foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/03, 2023

Dalsspira säljs på nätauktion

Konkursboet efter mejeriföretaget Dalsspira ska säljas via auktion på nätet. Det har konkursförvaltaren och den största fordringsägaren Swedbank kommit överens om, rapporterar P4 Väst. Därmed minskar också sannolikheten för att verksamheten kommer att drivas vidare i ny regi, eftersom det kommer att gå att köpa delar av den likaväl som hela anläggningen.
Hittills har dock inga bud kommit in, men konkursförvaltaren säger till Sveriges Radio att många förmodligen väntar till de sista dagarna.
Auktionen pågår till 23 mars.

Svensk landlax ska även till Tyskland

Svenska Re:Ocean, som i Säffle bygger Sveriges första anläggning för laxodling på land, har kommit överens med tyska Natsu Foods om leverans av lax till den tyska sushimarknaden. Natsu Foods kommer att köpa "en betydande del" av de 10 000 ton som Re:Ocean räknar med att producera, när man är igång tre år, enligt företaget.
Nyligen tecknade ju laxföretaget även avtal om distribution i Sverige.

All time high för EMV i Norge – men bakslag hotar

I takt med att livsmedelspriserna skenar i höjden blir det allt mer vanligt att konsumenterna väljer egenmärkesvaror. I Norge har marknadsandelen för EMV nu stigit till 18,2 procent av all dagligvaruhandel, vilket är den högsta siffran någonsin, enligt analysföretaget Nielsen IQ. Samtidigt ligger marknadsandelen relativt låg i en europeisk jämförelse, rapporterar E24.
Samtidigt griper oron för att de stora livsmedelskoncernerna ska börja inskrida mot EMV-trenden omkring sig i branschen.
"Vi vet att de stora industriproducenterna, som redan har närmast monopol på en rad varugrupper, länge har önskat sig reducerad konkurrens från EMV. Kanske helst ett förbud", säger Bendik Solum Whist, branschdirektör för dagligvaror på branschorganisationen Virke, till NTB.
Redan nu har näringsminister Jan Christian Vestre tillsatt en utredning om vilka positiva och negativa effekter som EMV-trenden har på marknaden, och om denna hämmar konkurrensen. Jan Christian Vestre och livsmedelsminister Sandra Borch har offentligt uttryckt skepsis mot EMV, dock utan att tala om något rent förbud: ett annat förslag om ett sådant har redan röstats ned av Stortinget.
Ändå är utredningen och uttalandena saker som Virke ser som en framgång för dem som vill minska EMV-andelen.
"Nu fruktar vi att lobbyverksamheten har gett resultat"; säger Bendik Solum Whist. "Att starka politiska krafter – med de stora industriproducenterna i ryggen – arbetar för att få bort de här produkterna är ganska omusikaliskt".

Köparna troppar av för Carlsberg i Ryssland

Efter att det varit stort intresse på marknaden för att köpa Carlsbergs verksamhet i Ryssland, har köparna börjat trilla bort en efter en. Nu återstår bara "två små handfull" köpare, säger styrelseordföranden Henrik Poulsen.
Trots detta räknar han med att en avyttring ska vara klar före sommaren, rapporterar Marketwire. Därefter krävs dock ett godkännande av de ryska myndigheterna.
"Det är något som vi inte har någon kontroll över"; som Henrik Poulsen uttrycker det.

Sås "till allt" från Coop

Coop lanserar fyra nya såser samt två varianter av majonnäs under eget varumärke, tänkta bland annat för kebabmiddagar och liknande. Bland såserna finns dock en som inte bara ska kunna användas "till allt", utan som också heter just "Till Allt".

Flera såsnyheter från Foodmark

Foodmark lanserar tre nya smaker i sin serie av Lohmanders kylda såser på klämflaska, ämnade främst för grilltillställningar. Samtidigt kommer tre växtbaserade såser under varumärket Rydbergs, vilka dessutom är fria från mjölk och ägg, med hänsyn till allergiker.

Probi steg

Probi steg med 7,26 procent till 189:00 SEK på tisdagen, före bland andra Oatly som steg med 5,50 procent till 2:11 USD, Simris Group som steg med 5,14 procent till 0:593 SEK, Bakkafrost som steg med 4,31 procent till 654:00 NOK, och Salmar som steg med 3,47 procent till 417:80 NOK.
Eatgood föll med 9,23 procent till 1:72 SEK, medan Sjöstrands Coffee föll med 5,25 procent till 0:650 SEK, Mackmyra föll med 5,20 procent till 2:55 SEK, Veg of Lund föll med 4,90 procent till 0:97 SEK, och Scandi Standard föll med 4,30 procent till 52:35 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,38 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,13 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,28 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,38 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,57 procent.

Gomidda: Benlöst och menlöst

Allting går att sälja med mördande reklam osv, inte minst i konsumerismens förlovade hemland på andra sidan Atlanten. Men när kedjan Buffalo Wild Wings lanserade det man kallade "benlösa kycklingvingar" blev det för mycket för Aimen Kalim i Chicago, som ställde sig frågan vad det i så fall egentligen var för skillnad mellan de benlösa vingarna och vanliga kommunala chicken nuggets.
Inte mycket, kom han fram till, och följaktligen stämmer han nu företaget i en grupptalan för falsk och vilseledande marknadsföring, rapporterar WGN-TV.
Buffalo Wild Wings genmäler med en Twitterpost, som förtjänar att återges i sin helhet, men som dessvärre bara fungerar på originalspråket:
"It’s true. Our boneless wings are all white meat chicken. Our hamburgers contain no ham. Our buffalo wings are 0% buffalo".

Email Marketing Powered by MailPoet