foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/03, 2023

Nya besked: Ica och Coop sänker priserna trots allt

Trycket mot de stora dagligvarukedjorna från allmänheten, finansministern, och konkurrenten Lidl blev för stort. Nu sänker både Ica och Coop livsmedelspriserna – om än med vissa förbehåll.
Coop sänker priserna på frukt och grönt med tolv procent från och med torsdag, men bara för sina medlemmar. Ica å sin sida sänker priserna på över 300 varor med mellan fem och 25 procent, men inte förrän den 11 april – alltså efter påsken, en av årets stora mathelger.
Lidl meddelade förra veckan att man sänker priserna på ett hundratal dagligvaror från och med idag.

LO och Coop i matprisfejd

Coop "verkar ha övergett" tanken på att vara ett medlemsägt kooperativ med uppgift att förse vanligt folk med bra varor till rimligt pris. Den salvan avlossade LO:s förbundsordförande Susanna Gideonsson, tidigare ordförande för Handels, i helgen.
"Deras affärsmodell att vara medlemsägd, att finnas till för vanligt folk borde kunna flyga bättre än någonsin. Men det är inte det de gör affärer på i dag, det verkar vara annat som är viktigare", säger hon till TT, och avfärdar både Coops och konkurrenternas tal om att man måste följa producenternas prisökningar.
"(Kedjorna) har gått som tåget en rackarns rad av år. Tyvärr verkar det som de har tagit ut en högre vinstnivå än vad de har gjort historiskt", säger Susanna Gideonsson.
Coop tillbakavisar dock kritiken: Coop Sveriges vd Marie Nygren säger att hon är "besviken" över att Susanna Gideonsson "uttalar sig utan att ha fakta i frågan".
"Våra egna varumärken ligger 15 procent lägre i pris i snitt om man jämför med leverantörernas varumärken. Vi investerar otroligt mycket i våra medlemmar i form av medlemspriser, personliga och generella, men vi har också vårt fina medlemsprogram som ger upp till fem procent rabatt. Att bara gå och jämföra på hyllkanten blir felaktigt. Vi har rent mjöl i påsen och vi skor oss inte", säger hon till TT, och tillbakavisar även talet om att kedjan gått bra.
"Vi har haft det tufft under många år", menar Marie Nygren.

Kommentar: Debatt i diket

Det har inte undgått någon att matpriserna ökat snabbt på kort tid. Trots detta lägger svenskarna fortfarande en mindre andel av sin inkomst på mat än de flesta andra EU-medborgare. "De tre matjättarna" har på kort tid blivit ensamma syndabockar i en situation som är ytterst komplex och där många faktorer samverkat till att skapa en besvärlig situation.

Trots att många svenska hushåll drabbas avsevärt hårdare av stigande räntor än av ökade matpriser, så är det ingen som vill ta bankerna i örat. Alla fingrar pekar mot de elaka matjättarna. Matjättarna skyller ifrån sig men utan att kunna förklara varför svenskens plånbok plötsligt börjat svida, och därmed faller en skugga över hela livsmedelsbranschen.

Hur kunde det bli så?

Det finns inget enkelt svar på det heller. Men mycket handlar om kommunikation. Eller brist på kommunikation. Och brist på transparens.

Icas framgångsrika affärsmodell med fristående handlare har plötsligt blivit kedjans största problem. Handlarna sätter priserna, och de återkommande historierna om hur duktiga handlare blivit förmögna på sina butiker – i kombination med avslöjanden om slarv och fusk – har skapat en ofördelaktig bild i allmänhetens ögon. Handlarna har stor makt i bolaget, och från centralt håll kan man absolut inte lägga skulden på sina köpmän.

Matprisdebatten har fått enorma proportioner, och samtidigt kört rakt ner i diket med hög fart. Kedjorna är för tröga i sin kommunikation, och Livsmedelsföretagen når inte ut.

Än så länge har det här priskriget (för det kommer ett priskrig, förr eller senare) bara en vinnare: den familjeägda Schwarz-gruppen, som äger den enda kedjan i Sverige som varit snabb nog att hantera det som händer: Lidl.

Convini växer i Tyskland

Svenska foodservicebolaget Convini köper ytterligare ett halvdussin företagskunder i Tyskland, där man funnits sedan 2019. Företaget har nu omkring 300 måltidsbutiker i landet, där man märkt av ökad efterfrågan av mat- och dryckesautomater på arbetsplatserna. Företaget siktar nu på att Tyskland ska bli dess största marknad i Europa.

Mindre arsenik i barnmat

EU-kommissionen har satt nya lägre gränsvärden för arsenik i bland annat barnmat, som ett led i arbetet att förebygga cancer. Nivåerna för olika produkter skiljer sig åt en del, men kommer i stort att följa maxnivån för arsenik i salt om 0,5 mg/kg som slås fast i EU:s livsmedelsregler Codex Alimentarius.
Mer information finns på EU-kommissionens sajt (klicka här).

Mathem köper Kavall

Mathem köper matleveransföretaget Kavall för en icke uppgiven summa. Kavalls butiker och leveranser, som idag finns i  Stockholm, Göteborg och Malmö, kommer att drivas vidare av Mathem – men nu under namnet Mathem Express.
Samtidigt säkrar Mathem kapital från Kavalls fyra största ägare, så att man kan fortsätta att bygga på sitt nya automatiserade lager i Larsboda.

Uppåt för Simris

Simris Group steg med 5,43 procent till 0:4565 SEK på måndagen, före bland andra Agtira B som steg med 4,82 procent till 17:40 SEK, Ice Fish Farm som steg med 3,83 procent till 32:50 NOK, Sjöstrand Coffee som steg med 3,33 procent till 0:62 SEK, och Atria A som steg med 3,29 procent till 11:30 EUR.
Umida föll med 4,68 procent till 2:85 SEK, medan Eatgood föll med 4,20 procent till 1:825 SEK, HKScan A föll med 2,86 procent till 0:714 EUR, och Axfood föll med 2,35 procent till 240:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,16 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,70 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,29 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,48 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,48 procent.

Gomidda: Kjolen runt på 80 dagar

Har man ett stussomfång, som det hette förr, som klockar in på 139,7 centimeter, så kan man kanske känna anledning att hänga läpp. Dock icke Steph Oshiri, som använder sin svällande sittdyna för att smuggla in sprit till kompisarna när de går på lokal.
Detta förevisar hon i ett filmklipp på den numera icke salongsfähiga appen TikTok, skriver New York Post, som till skillnad från Foodwire har sett filmen (vi har inte riktigt samma resurser på IT-säkerhetsområdet som den amerikanska tidningen, som ni säkert förstår). I detta klipp lyckas hon få en hyfsat stor flaska att försvinna in mellan skinkorna, vilket i och för sig är något hon finner förnedrande, men vilket å andra sidan tillåter henne och kompisarna att supa billigt, berättar hon för tidningen.
Tjänar pengar på tilltaget gör hon också genom att visa upp det på nätet, noga räknat en hyfsad genomsnittligt månadslön, enligt egen utsago.
Fast med tanke på var flaskan smugglats in, kan man kanske fråga sig om hennes kompisar verkligen är så pigga på att halsa ur den som hon hävdar. Ljummen blir den ju också – och riskerar ju att så att säga bli mousserande under behandlingen, ifall hon inte kan hålla inne eventuella gasutsläpp.

Email Marketing Powered by MailPoet