foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/03, 2023

Ekonomer: Kedjorna passar på att höja

Dagligvarukedjornas förklaringar till prishöjningarna på mat stämmer visserligen – men de passar även på att höja priserna för att kompensera för kostnadsökningar som de inte kunna göra innan. Det menar ekonomer som Dagens Nyheter har talat med.
"När inflationen har varit låg och stabil har det inte varit någon brådska att ta ut prishöjningar när man får kostnadsökningar, men nu när man får det så försöker man föra ut det så gott det går", säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, som samtidigt menar att det blir svårare och svårare för kedjorna att göra det.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth håller med, och går delvis längre.
"Fraktkostnaderna blev så höga under pandemin och energipriserna under krigsutbrottet att det blev allmänt vedertaget att man måste höja priserna – då passade alla på att höja mer än kostnadsökningarna. Det öppnades ett fönster där man insåg att vi kan höja priserna och ta igen lite av det som vi tappat de senaste åren. Det fönstret stängdes i somras", säger hon.
Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, tror att kunderna kommer att tvinga fram en vändning i prisökningstakten genom att de nu söker sig allt mer mot lågprisalternativ.
"Det beteendet kommer att leda till att företag som ligger i det lite högre prissegmentet måste fundera på om de kan ligga kvar eller måste sänka priserna", säger han.

Kellogg delas i två

"Kellanova" blir namnet på företaget Kelloggs samtliga verksamheter, förutom frukostflingverksamheten i Nordamerika, som ska heta WK Kellogg Co. Den senare blir ett helt eget företag, som ska börsnoteras separat de närmaste månaderna. Båda företagen kommer dock att sälja sina varor under namnet "Kellogg's" precis som förut.

Veg of Lunds ordförande hoppar av

Veg of Lunds styrelseordförande Håkan K. Pålsson lämnar sin post med omedelbar verkan, efter att ha suttit på den sedan januari 2022.
"Vi hade lite olika bilder av verksamheten och det var det som låg bakom beslutet. Det är inga konstiga saker. Så blir det ibland i den här typen av verksamhet", säger Håkan K. Pålsson till nyhetsbyrån Direkt.
Närmare detaljer har inte uppgetts.

Kött – och potatis – från Nyhléns Hugosons

Köttföretaget Nyhléns Hugosons lanserar nu även flera potatisprodukter efter att man köpt konkursboet efter företaget Outinens Potatis i Haparanda. Det kommer att handla om till exempel potatisgratänger och andra bearbetade produkter.
"Det finns en stark efterfrågan på svensktillverkade potatisgratänger och i och med denna lansering kommer vi att kunna erbjuda våra norrländska kunder lokalproducerade potatisgratänger och andra potatisprodukter av högsta kvalitet", säger Anna Ahlqvist, marknads- och hållbarhetschef på Nyhléns Hugosons.
Verksamheten kommer att bedrivas via helägda dotterbolaget Haparanda Potatis.

SJV vill göra slakteribranschen effektivare

Fler djur bland dem som föds upp ska gå till slakt, och fler delar av dessa ska användas till mat. Det är fokuset i en diskussion som Jordbruksverket anordnar tillsammans med organisationer, företag, forskare och myndigheter den 22 mars. Bland annat kommer myndigheten att presentera siffror om förluster på gårdar och slakterier, och forskare på flera institutioner kommer att presentera nya forskningsprojekt kring hur man ska kunna minska detta.

Smultron från Loka

Loka Crush lanserar nya smaken Smultron, som ska innehålla 15 procent fruktjuice. Andelen smultron blir dock bara 0,3 procent.

Synnøve förlorade betalningsbråk med Tine

Synnøve Finden måste hädanefter betala inom 13 dagar för den råmjölk man köper av konkurrenten Tine, och inte som förr inom 25 dagar. Dessutom måste de betala fem miljoner NOK i dröjsmålsräntor och 900 000 NOK i rättegångskostnader till konkurrenten. Det är innebörden i en dom i Oslos tingsrätt, dit Tine tagit ärendet sedan Synnøve Finden vägrat de nya betalningsvillkoren.
Synnøve Finden hänvisar till ett avtal som man haft med Tine, och att Tine är den enda leverantören, vilket gör att företaget inte borde kunna diktera villkoren.
Synnøve Finden analyserar nu domen för att se om den ska överklagas, skriver Nationen.

DC köper konkursad konkurrents lokaler

Danish Crown köper den konkursade konkurrenten Skares produktionslokaler i danska Vejen vid månadsskiftet. Danish Crown säger att man just stod i begrepp att fatta beslut om att bygga nya lokaler, eftersom man vuxit ur de gamla, men att konkursen innebar att de redan färdiga lokalerna blev tillgängliga, vilket gör Danish Crowns expansion både billigare och snabbare.
Köpesumman har inte uppgetts.

Veg föll efter ordförandens avhopp

Veg of Lund föll med 9,47 procent till 0:899 SEK efter ordföranden Håkan K. Pålssons omedelbara avhopp. LMK Group föll samtidigt med 7,76 procent till 7:73 SEK, medan Lohilo föll med 6,78 procent till 1:704 SEK och Opticept föll med 6,19 procent till 8:49 SEK.
Ice Fish Farm steg med 6,08 procent till 31:30 NOK, medan Oatly steg med 5,07 procent till 2:28 USD och Umida steg med 5,00 procent till 2:52 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,75 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,56 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,38 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,60 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,12 procent.

Gomidda: Slainté!

Idag dricks Irlands nationaldag, St. Patrick's Day, in med även för irländarna kopiösa mängder Guinness, whiskey samt andra brända och destillerade drycker. Åtminstone så lyder den sedvanliga stereotypen bland världens icke-irländare, nu senaste förkroppsligad av diverse munterheter i den amerikanska TV-shown Saturday Night Live.
Fast allt det där är bara fördomar, hävdar den irländske filmmakaren Ross O'Callaghan, som med en ny fotoutställning utanför Grand Central Station i New York så att säga vill förändra bilden rent handgripligt. I den får 50 män med olika namnvarianter av det irländska skyddshelgonet – Paddy, Pat, Patrick, Padraig och så vidare – berätta om hur det verkligen är, rapporterar BBC.
Fast han har en ganska lång väg att gå, för samtidigt läser vi i USA Today i en "varför-firar-vi"-artikel att dagen numera väldigt starkt förknippas just med supande – trots att alkoholförsäljning var förbjuden fram till åtminstone 1960-talet i republiken Irland, eftersom dagen infaller under fastan. Istället är det den ymniga mängden irländska barer i städer som New York, Boston och Milwaukee, med stora irländska minoriteter, som cementerat nidbilden, menar folklivsexperter som tidningen talat med.
En aningen krystad förklaring, tycker nog var och en med erfarenheter av umgängesformerna på den gröna ön. Slainté!

Email Marketing Powered by MailPoet