snusproducenter stoppas handeln, vilket lett till hård kritik.
"Regeringen skiljer inte på rökvaror och icke-rökta produkter", säger Eirik Volent, som driver företaget Snusbonden i Trøndelag, till NTB. "Rökvaror och snus skiljer sig helt från produktion till skadepotential. Nu ska de förbjuda nätförsäljning av snus för att folk för av rökning", säger han.

Brott i hälften av butikerna

Stölder av smör och kött finns bland de orsaker som drivit upp brottsstatistiken för svenska butiker – 47 procent av alla butiker i landet oavsett bransch har utsatts för stölder, hot, eller andra brott under det senaste kvartalet. Det visar Svensk Handels senaste säkerhetsindex. Siffran har ökat med tre procentenheter sedan sista kvartalet förra året.
39 procent har utsatts för stölder under den senaste veckan, 20 procent har utsatts för hot den senaste månaden, och 14 procent har utsatts för bedrägeri eller bedrägeriförsök under samma period.
69 procent av brotten anmäls överhuvudtaget aldrig, enligt undersökningen, men missnöje med polisens förmåga att utreda dem var bara en faktor i en fjärdedel av fallen. 58 procent säger att man helt enkelt inte har någon misstänkt gärningsperson.
Dagligvaruhandeln särredovisas inte, utan enkäten ska enligt Svensk Handel spegla fördelningen av samtliga branscher.

Dags att tycka till om nordiska näringsrekommendationer

Är det bra eller dåligt att uppmana alla i Norden att till exempel äta mindre kött och mer växtbaserat? Det vill nu myndigheterna i de nordiska länderna ha svar på från bland annat livsmedelsindustrin, när man skickar ut förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer (NNR) på öppen remiss.
Bland annat vill man alltså kraftigt minska rekommenderat intag av kött, vilket för män – som äter nästan dubbelt så mycket kött som kvinnor gör – skulle innebära en halvering mot dagens rekommendationer.
"Forskningen är tydlig med att det bästa för klimat och miljö är att minska köttkonsumtionen och istället äta mer baljväxter, grönsaker och fullkornsprodukter. Det skulle också vara bäst för hälsan", säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket och Sveriges representant i NNR-arbetsgruppen.
Fram till 26 maj kan man lämna synpunkter på förslaget, som sedan ska ligga till grund för bland annat nya svenska kostråd från Livsmedelsverket. Norska Helsedirektoratet ansvarar för remissrundan som man kan ge sig in i här.

Gör-det-själv-snacks från Paulig

Paulig lanserar "Snack Bases", en sorts bassats för snacks som man kan göra egna varianter av.
"Produkterna levereras som pellets och expanderar upp till 5 gånger när de tillagas", förklarar företaget, och framhåller att man därutöver kan smaksätta och krydda dem precis som man själv vill. Pelletsen behöver inte kylas eller frysas och tar mindre plats än vanliga snacks i transporten.

Texas Longhorns kött blir svenskt

Restaurangkedjan Texas Longhorn går över helt till svenskt kött och ursprungsmärker därmed också sina restauranger med "Kött från Sverige". KLS är huvudleverantör till kedjans 34 restauranger runtom i landet.
"Här har Texas Longhorn gjort ett viktigt ställningstagande och vi hoppas att fler följer efter", säger KLS vd Viktor Tornberg.

Alkoholfria nyheter från Kiviks

Kiviks Musteri lanserar två nya alkoholfria drycker under namnet Kiviks Sommelier. De kommer i varianterna "Blomma", med smak av enbär, citrus, passionsfrukt och mango, och "Skog", smaksatt med fläder, syrat granskott, krusbär, enbär och mastic (en sorts kåda).

Återstuds för Umida

Umida drog iväg med 17,24 procent till 3:06 SEK på tisdagen efter gårdagens ras. före bland andra Skåne-Möllan som steg med 4,35 procent till 108:00 SEK, Probi som steg med 3,83 procent till 176:00 SEK, och Carlsberg A som steg med 3,05 procent till 1 350:00 DKK.
Norcod "ledde" på minussidan med en nedgång om 7,32 procent till 38:00 NOK, medan Eatgood föll med 6,42 procent till 1:75 SEK och Opticept föll med 2,72 procent till 7:14 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,22 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,37 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,18 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,99 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,08 procent.

Gomidda: Château Dyrehøj

Äkta danskt vin är kanske inget som hamnar i Systembolagets premiumsortiment eller på Bukowskis vintageauktioner – men bortser man från sådana petitesser finns nu chansen att bli vinkung eller -drottning i Danmark. Landets största vingård Dyrehøj är nu till salu, meddelar ägaren Tom Christensen, som 2008 gick över till vin från svin, som var vad han tidigare födde upp på sin gård.
39 miljoner DKK står det på prislappen, och för den summan får man över 50 000 plantor, en tvåsiffrig miljonomsättning, samt vinst sedan 2019, enligt danska nyhetsmedia. Dessutom kan Tom Christensen själv komma att ingå i köpet, ifall köpare så önskar, liksom övriga medarbetare.
En framtidsbransch, kanske, med tanke på den globala uppvärmningen, även om det möjligen är en bit kvar innan en Dyrehøj 2023 nämns i samma andetag som en Mouton Rothschild 1945 eller en Pétrus 1961.

Email Marketing Powered by MailPoet