foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/03, 2023

Ryssland skramlar med vetevapnet

Trots att Ryssland nyligen gått med på att förlänga överenskommelsen om export av spannmål från Ukraina med ytterligare 60 dagar, säger man nu att man inte tänker gå med på ytterligare förlängningar såvida inte alla sanktioner mot ryska lantbruksprodukter lyfts.
Till dessa räknar Ryssland tillgång till det internationella betalsystemet Swift för den statliga lantbruksorienterade banken Rosselkhozbank, liksom avskaffande av stoppet för export av jordbruksmaskiner till Ryssland, samt att frysta ekonomiska tillgångar som olika ryska jordbruksföretag har i andra länder släpps fria.
Om inte, kommer det nuvarande avtalet alltså inte att förlängas när det löper ut 18 mars, säger det ryska utrikesministeriet, utan istället kan man komma att skänka spannmålen till fattiga länder i Afrika, rapporterar Reuters.

Finansministern: Bonusar i mathandeln "provocerande"

Bonusarna till cheferna inom dagligvaruhandeln är "provocerande", säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT efter att ha träffat vd:arna för Axfood, Coop Sverige och Ica under dagen.
Regeringen kommer att "hålla ögonen" på prisutvecklingen, förklarade hon, och hålla ett uppföljande möte om några veckor.
"Men jag tänker också se vad vi kan göra på konkurrenssidan. Finns det mer att göra där? De är ju väldigt få, det är dålig konkurrens helt enkelt", säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion, men presenterade inga förslag till åtgärder utöver att allmänt bekämpa inflationen.

Handeln: Det är leverantörernas fel

Det är inte handeln som ansvarar för att matpriserna rusat i höjden med över 22 procent under det senaste året. Istället är det leverantörerna som höjt priserna, vilket handeln bara kompenserat sig för. Det sade Axfoods vd Klas Balkow och Ica Gruppens vd Nina Jönsson efter mötet med finansminister Elisabeth Svantesson (M) på tisdagen, rapporterar TT.
Hur handeln ska kunna komma tillrätta med detta har Klas Balkow och Nina Jönsson inget svar på.

Två av tre väljer bort mat för att spara pengar

65 procent av svenskarna säger att de väljer bort livsmedelsprodukter för att spara pengar. Det visar en stor undersökning som gjorts av Kantar på uppdrag av salladsföretaget Picadeli. Bland det man väljer bort finns just frukt och grönt, för bara 17 procent äter rekommenderad mängd sådant varje dag, medan 52 procent säger att de skulle äta mer hälsosamt ifall det vore billigare.

Böter för Kiviks efter olycka

Kiviks Musteri har fått ett strafföreläggande om 200 000 SEK efter att en anställd skadats i handen i en maskin för ett år sedan.
"Säkerhetsskyddet var borta eftersom maskinen höll på att trimmas in och justeras, självklart borde det ju ha borde funnits varningsskyltar på plats", säger huvudskyddsombudet Johan Jönsson till Mål & Medel.
Den anställde har kunnat komma tillbaka till arbetet efter en längre tids sjukskrivning.

Sia får inte kalla glass "sojafri"

"Icedream Salt Karamell" från Sia Glass får inte längre säljas som "fri från soja". Det har Livsmedelsverket beslutat, skriver Food Monitor. Orsaken är att glassen innehåller fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl, som båda är tillräckligt nära släkt med soja för att ställa till det för allergiker. Företaget medger att man gjort fel, och kommer att rätta till saken.

Geia Food köper Topfoods

Danska Geia Foods köper finländska Topfoods Finland samt Topfoods Retailing för en icke uppgiven summa. På så sätt vill man bredda kundbasen mot foodservice- och industrikunder. Affären måste dock godkännas av konkurrensmyndigheterna.

Veg steg

Veg of Lund steg mest i branschen på tisdagen, med 10,31 procent till 0:984 SEK. Oatly steg med 9,47 procent till 2:66 USD, medan Ice Fish Farm steg med 6,90 procent till 31:00 NOK, Axfood steg med 4,60 procent till 252:40 SEK, och Lohilo Foods steg med 3,17 procent till 1:758 SEK.
Umida föll med 4,51 procent till 2:54 SEK, Scandi Standard föll med 3,17 procent till 50:40 SEK, Simris Group föll med 2,62 procent till 0:521 SEK, och LMK Group föll med 2,40 procent till 7:32 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,26 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 2,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,37 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,96 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,05 procent.

Gomidda: Systemkollaps

NU är väl ändå den internationella krisen inte bara ett faktum, utan på en nivå som sällan skådats i historien. Denna dystra undergångsstämning infinner sig på redaktionen, när vi läser i Fødevarewatch att danskarnas dryckeskonsumtion minskat "ganska markant" mellan 2021 och 2022.
Inga närmare siffror på nedgången redovisas, men analysföretaget GfK har funnit att den berör både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, både när det gäller omsättning och volym. Särskilt vin är något som danskarna sparar in på, när det dags att skära ned på... jo, den danska nyhetssajten skriver verkligen... "'ikke-nødvendige' produkter".
Alkohol inte längre nödvändigt hos det folkslag som talar som om de fötts med några promille i blodet? Nu är nog undergången nära.

Email Marketing Powered by MailPoet