foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/03, 2023

Handeln ska granskas av Konkurrensverket

Dagligvaruhandeln ska nu granskas av Konkurrensverket, för att "se till att det inte pågår smyghöjningar av priser fast de kanske inte alls borde höja", som finansminister Elisabeth Svantesson (M) uttrycker det.
"Det kan vara lätt att göra det när vi har en inflation", säger hon efter att ha gett myndigheten uppdraget.
Elisabeth Svantesson konstaterar därmed att hon inte alls är nöjd med de svar som dagligvarukedjorna gav henne, när hon mötte dem helt nyligen.
"De hade sina förklaringar och den största förklaringen var att det inte var deras fel utan leverantörerna. Mitt tydliga budskap var att även de ska ta ansvar. De ska sätta press på sina leverantörer", säger Elisabeth Svantesson.

Avtalet: Facken säger nej igen

Livs och de övriga facken inom industrin säger nej till medlarnas bud i avtalsrörelsen, efter att nyligen ha avvisat medlarnas första framstöt. De lönehöjningar som föreslås är helt enkelt för dåliga, menar facken.
"Lönen är högsta prioritet för våra medlemmar och därför är vi tydliga i vårt svar till de opartiska ordförandena – det måste till högre nivåer på löneökningarna", säger Eva Guovelin, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.
Medlarbudet från de opartiska ordförandena var ett tvåårigt avtal med lönehöjningar om totalt 6,5 procent, och saknade de avsättningar till bland annat lägstalöner och arbetstidsförkortning som facken krävt.
"För att en slutlig hemställan ska kunna antas av Facken (sic) inom industrin måste avtalsvärdet vara väsentligt högre", skriver Livs, IF Metalls, Unionens, Sveriges Ingenjörers och GS ordföranden i ett gemensamt uttalande.
Facken har även krävt ett ettårigt avtal, men har tidigare sagt att man kan sträcka sig till ett tvåårigt. Dock kräver man att andra året går att säga upp.

Rapport: Ökad produktion, men lönsamheten står still

Produktionen inom hela den svenska livsmedelskedjan ökade mellan 2016 och 2021, men lönsamheten stod still. Dessutom kommer inga miljömål som "är särskilt relevanta för livsmedelsstrategin" att kunna uppnås till 2030. Det är innebörden i en ny rapport från Jordbruksverket, vilken syftar till att utvärdera livsmedelsstrategin.
Dock har producenterna lyckats få ersättning för de höjda kostnaderna snabbare än tidigare, vilket "visar på motståndskraft mot den pågående krisen i den svenska primärproduktionen", som myndigheten uttrycker det.
"Vi kan se att effekterna på företagens lönsamhet under perioden i stor omfattning har påverkats av yttre omständigheter, så som torkan 2018 och covid-19-pandemin. Priserna på insatsvaror och produktionsmedel har stigit kraftigt, samtidigt som marknadspriserna stigit i olika grad", konstaterar Camilla Burman, handelspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Grillkorv i trepack från Lithells

Lithells lanserar sin grillkorv i trepack, "som är tänkt "som svar på efterfrågan från såväl mindre hushåll som större sällskap där man vill ha variation", som företaget uttrycker det.

Honungsfusket lika utbrett som någonsin

Omkring hälften av all honung som importeras till EU har det fuskats med i någon form. I 60 procent av all importerad honung har någon form av socker blandats in. Det visar en undersökning som gjorts hos 44 företag inom EU av EU:s olika organ för hälsa, vetenskap och bedrägeribekämpning, rapporterar Just-food.
Den största andelen fuskhonung, 73 procent, kom från Kina – trots att det är Turkiet som står för den allra största delen honung som importeras till EU. 100 procent av all honung från Storbritannien befanns ha fuskats med.
Honung har i många år varit det livsmedel som det fuskats allra mest med.

Lohilo föll

Lohilo föll med 9,39 procent till 1:93 SEK på fredagen, före bland andra Norcod som föll med 6,25 procent till 45:00 NOK, Simris Group och Veg of Lund som båda föll med 5,87 procent vardera till 0:433 respektive 0:93 SEK, Lerøy Seafood som föll med 5,29 procent till 49:58 NOK, och LMK Group som föll med 4,82 procent till 7:30 SEK.
Eatgood steg med 5,25 procent till 1:905 SEK, medan Agtira steg med 3,11 procent till 16:60 SEK, och Umida steg med 3,10 procent till 2:99 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,26 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 2,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,15 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,93 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,50 procent.

Gomidda: Bad Spaniels

"Bad Spaniels Silly Squeaker" – en tuggleksak för hundar – har nu blivit föremål för USA:s högsta domstol. Orsaken: Den är mycket, mycket lik en flaska Jack Daniel's.
Etikett, layout, formgivning och typsnitt är i princip identiska med den världsberömda whiskeyn; ja, ni ser ju själva på bilden härintill.
Tvisten har lett till stor munterhet bland de laglärde, rapporterar Sky News, av vilka några ser tilltaget som en parodi och andra som varumärkesintrång.
Jack Daniel's är däremot inte lika roade, och tycker inte att man vill förknippas med "43% hundbajs", som det står på tuggleksaken på den plats där det på spritflaskan står "43% alkohol".
Om tillverkaren VIP Products förlorar, får man sannolikt även se över andra tuggleksaker i sitt utbud, som till exempel "L pup", en grön burkliknande sådan med påfallande likheter med 7 Up, "Panta" som ni nog själva kan räkna ut vilken man försökt efterlikna, eller flaskliknande sådana som lätt kan förväxlas med olika sorters vinflaskor.
Foodwire har förstås ingen åsikt i skuldfrågan, men kan inte låta bli att tycka lite synd om husse eller matte trots allt, som sträcker sig efter styrketår såhär på en fredagkväll och istället får munnen full med intorkat hunddregel. Eller för all del hundarna, som på detta vis får en inkörsport till dryckenskapens fördärv. Dags kanske att författa ett sedelärande skillingtryck om fylleri-Fidos förfall?

Email Marketing Powered by MailPoet