foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/03, 2023

Risk för äggbrist i påsk

Nästan 20 procent av den svenska äggproduktionen ligger nere just nu till följd av olika salmonellautbrott – samtidigt som svenskarna står beredda att sätta i sig omkring 70 miljoner ägg under påskveckan.
"Det kan finnas en risk att det blir hål på hyllorna i matbutikerna", säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska ägg, till Aftonbladet.
Till råga på allt är det brist på ägg i hela Europa på grund av fågelinfluensa, vilket gör att det inte går att täcka upp det svenska bortfallet genom import.

Magrare påsk i år

Trots att påsken är en av de riktigt stora mathelgerna ska man kanske inte räkna med några rekordsiffror för försäljningen i år. Åtta av tio svenskar räknar med att förändra sina matvanor i påsk i år, enligt en ny undersökning som gjorts av YouGov på uppdrag av Hello Fresh, och den vanligaste förändringen blir att handla billigare. Två av fem av alla tillfrågade och nästan en tredjedel av familjer med yngre barn säger att de tänker handla billigare, och 17 procent säger att de ska minska sina matkostnader i påsk genom att planera bättre.
Fortfarande är det ägghalvor som flest inte kan tänka sig att fira påsk utan, enligt samma undersökning, medan lax, sill, köttbullar samt Janssons frestelse kommer i tur och ordning på andra till femte plats.

Ministern vill se press på underleverantörerna

De svenska dagligvarukedjorna borde följa Lidl i spåren och sänka sina priser, samt göra detta genom att pressa leverantörerna, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT. Axfood, Ica och Coop kontrollerar 90 procent av marknaden och skulle därmed kunna sätta mer tryck på leverantörerna, anser hon.
"Naturligtvis kan de det", säger Elisabeth Svantesson.

Lidl sänker priserna

Lidl går emot strömmen och sänker priserna på ett hundratal dagligvaror från och med 27 mars och minst två månader framåt. Prissänkningarna blir i snitt elva procent, men en del varor kommer att sänkas med uppemot en tredjedel.
"Vi vill bidra till att pressa tillbaka inflationen och lätta på trycket för de svenska hushållen som pressats hårt av de rusande matpriserna", säger Jakob Josefsson, vd för Lidl Sverige, till TT.
"Det här är inget som vi egentligen har utrymme för, det kommer kosta oss pengar. Men vi tar det här ansvaret. Vi jobbar alltid långsiktigt och då är vi beredda att kortsiktig kostnad", fortsätter han.
Övriga kedjor har i dagsläget inga planer på att följa efter.

Cervenka saftar till handeln

Aftonbladets ekonomikrönikor Andres Cervenka går till hårt angrepp mot svenska dagligvaruhandlarna i en krönika där han pekar på att handelns vd:ar fått högre bonusar under förra året – utan att de egentligen gjort särskilt mycket för att förtjäna dessa.
Axfoods koncernchef Klas Balkow fick en sjuprocentig löneökning förra året till 23,2 miljoner SEK, varav 4,7 miljoner var bonus, medan Icas avgående vd Per Strömberg fick ett nästan 55-procentigt lönelyft till 36,2 miljoner SEK, där 16,7 miljoner var extraersättning, vilken inkluderade 7,6 miljoner i bonus.
För detta har de dock inte presterat bättre resultat för sina respektive företag: de ökningar som kedjorna fått förra året kommer i princip helt från de stigande priserna, medan försäljningen tvärtom sjönk ifall man inte räknar med dessa. Detta samtidigt som bonusarna baseras på företagens utveckling.
"Som det är nu har direktörerna starka privatekonomiska intressen av att matpriserna ska fortsätta stiga. Ju högre de blir, desto mer ökar försäljningen räknat i kronor och ju större bonus får de", skriver Andreas Cervenka, som också passar på att ge en känga åt Per Strömberg för att han valt att sitta kvar till sista juni för att efterträdaren Nina Jönsson ska kunna skolas in.
"Att dra in 2,8 miljoner i månaden på att visa hur man kvitterar ut en mobil och hittar på kontoret är något av en bedrift", kommenterar Andreas Cervenka.

Handelscheferna: Bonusarna påverkar inte

"Jag kan förstå att det här kan sticka i ögonen. Jag gör verkligen det", säger Axfoods vd Klas Balkow till SVT:s "Morgonstudion" efter att det uppdagats att han fått en bonus om 4,7 miljoner SEK under förra året.
"Jag vill vara tydlig med att jag leder ett stort börsbolag. Vi omsätter nästan 75 miljarder, vi har 20 000 medarbetare. Det är ett ansvar som jag har", säger han, och menar att ersättningen är marknadsmässig.
"Men jag hoppas att man kan skilja på min ersättning och matpriserna i våra butiker. Det har ingen som helst koppling", säger Klas Balkow.
Icas Sveriges vd Eric Lundberg avvisar talet om att kedjan drivit upp matpriserna.
"Det är inte Ica eller en Ica-handlare som försöker sko sig på marknaden. Utan det är en kris i marknaden", säger han till Svenska Dagbladet, och lägger en del av ansvaret för matprisinflationen på kunderna själva.
"Det är ju faktiskt konsumenten som styr vad de är beredda att betala för en produkt. Det är ju i slutändan de som avgör", säger han.

Fazer sprängde miljardvallen

Fazerkoncernen sprängde miljardvallen för omsättningen under förra året och hamnade på 1,122 miljarder EUR (0,992). Vinsten före skatt steg till 38,2 miljoner EUR (36,2).

Yster dag för Lohilo

Lohilo steg med 17,68 procent till 2:130 SEK på torsdagen, före bland andra Norcod som steg med 12,68 procent till 48:00 NOK, Ice Fish Farm som steg med 11,03 procent till 31:20 NOK, samt LMK Group som steg med 4,78 procent till 7:67 SEK.
Simris Group föll med 8,00 procent till 0:46 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 7,58 procent till 0:61 SEK, Agtira B föll med 5,29 procent till 16:10 SEK, och Eatgood föll med 3,98 procent till 1:81 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,50 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,48 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,73 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,15 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,94 procent.

Gomidda: Tack – fast kanske inte

Elvis Francois heter en 47-årig man från Dominikanska Republiken, som i slutet av förra året sveptes ut till havs ombord på sin segelbåt, när han höll på att reparera den på ön St. Martin i Karibien, där han bor. I 24 dagar drev han runt utan att kunna ta sig hem – och utan att ha något annat att äta än ketchup, vitlökskapslar, och buljongtärningar.
Han hade gett upp hoppet när den colombianska marinen upptäckte den vinddrivna båten på vilken Elvis Francois skrivit "HJÄLP", och återbördades till hemmet helbrägda.
Där kunde historien ha fått sitt lyckliga slut – men nu har Heinz lyckats spåra upp honom med hjälp av den virala kampanjen #FindTheKetchupBoatGuy, rapporterar Sky News. Detta har Heinz gjort i akt och mening att köpa honom en ny båt, möjligen som tack för hjälpen med att bevisa näringsvärdet i ketchupen eller hur det nu är.
En vänlig gest, men frågan är om Elvis Francois verkligen känner någon dragning till havet efter den här pärsen – och kanske framförallt inte uti en båt som bär sponsringsloggor från Heinz.

Email Marketing Powered by MailPoet