foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/03, 2023

Matpriserna: Inköpspriserna stiger lika mycket som i butik

Svenska dagligvaruhandlares och grossisters inköpspriser för livsmedel har stigit med 22,3 procent under de tolv månaderna fram till februari – alltså till och med aningen mer än de 22,1 procent som priserna stigit för konsumenterna. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Ser man ytterligare några år tillbaka i tiden har inköpspriserna till och med ökat mer än butikspriserna – 36 procent sedan 2020 för inköpen mot 25,5 procent i butik, enligt SCB.
Däremot går det inte att dra slutsatsen att dagligvaruhandelns ekonomi försämrats i motsvarande grad.
"Lönerna inom dagligvaruhandeln har till exempel inte stigit i samma takt som priserna på livsmedel för konsumenterna. Därför går det utifrån prisstatistiken inte att avgöra om prisökningarna i butikerna faktiskt är i linje med dagligvaruhandelns kostnadsutveckling det senaste året", enligt SCB.

Även Axfood kan sänka priser

Axfood planerar "en mängd" prissänkningar på lågpriskedjan Willys, och säger att man redan sänkt priset på över 500 varor under de senaste två veckorna, alltså redan innan Lidl, Ica och Coop började minska priserna.
"Vi kommer bevaka de prissänkningar som våra konkurrenter gör att säkerställa att vi har den billigaste matkassen", säger Johanna Eurén, kommunikationschef för Willys på Axfood till TV4 Nyheterna.

Nick's till Danmark

Svenska snackstillverkaren Nick's lanserar nu sina produkter i Danmark. Redan idag finns dessa på Coop och Dagrofa, men det blir fler butiker och fler produkter framöver, enligt företaget.
Totalt finns Nick's på 16 olika marknader.

Färdigskivade köttbullar från Scan

Färdigskivade Mamma Scans köttbullar – den något udda nyheten kommer nu på den svenska marknaden.
"Finns det något värre än en instabil köttbullemacka som trillar isär som ett Jenga-torn? Eller att behöva oroa sig för att barnen ska skära sig när de delar köttbullarna till matsäcken? Nej. Tack och lov finns Mamma Scan som räddar vårens alla utflykter med sitt senaste köttbulletillskott", motiverar HKScan nyheten med.

DC inför rätta för kvävning

Imorgon inleds en rättegång mot Danish Crown för grovt djurplågeri, efter att 130 grisar kvävts till döds vid företagets slakteri i Skærbæk hösten 2021. Ventilationsanläggningen till det stall där djuren befann sig hade stängts av, vilket enligt både åtalet och företaget innebär att någon människa har gjort fel, skriver JydskeVestkysten.
"Det finns ingen som gör något sådant avsiktligt. Vi har haft en djupt olycklig medarbetare", säger Danish Crowns presschef Jens Hansen till tidningen.

USA godkänner Novozymes-Chr. Hansen

Novozymes planerade köp av konkurrenten Chr. Hansen har fått godkänt av konkurrensmyndigheterna i USA. Flera konkurrensmyndigheter samt aktieägarna måste visserligen godkänna affären, men företagen räknar med att kunna slutföra affären som planerat mot slutet av året eller början på nästa.

Malaysia rasar mot EU-regler

EU:s nya hårdare regler som ska förhindra att skogar världen över skövlas kommer att drabba små producenter av till exempel palmolja, kaffe, kakao med mera. Det hävdar både regeringen och branschföreträdare i Malaysia, som kräver att EU ändrar reglerna.
Dessa "slår orättvist hårt mot icke-europeiska småbönder", säger till exempel sex branschorganisationer i ett brev till EU.
"Reglerna för även med sig potentialen att märka Malaysia som ett 'högriskland' för avskogning. Sådan märkning skulle vara högst förödmjukande för vårt lands image och högst orättvis", heter det vidare i brevet, där branschorganisationerna framhåller landets "utmärkta" arbete för hållbar produktion av bland annat palmolja.
Även Malaysias vice premiärminister, tillika minister för plantager och råvaror, Fadilah Yusof stödjer skrivelsen, och uppmanar EU att vidta åtgärder snarast, rapporterar Food Navigator.

LMK föll

LMK Group föll med 11,42 procent till 6:98 SEK på tisdagen, före bland andra Norcod som föll med 6,79 procent till 41:20 NOK, Humble Group som föll med 4,42 procent till 6:165 SEK, Ice Fish Farm som föll med 2,58 procent till 30:20 NOK, och Lohilo som föll med 2,40 procent till 1:874 SEK.
Veg of Lund steg med 5,27 procent till 0:999 SEK, medan Simris Group steg med 2,22 procent till 0:46 SEK och Skåne-Möllan steg med 2,08 procent till 98:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,18 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,58 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,04 procent.

Gomidda: Mammut Scan

Snart ska man kunna göra något som människan inte kunnat göra på tiotusentals år: äta köttbulle gjord på mammut.
Det vill i alla fall australiska företaget Vow, som säger sig ha lyckats få fram labbodlat mammutkött medelst DNA från mammutfynd, som man sedan fyllt på där det behövs med DNA-tillskott från vanliga kommunala elefanter.
Mammutbullen visas upp på bild av ITV, men finns ännu inte att köpa, för er som nu vill känna samhörighet med grottförfäderna som hade sådan förkärlek för mammutkött att de helt utrotade arten.
Vow experimenterar med flera sorters nu levande djurarter på samma sätt, i akt och mening att få fram kött utan att ta djur av daga, men mammuten är veterligen första gången man testat att odla kött från ett förhistoriskt djur.
Snart är det väl någon som testar att odla kött från dinosaurier. Eller varför inte hela dinosaurier som skulle kunna födas upp och förevisas för allmänheten. Fast vi har för oss att det fanns någon film eller så som antydde att sådana experiment kunde ha vissa nackdelar.

Email Marketing Powered by MailPoet