foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/03, 2023

Svenska matprisökningar värst i Västeuropa

Prisökningarna på livsmedel i Sverige är de högsta i EU utanför de forna kommunistländerna i Baltikum och östra Europa. Det visar nya siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat.
Räknat på livsmedel och alkoholfria drycker var ökningstakten 21,6 procent i februari i Sverige, och bland EU-länderna var det bara Ungern, Litauen, Slovakien, Lettland, Estland, Tjeckien, Bulgarien, Polen och Rumänien som hade högre siffror. Ungern ledde ligan med 45,9 procent, medan de övriga länderna hade ökningstakter om cirka 23-29 procent.
Sverige utmärker sig även som det enda nordiska land som har högre matprisinflation än snittet för hela EU; Finland redovisar 16,3 procent, Danmark 14,8 procent, och icke-EU-medlemmarna Island och Norge 11,8 respektive 8,7 procent.
Kartan från Eurostat härintill visar inflationstakten i procent på årsbasis för livsmedel och alkoholfria drycker i februari. Alkoholdrycker och tobak ingår alltså inte, eftersom dessa redovisas i en helt egen kategori av Eurostat, vilket är varför den svenska siffran skiljer sig något från de drygt 22 procent som SCB och Foodwire tidigare rapporterat, en siffra som alltså inkluderar även alkohol och tobak.

Handels rustar för strejk

Handelsanställdas förbund är berett på strejk, ifall man inte lyckas komma överens med Svensk Handel om ett nytt avtal senast till månadsskiftet. Det säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer, som inte är beredd att tumma på kravet om 4,4 procents löneökningar.
"Den ekonomiska situationen är ansträngd, många butiksanställda har inte råd att köpa varorna de själva säljer", säger hon till Handelsnytt, och menar att företagen istället måste vara beredda på att avstå från aktieutdelningar.
"Dessutom behöver regeringen med politiska åtgärder stärka människors köpkraft", säger hon.

Ny undersökning bekräftar prisjakt

Precis som Livsmedelsföretagens senaste undersökning för en månad sedan visar en ny undersökning från Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning att de flesta svenskar nu prioriterar priserna högst, när de väljer livsmedel i butiken. 57 procent i den nya undersökningen säger att det viktigaste är att maten inte är för dyr, medan 45 procent menar att det viktigaste är att maten är producerad i Sverige.
Samtidigt säger dock 47 procent att de äter mer svenska livsmedel idag jämfört med för fem år sedan, och 52 procent tror att de kommer att äta mer sådana om ytterligare fem år. Två av fem tänker dessutom på ursprunget när de äter på restaurang, även om bara fem procent alltid frågar efter matens ursprung när de äter ute.

Ny ordförande föreslås för Veg of Lund

Bara en helg efter att Veg of Lunds styrelseordförande Håkan K. Pålsson meddelat att han avgår med omedelbar verkan, föreslås en efterträdare till posten. Denne är Johan Möllerström, som idag är vd för Plexian AB och tidigare varit vd för Opticept.
Fram tills dess att han kan väljas av stämman tar styrelseledamoten, tillika Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg över ordförandeklubban.

Ny "bara tonic" från Herrljunga

Herrljunga Drycker lanserar nya tonicen "Just Tonic", som "riktar sig mot en målgrupp som älskar drycken men som kanske inte vill betala extra för komplext innehåll i glasflaska", som marknads- och innovationschefen Nina Hagman uttrycker det.
Istället kommer drycken på burk och har fått ett förenklat recept.

Nytt ryck för Midsona

Midsona A steg med 15,79 procent till 11:00 SEK på måndagen, före bland andra Umida som steg med 5,56 procent till 2:66 SEK, Oatly som steg med 3,46 procent till 2:39 USD, Axfood som steg med 2,94 procent till 241:30 SEK, och Agtira B som steg med 2,38 procent till 17:20 SEK.
Ice Fish Farm föll med 7,64 procent till 29:00 NOK, medan Humble Group föll med 6,53 procent till 7:01 SEK, Opticept föll med 6,24 procent till 7:96 SEK, och Simris Group föll med 6,14 procent till 0:535 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,47 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,08 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,01 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,27 procent.

Gomidda: Hundfrukost

Vill man bli fin får man lida pin, men kanske inte så mycket som kroppsbyggaren Henry Clarisey, 21, från amerikanska Buffalo. Han noterade att våra vanligaste torrfoder för hundar var späckade med många gånger högre proteininnehåll än vad till och med en aktiv manlig bodybuilder i nedre 20-årsåldern mäktar att göra av med, och valde därför att försöka använda hundfödan som basföda.
Dock konstaterade han snabbt att denna smakade lika illa som det som på engelska kallar "hundens frukost", så det blir ingen ny diet att rekommendera – och tillverkaren säger dessutom till New York Post att man alls icke rekommenderar denna diet för människor.
Trots det är han inte den förste att försöka: tennislegenden Serena Williams försökte sig på något liknande för några år sedan av samma skäl, men blev enligt egen utsago hemskans illamående efteråt.
Det är som alltid, med andra ord: Lyssna på tjejerna först.

Email Marketing Powered by MailPoet