foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/03, 2023

Matprisinflationen på historiska nivåer

Ingen gång på över 70 år har de svenska livsmedelspriserna stigit så kraftigt som de gjorde mellan februari 2022 och februari 2023. Matprisinflationen de senaste tolv månaderna som Statistiska Centralbyrån (SCB) uppmätt var 22,10 procent, alltså mer än dubbelt så mycket som inflationstakten exklusive räntor (KPIF), som steg till 9,4 procent under samma period.
"Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent", säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.
Livsmedelspriserna blev därmed också den näst största "bidragsgivaren" till inflationstakten inklusive räntor (KPI) – de bidrog med 2,6 procentenheter till KPI-takten 12,0 procent.
Livsmedelspriserna är nu det största problemet för den svenska inflationen, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.
"Det är det stora inflationsbekymret, det är där priserna stiger som mest, och det är också så att det är matpriserna som slår bredast i samhället. Det är alltså till exempel en större sak än räntekostnaderna, som också ökar, och är smärtsamt höga för många hushåll. Men matkostnaderna är ett väldigt stort bekymmer", säger han till Sveriges Radios Studio Ett.
Tittar man på enskilda varugrupper är det – som de flesta redan märkt i matbutiken – smör, margarin, fett som står för några av de stora uppgångarna, tillsammans med övriga mejeriprodukter. Men där är också våldsamma prisstegringar på vissa sorters grönsaker, som till exempel purjolök, blomkål, paprika och honungsmelon.
Socker sticker också ut, men vad som påfallande nog inte sticker ut på samma sätt är olika spannmålsprodukter, vilka sedan Ryssland invaderade Ukraina pekats ut som en av de största orsakerna till de skenande livsmedelspriserna.

Efter chocksiffrorna: Regeringen kallar till samtal

Efter de chockartade inflationssifforna på livsmedel som presenterades på onsdagen kallar nu finansminister Elisabeth Svantesson (M) till sig de stora dagligvarukedjorna för diskussioner.
"Jag vill samtala och lyssna till matjättarna vad de har för förklaring, för det finns ju ändå en misstanke om att just de svenska matkassarna ökar mer än i andra länder. Är det så att man passar på att höja priser för att man kan, så att säga?", säger Elisabeth Svantesson, som tidigare ställt sig ganska kallsinnig till både regleringar och branschöverenskommelser enligt fransk modell, till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Elisabeth Svantesson vill inte svara på om hon har några indikationer om det verkligen är så att livsmedelsbranschen höjer priserna mer än vad som är motiverat, utan hänvisar till Konkurrensverkets pågående granskning av just den frågan.
"Men jag vill också ha en dialog med livsmedelsbranschen. Vi måste dämpa inflationen", säger hon.
Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell säger att hon välkomnar initiativet som ett sätt att förklara orsakerna till matprisökningarna – "valutan, råvarupriserna, dåliga skördar i södra Europa", som hon sammanfattar dessa.

Korv allt populärare

Fler än varannan svensk äter korv på kvällarna, efter att andelen som äter korv till middag stigit med 13 procent under det senaste året. Det visar Korvrapporten 2023, som görs av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning.
43 procent av svenskarna äter korv till lunch, mot 39 procent för ett år sedan, 54 procent säger att de äter korv på kvällarna, och 92 procent säger att de äter någon form av korv.
42 procent äter helst falukorv, medan 28 procent gillar salami bäst, och på tredje och fjärde plats kommer wienerkorv respektive grillkorv.

Paulig dumpar Frezza

Paulig säljer sitt kylda kaffevarumärke Frezza till finländska Juustoportti för en icke uppgiven summa. Orsaken är att Paulig vill fokusera på sina huvudsakliga produktkategorier, däribland varmt kaffe men inte kallt.

Storföretag manar till bojkott av palmoljeproducent

Pepsico och den nederländska mejerikoncernen Friesland Campina slutar handla från leverantörer som köper palmolja producerad av det indonesiska företaget Astra Agro Lestra. Detta efter att det kommit en rad beskyllningar mot företaget från människorättsorganisationer, rapporterar Reuters.
Astra Agro Lestra säger att man ska tillsätta en oberoende utredning av anklagelserna.

Nytt externt slag mot börserna

Krisen i banken Credit Suisse fick börserna världen över att rasa på onsdagen. Svallvågorna spred sig även till livsmedelsrelaterade aktier på de nordiska börserna, fär LMK Group drabbades mest, med en nedgång om 13,01 procent till 7:69 SEK, medan Mackmyra föll med 6,67 procent till 2:38 SEK, Humble Group föll med 4,56 procent till 7:53 SEK, Simris Group föll med 4,55 procent till 0:566 SEK, Probi föll med 3,92 procent till 181:60 SEK, och Sjöstrand Coffee föll med 3,69 procent till 0:626 SEK.
Oatly steg med 5,34 procent till 2:17 SEK, medan Eatgood steg med 2,33 procent till 1:76 SEK och Veg of Lund steg med 2,16 procent till 0:991 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 4,10 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 3,27 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,96 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,74 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,96 procent.

Gomidda: Använd Foodwire som bevis istället!

Minns ni irländska hamburgerkedjan Supermac's, som lyckades på rättslig väg frånta McDonald's ensamrätten till varumärket "Big Mac"? Nu har rättigheterna återbördats till den amerikanska burgarbjässen, efter att beslutet av EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO framgångsrikt överklagats.
Knäckfrågan i båda rättsprocesserna får oss dock att krafsa oss i huvudet en smula. Ty i centrum för bevisföringen om huruvida McDonald's verkligen använde varumärket Big Mac, anfördes artikeln om saken på Wikipedia som bärande belägg, något som EUIPO avfärdade som icke trovärdig källa. Nu har emellertid överklagandeinstansen Boards of Appeal kommit fram till att Wikipediaartikeln innehåller länkar till välrenommerade källor, så man kan lita på den i alla fall.
Även detta överklagande kan överklagas, men blir det en nästa gång, skulle vi varmt vilja rekommendera en prenumeration på Foodwire istället – en betydligt mer trovärdig och opartisk källa till allsköns information om livsmedelsindustrin. Om vi får säga det själva.

Email Marketing Powered by MailPoet