foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/03, 2023

Avtalet: Slutspurt idag

Idag gör parterna inom industrin ett sista försök att nå ett avtal – senast vid midnatt ska det vara klart, annars inträffar avtalslöst tillstånd, och det kan bli strejker, lockouter och övertidsblockader efter påsk.
Medlarna lämnar ett slutbud som parterna ska säga ja eller nej till, men om det blir nej från någon part men det ändå verkar meningsfullt att fortsätta, kan nattmanglingen komma att tillåtas fortsätta över midnatt.
Parterna har dock kallat till pressträff redan klockan 19 ikväll, vilket skulle kunna tolkas som att ett avtal är i sikte.
Hittills har dock parterna stått långt ifrån varandra; facken har låst fast sig ganska hårt vid löneökningar inte minst på grund av den kraftiga inflationen, medan arbetsgivarna har försökt hålla emot av samma skäl.
"Lönen är högsta prioritet för våra medlemmar", sade till exempel Livs ordförande Eva Guovelin när facken sade nej till det förra medlarbudet, medan Livsmedelsföretagen (LI) motvilligt tackade ja till det budet under protester om att det skulle bli "tufft för många företag att klara ökade lönekostnader i sådan omfattning, särskilt beaktat det kärva ekonomiska läget och den stora osäkerhet som råder på grund av externa faktorer och kriser utanför företagens kontroll, vilket påverkar konkurrenskraften", som LI:s förhandlingschef Henrik van Rijswijk uttryckte det.

Nu ska surströmmingen räddas

Den svenska surströmmingen har varit nära på utrotningshotad som produkt under flera år – förra året fick industrin bara mellan tio och 20 procent av all strömmingsråvara som man skulle ha behövt. Nu ska Jordbruksverket tillsammans med tillverkarna försöka komma fram till hur man ska kunna lösa krisen, bland annat genom att fånga strömming på andra platser än de traditionella, eller rentav genom att testa andra fiskarter.
"Bristen på strömming har oroat både industrin och konsumenterna", säger Lina Waara, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket. "Surströmmingsindustrin är en liten sektor med ett fåtal företag, men är bärare av ett svenskt kulturarv i framförallt Norrland".
Exakt när arbetet ska mynna ut i konkreta förslag till åtgärder har inte uppgetts.

Pepsi byter logga för att fira

Pepsi-Cola firar 125-årsjubiléum den 28 augusti i år, och för att fira detta passar PepsiCo på att byta logotyp på alla sina Pepsidrycker. Det blir första gången på 14 år som något sådant byte sker, och den nya designen kommer på marknaden i Nordamerika reda nu under våren. Övriga världen får dock vänta till nästa år.

Ica tyst om vilka prissänkningar det blir

Ica tänker inte berätta vilka omkring 300 varor som man tänker sänka priserna på efter påsk. Det är av konkurrensskäl, säger Ica Sveriges marknads- och försäljningsdirektör Joakim Bohman till Sveriges Radios Ekoredaktion. Samtidigt kommer prissänkningarna att bli upp till den enskilde handlaren; Ica sänker priserna centralt, och sedan får handlarna navgöra om de ska sänka i butik lika mycket.
Lidl och Coop har dock valt att redovisa exakt vilka varor man sänker priserna på, och Willys gör just nu reklam på temat "Vårt utspel är att vi fortsätter som vanligt", med budskapet att man sänkt priset på 504 varor i mars – dock utan att närmare ange vilka.

Självscanning stoppas efter stöldvåg

Flera Icabutiker, bland annat i Stockholmsområdet, har stoppat kundernas självscanning av varor efter att stölderna av livsmedel ökat.
"Det är lätt att ”glömma” en ost, en köttbit eller en burk löjrom för 1 400 kronor", säger Ulf Svensson, som driver Ica Aptiten på Södermalm i Stockholm, till Dagens Nyheter. "Vi tog en person bara för någon timme sedan som hade stulit en hel säck full med kött".
"Många tycker det är enklare att stjäla när man inte träffar en annan människa. Tröskeln är högre om du tittar någon i ögonen som sitter vid kassabandet", säger Per Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, till tidningen.
Exakta siffror för hur mycket som stjäls i svenska matbutiker just nu saknas dock.

Uppåt för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee steg med 14,95 procent till 0:692 SEK på fredagen, före bland andra Agtira som steg med 6,13 procent till 16:45 SEK, HKScan som steg med 5,98 procent till 0:78 EUR, Simris Group som steg med 4,55 procent till 0:517 SEK, och LMK Group som steg med 4,43 procent till 7:31 SEK.
Ice Fish Farm föll med 28:20 NOK, medan Eatgood föll med 2,79 procent till 1:74 SEK och Mackmyra föll med 2,46 procent till 2:38 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,10 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,59 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,23 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,75 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,27 procent.

Gomidda: Kris? Vaddå kris?

De dåliga tiderna och hotande lågkonjunkturen märks det inte mycket av på anrika auktionsfirman Bukowski's, som tillsammans med Systembolagets Dryckesauktioner glada i hågen nu aviserar den 50:e gemensamma auktionen på diverse ädla drycker nästa vecka.
Både intresset och kännedomen ökar år från år, berättar auktionsfirman, som låter berätta att stora andelar champagne, italienska röda viner samt skotsk whisky brukar vara de mest populära dryckerna.
I katalogen finner vi till exempel en Montrachet 2009 med utropspris 70 000 SEK, en låda Salon 1996 för 66 000 SEK, en låda Château Mouton Rothschild 1996 för 60 000 SEK, samt en La Tâche 2018 för 50 000 SEK. För att inte tala om en Romanée-Conti 2005 med utropspris 250 000 SEK, eller en flaska av samma tillverkare från året efter som säljaren vill ha minst 150 000 SEK för.
250-tusingen hade visserligen i skrivande stund bara fått bud på 1 600 SEK, men det är ju några dagar kvar att buda.

Email Marketing Powered by MailPoet