foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/03, 2023

Efter matprischocken: Hot mot Icahandlare

Efter att matprisinflationen i februari visat sig svämma över alla bräddar, har Icas säkerhetsavdelning fått gå ut och varna handlarna för hot mot dem, deras medarbetare, och deras butiker. Flera dödshot har framförts på internetforum och på sociala media, på temat att handlarna är giriga och skor sig, och ska straffas för detta, rapporterar SVT Väst.

Ica säger att man visserligen inte tror att någon kommer att göra verklighet av hoten, men att man ändå inte kan utesluta detta.

Dagligvaruhandeln: Vi går back

Trots att livsmedelspriserna stigit med över 22 procent det senaste året, har detta ändå inte räckt till för handeln, enligt nya siffror från Svensk Dagligvaruhandel. Försäljningen steg visserligen med över nio procent under det senaste året, men justerat för inflationen, gick försäljningen snarare ned med11,9 procent, hävdar organisationen.

”Den höga prisökningstakten fortsätter att påverka konsumenternas köpbeteende. Man köper färre och billigare produkter, vilket gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen fortsätter att vara kraftigt negativ under februari”, säger vd Karin Brynell.

Det blir tufft för butikerna framöver när kostnaderna ökar i alla led. Priserna i leverantörs- och produktionsled har ökat kraftigt, och samtidigt slår höjda hyres-, ränte- och energikostnader hårt mot dagligvaruhandeln. De ökade kostnaderna och konsumenternas minskade köpkraft leder till att många handlare befinner sig i ett pressat läge”, menar hon.

Klart med ny Carlsberg-vd

Redan nu står det klart att Jacob Aarup-Andersen  blir ny vd för Carlsberg, bara kort tid efter att Cees ’t Hart meddelat att han drar sig tillbaka. Dansken Jacob Aarup-Andersen  kommer närmast från vd-stolen på ISS, där han suttit sedan 2020, och där han vänt en allmänt nedåtgående trend. Tidigare har han också haft ledande positioner på Danske Bank och Danica Pension.

Ännu är det inte klart när Jacob Aarup-Andersen  tillträder, bara att det ska ske senast under andra kvartalet.

Mariannes Farm avvecklar

Morotsbolaget Mariannes Farm avvecklar sin verksamhet. Det skriver bolaget i en uppdatering på sin Facebooksida och sin webbplats. Avvecklingen sker successivt under april, och gårdsbutiken är öppen till 31 mars. Som anledning anges "…det rådande världsläget som påverkat ekonomin." Alla delar av verksamheten berörs: odling, packning och förädling.

Sörmländsk ost EU-skyddas

Sörmländsk blåmögelost blir den senaste svenska livsmedelsprodukten som skyddas av EU. Den får nu geografiskt ursprungsskydd, vilket är det näst högsta skyddet inom EU, rapporterar TT.

Nu kommer vegansk Philadelphiaost

Mondelez lanserar nu en helt växtbaserad variant av sin klassiska Philadelphiaost. Den är gjord på havre och mandel, och har utvecklats och testats i två år för att den ska hamna så nära originalet som möjligt.

LMK steg

LMK Group steg med 8,97 procent till 8:38 SEK på torsdagen, före bland andra Eatgood som steg med 5,11 procent till 1:85 SEK, Mackmyra som steg med 5,04 procent till 2:50 SEK, och Norcod som steg med 4,37 procent till 45:40 NOK.

Umida föll med 4,78 procent till 2:39 SEK, Lohilo föll med 3,70 procent till 1:824 SEK, och Apetit föll med 3,53 procent till 12:30 EUR.

Stockholmsbörsens OXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,48 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,52 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,61 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,02 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,68 procent.

Gomidda: V g sluta ät sent

Att grannar kan förpesta tillvaron vet var och en som haft sådana, men frågan är väl vem som förpestar för vem hemma hos Redditanvändaren ”OpticslInfusion”, som fått en tillsägelse från grannparet att sluta laga mat efter klockan 21. Matångorna stör, hävdar grannparet, som uppenbarligen har en helt annan dygnsrytm, rapporterar The Mirror.

Själv hävdar han att han går på diet, och därför lagar sig kycklingmiddag med vitlök samt zucchini eller squash vid 20-23-tiden om kvällarna, och eftersom han i dessa dyrtider fått ta flera jobb, så blir det som det blir.

Grannarna har till och med föreslagit att han ska laga till maten i förväg och sedan bara värma den, men man frågar ju sig då ifll det inte luktar lika mycket när man gör så.

Det är inte undra på att det blir världskrig härivärlden.

Email Marketing Powered by MailPoet