foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/05, 2020

SD-aktiva får inte vara aktiva i Handels

Den som har fackligt förtroendeuppdrag för Handelsanställdas förbund kan inte samtidigt ha uppdrag för Sverigedemokraterna. Partiets politik går helt enkelt emot Handels stadgar. Det slår nu den skiljenämnd slutligen fast som haft att avgöra fallet med en klubbordförande för Handels i en Ica Maxibutik i Skåne som samtidigt haft kommunpolitiskt uppdrag för SD, rapporterar Handelsnytt. Personen förblir därför avstängd från Handelsuppdraget och ska betala över 200 000 SEK till Handels för ombudskostnader, medan fallet kommer att bli vägledande i liknande situationer i framtiden.
Handels ska verka för jämlikhet, likabehandling, att alla människor har lika värde och att organisationen är feministisk och antirasistisk, men i Sverigedemokraternas principprogram står det att partiet motsätter sig adoption för ensamstående, samkönade par och polyamorösa grupper, samt att islamismens inflytande över det svenska samhället ska motverkas och att invandring från muslimska länder med inslag av fundamentalism bör vara mycket starkt begränsad, enligt skiljedomen.
Skiljenämnden, med en representant vardera för facket och den person det gällde, samt en domare från Arbetsdomstolen som utsetts till opartisk ordförande av båda parter, fick bli högsta instans i fallet efter att Handels stängt av personen för ett år sedan och denne överklagat detta till Handels förbundsråd.

Omstridd EU-strategi kan komma oväntat

Redan i nästa vecka kan EU-kommissionen komma att lägga fram sitt delvis kontroversiella förslag till ny livsmedelsstrategi, "Farm to Fork", för hela EU. Den skulle egentligen ha lagts fram redan i mars, men coronakrisen gjorde att detta sköts upp på obestämd tid. Nu ser det emellertid ut som om att den kommer redan på onsdag, erfar Livsmedelsföretagens (LI) EU-expert Nicklas Amelin.
Det skulle i sig vara kontroversiellt eftersom coronakrisen ju fortfarande pågår, och eftersom det blir brådstörtat med att hålla debatt om saken. LI har också efterlyst mer tid för att kunna diskutera förslagen, eftersom branschen har fullt upp med annat för närvarande.
Mer kontroversiellt ändå är uppgifter om att förslaget skulle innehålla maxvärden för salt, socker och mättat fett i vissa processade livsmedel – oklart vilka – för hela EU, samt att det skulle innehålla ett mål om minskad användning av kemiska bekämpningsmedel med 50 procent till 2030. Båda dessa frågor har debatterats, men det är oklart om de faktiskt kommer att finnas med i strategiförslaget.

Stora framgångar för Pändy

Godisföretaget Pändy Foods, som köptes upp av Bayn Europe på nyåret, har nu fått sina produkter listade på Ica. Dessutom har företaget fått sin första listning i Danmark, på Salling Group med butikerna Netto, Føtex, Bilka och Salling.

Hemmaodling ökar i coronans spår

Intresset för att odla egna livsmedel har skjutit i höjden i spåren av coronakrisen. Rikstäckande kedjan Nelson Garden har till exempel sett en tvåsiffrig procentökning i försäljningen av alla sådana fröer, rapporterar Sveriges Radio Jönköping. Förutom själva krisen antas även människors mer tid hemma ligga bakom.

Ica återkallar morötter

Ica återkallar ett parti knippmorötter från Italien efter att man hittat höga halter av bekämpningsmedel i det.

Pepsi och General Mills vill hyvla TV-reklam

Pepsi och General Mills är två av de storföretag som nu vill skära ned sina reklamavtal för tredje kvartalet med upp till 50 procent. Enligt Wall Street Journal har avtalen alltid i många år haft en klausul som möjliggjort en omförhandling under pågående avtalsperiod, och under 2020 överväger alltså en rad företag för första gången att använda sig av denna klausul.

Nätmaten dubblade i USA under april

Online-försäljningen av dagligvaror ökade med 110 procent i USA under april 2020, enligt Adobes Digital Economy Index.

Pändyframgångar boostade Bayn

Bayn Europe blev onsdagens branschvinnare på börsen efter framgångarna för nyförvärvet Pändy Foods, och steg med 10,90 procent till 2:65 SEK. Dalsspira steg också, med 4,81 procent till 4:36 SEK, medan Axfood steg med 2,52 procent till 211:40 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 7,25 procent till 0:38 SEK, före Simris Alg som föll med 5,97 procent till 1:89 SEK, Eatgood som föll med 5,02 procent till 2:27 SEK, och Rootfruit som föll med 4,17 procent till 5:75 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,55 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 2,10 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,24 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,54 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,60 procent. 

Gomidda: Gangsta Gardening

Om man skriver "Gangsta Gardening" får man möjligen associationer till odling av diverse olagliga substanser i berusningssyfte. Så icke med den trend som bär detta namn och som just nu sprider sig från ghettokvarteren i Los Angeles över världen.
Det hela började otroligt nog som en protest, men när man ser grundaren Ron Finley beskriva vad han protesterade emot så förstår ma bättre. I södra centrala Los Angeles är klimatet ypperligt för livsmedelsodling – men istället domineras stadsdelen av spritaffärer, övergivna tomter, drive-by-skjutningar, ja ni vet hur det brukar se ut i filmerna. Ett "livsmedelsfängelse", kallar Ron Finley det själv, och när folk dessutom nu tvingas hålla sig hemma på grund av coronakrisen och haft anledning att fundera på försörjningsläget har odlingsintresset så att säga blommat ut på allvar.
"Jag tröttnade på att köra i 45 minuter tur och retur för att få tag på ett äpple som inte var impregnerat med bekämpningsmedel", säger han till The Guardian, som förklaring till varför han en dag helt sonika grävde upp en landremsa mellan huset och gatan och planterade frukt och grönsaker. En protest som dessutom var olaglig – men det var en lag som Ron Finley fick ändrad.
Numera har hans idé spritts över världen – nedgångna stadskvarter med längtan efter något grönare räder det sannerligen ingen brist på – och själv liknar han sitt odlande vid graffiti.
Kort och gott har Ron Finley lyckats göra trädgårdsskötsel moderiktigt – med slagord som hans närmast oöversättliga "Let’s all become gangsta gardeners … If you ain’t a gardener, you ain’t gangsta".
Det skulle Lars-Erik Samuelsson och Ulf Schenkmanis ha hört.