foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/03, 2023

Razzia på Red Bull

EU-kommissionen genomförde på måndagen en razzia på energidryckstillverkaren Red Bulls huvudkontor i österrikiska Salzburg. På tisdagen meddelade EU-kommissionen att man inlett en undersökning av företaget, som misstänks för olagliga avtal och brott mot EU:s kartellregler, men gav inga närmare detaljer, rapporterar nyhetsbyrån APA.
Red Bull säger att man haft "besök" av kommissionen, och att man "självklart" samarbetar med myndigheterna fullt ut. Däremot har man inte kommenterat själva misstankarna, utan hänvisar till EU-kommissionen.

Polarbröd varslar 23

Polarbröd varslar nio anställda i Älvsbyn och 14 anställda i Bredbyn om uppsägning. Allt färre köper bröd nu när tiderna börjat bli kärva, konstaterar företaget.
"De senaste månaderna har det varit en rejäl nedgång", säger vd Anders E Johansson till Örnsköldsviks Allehanda. "Vi är tvungna att agera. Man ser förändrade köpbeteenden och konsumtionsmönster".
"Det är en svår tid för dagligvaruhandeln", tillägger koncern-vd Karin Bodin.
Samtidigt brottas företaget med fortsatta råvarukostnader till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Fågelinfluensa i Kävlinge

22 000 djur ska avlivas efter att fågelinfluensa konstaterats på en gård i Kävlinge kommun. Gården har spärrats av och ska saneras efter att djuren tagits av daga. Enligt Jordbruksverket misstänks smittan ha kommit in via vilda fåglar, rapporterar TT.

Miljonböter för Opticept

Opticept tvingas betala sanktioner om 1,05 miljoner SEK för brott mot insiderreglerna. Det har Förvaltningsrätten beslutat, efter att man delvis bifallit Opticepts överklagande av Finansinspektionens ursprungliga beslut, och sänkt sanktionsavgiften från 2017 med 350 000 SEK. Företaget säger att man nu ska studera domen för att se om man ska överklaga den.

Mejerifri Innocent skrotas

Coca-Cola skrotar sina mejerifria varianter av smoothien Innocent, efter att försäljningen varit alldeles för dålig, rapporterar Just-food.
"Vi vet att en del av er verkligen älskat våra kokosnöts-, hasselnöts- och mandeldrycker", skriver företaget på sociala media, "så vi ville säga ett stort tack för att ni köpt dem. Vi uppskattar er verkligen alla fem."

Lönneberga satsar på BBQ-kyckling

Lönneberga lanserar sex nya kycklingprodukter inför grillsäsongen. Samtidigt tar man hjälp av kockstjärnan Christin Kashou som tagit fram recept på hur man bäst ska laga till dem.

Umida steg

Umida steg med 9,84 procent till 2:79 SEK på onsdagen, före bland andra Sjöstrand Coffee som steg med 8,20 procent till 0:66 SEK, Mowi som steg med 4,23 procent till 185:00 NOK, Salmar som steg med 4,05 procent till 437:00 NOK, och Apetit som steg med 4,03 procent till 12:90 EUR.
Ice Fish Farm föll med 9,35 procent till 28:10 NOK, medan Simris Group föll med 4,03 procent till 0:50 SEK, Skåne-Möllan föll med 2,82 procent till 99:90 SEK, och Harboes Bryggeri föll med 2,58 procent till 68:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,07 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,62 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,83 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,05 procent.

Gomidda: Tyst som en mussla

Tycker ni att bredbandet svajar emellanåt? Det är sannerligen ingenting mot hur det är för danska musselföretaget Venø Seafood, där allt vad bredband och mobilsignaler heter är tyst som en mussla.
Kristian Borbjerggard driver företaget och dess webbshop på ön Venø i Limfjorden, men de usla förbindelserna sätter Limfjordsverksamheten i klistret.
"Den dåliga signalen gör att varenda gång vi får en order, måste vi gå 50 meter ner till kontoret och printa ut något för att sedan gå tillbaka till produktionen och packa ordern. Det blir vi tvungna till hela tiden, för det finns ingen möjlighet att få något internet där vi packar ordrarna", säger han till Holstebro-Dtruer Dagbladet.
Beställningarna kommer fram via SMS, men resten av hanteringen är frustrerande för Kristian Borbjerggard och hans sex medarbetare, konstaterar han.
Nu pågår visserligen nya satsningar på bredband i området, men de danska satsningarna har pågått runtom i landet sedan 2016, så den som har en lever får väl se, om och när Venø och dess sjömatsföretag släpps in i 21:a århundradet.

Email Marketing Powered by MailPoet